Ham Petrolde Düşüş; Çin'in COVID Salgını Ağırlaşmaya Devam Ediyor

Yazılar 20 Nis 2022

Petrol fiyatları Salı günü geriledi ve dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'deki uzun süreli COVID salgınının talebi daha da etkileyeceği endişeleri üzerine önceki seansın kazanımlarını geri verdi.

19 Nisan itibariyle ABD ham petrol vadeli işlemleri %3.4 düşüşle varil başına 103.94$'dan işlem görürken, Brent kontratı %3.3 düşüşle varil başına 109.38$'a geriledi.

ABD Benzinli RBOB Vadeli İşlemleri %3.3 düşüşle galon başına 3.2657$'a geriledi.

Çin'in finans merkezi Şanghay Pazar günü, mevcut salgın sırasında ilk kez koronavirüs hastaları arasında ölüm bildirdiği COVID-19 ile enfekte olan üç kişinin öldüğünü doğruladı.

Buna ek olarak, ülkenin en büyük çelik üretim şehri Tangshan ve Apple tedarikçisi Foxconn'u içeren merkezi bir Çin üretim bölgesi olan Zhengzhou Havaalanı Ekonomik Bölgesi de dahil olmak üzere ülke genelindeki diğer bölgeler kontrolleri sıkılaştırdı.

Bu, Çin'in hastalığa karşı sıfır tolerans politikasından vazgeçme planı olmadığını ve ülkenin Pazartesi günü yayınlanan ve şimdiden keskin bir yavaşlama gösteren ilk çeyrek GSYİH raporunu takip ettiğini gösteriyor.

ING analistleri bir notta, "Piyasayı geri tutmaya devam eden bir faktör, Çin'deki Covid durumu ve bunun talep üzerindeki etkisidir" dedi. “Açıkçası, gördüğümüz bölgesel karantinalar birçok kişinin tahmin ettiğinden daha uzun sürdü ve bu nedenle kısa vadede petrol talebi üzerinde daha büyük bir etkisi olacak.”

Yine de petrol fiyatları varil başına 100 doların oldukça üzerinde kalıyor ve her iki gösterge de Pazartesi günü %1'den fazla değer kazanarak, Libya'daki üretim ve ulaşım tesislerinde yaklaşık 500.000 varil alan protesto dalgasının yardımıyla 28 Mart'tan bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

Libya, Avrupa için kilit bir petrol kaynağı ve birçok Avrupalı ​​alıcının Rus petrolünü satın almamayı tercih ettiği bir zamanda daha da önemli bir kaynak. Reuters Salı günü erken saatlerde, Rusya'nın üretiminin Mart ayındaki OPEC+ kotasının günde yaklaşık 300.000 varil altına düştüğünü bildirdi.

Bu eksiklik, OPEC+ olarak bilinen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin Mart ayında üretim hedeflerinin günde 1,45 milyon varil altında üretim yapması ve küresel pazarın daralmasına katkıda bulunması anlamına geliyordu.

ING, "Grup, Suudi Arabistan ve BAE de dahil olmak üzere, anlamlı miktarda yedek kapasiteye sahip sadece bir avuç üreticiyle, birkaç ay boyunca kararlaştırılan üretim seviyelerine sürekli olarak ulaşamadı" diye ekledi.

Uluslararası Enerji Ajansı geçen hafta aylık bir raporda, Rusya petrol üretim kayıplarının Nisan ayında günde 1,5 milyon varile, Mayıs ayından itibaren ise ikiye katlanarak günde 3 milyon varile çıkmasını beklediğini söyledi.