Ham Petrol Yükseliyor; OPEC+'ın Üretimi Kesmesi Bekleniyor

Yazılar 8 Eki 2022

Petrol fiyatları 3 Ekim Pazartesi günü yükseldi. OPEC+'nın yavaşlayan küresel büyümenin ve talep endişelerinden etkilenen piyasaya destek sağlamak için üretimi önemli ölçüde azaltacağı beklentileriyle sert geçen bir çeyreğin ardından ham petrol fiyatı yeniden yükselişe geçti.

3 Ekim öğlen saatlerinde, ABD ham petrol vadeli işlemleri %4.8 artışla varil başına 83.31$'dan işlem gördü, Brent petrol ise %4.2 artışla 88.72$'a yükseldi.

Reuters kaynaklarının Pazartesi günü bildirdiğine göre, OPEC+ olarak bilinen bir grup olan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve  müttefikleri (Rusya), Çarşamba günkü toplantı öncesinde günde bir milyon varilden fazla üretim kesintisi yapmayı düşünüyor.

OPEC+’ın yılın ilk yüzyüze toplantısında bu kabul edilirse, pandeminin başlangıcından bu yana en büyük üretim kesintisi olacak ve geçen ayki günde 100.000 varillik kesintinin ardından gelecek.

OPEC+, son çeyrekte fiyatlardaki keskin düşüşten rahatsız oldu ve bu da ABD ham petrol vadeli işlemlerinin Haziran sonundaki seviyelerinden %23 ve Brent petrolün de %25 düşmesine neden oldu. Daha yüksek ABD faiz oranları, daha pahalı bir dolar ve buna eşlik eden dünya çapında bir ekonomik yavaşlama beklentisi, son haftalarda fiyatlar üzerinde ciddi bir baskı yarattı.

ING analistleri basınla paylaştıkları bir notta, "Bu, Covid'in zirvesinden bu yana grupta (OPEC+) görülen en büyük üretim kesintisi olacak. Ancak, grup 1 Milyon varil/gün civarında bir kesinti duyurursa, grubun zaten üretim hedeflerinin çok altında üretim yaptığını da hesaba katarsak fiili kesintinin muhtemelen çok daha küçük olacağını belirtmek lazım.” dedi

Ayrıca, dolar endeksinin geçen haftanın ardından son yirmi yılın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından dört gün boyunca düşmesiyle birlikte, doların son zamanlardaki zayıflığı da ham petrol piyasasına yardımcı oluyor. Petrol, çoğu emtia gibi dolar cinsinden fiyatlanıyor ve bu nedenle dolardaki zayıflık onu yabancı alıcılar için daha ucuz hale getirir.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) 3 Ekim Pazartesi günü erken saatlerde yayınladığı yeni bir rapora göre, ham petrol piyasasından ziyade, gaz sektörü bu kış ve 2023'e kadar "benzeri görülmemiş" bir belirsizlikle karşı karşıya.

IEA'nın enerji piyasaları ve güvenlik direktörü Keisuke Sadamori, "Gaz piyasalarının görünümü, en azından Rusya'nın güvenilir bir tedarikçi olarak itibarını sarsan pervasız ve öngörülemeyen davranışları nedeniyle belirsizliğini korumaya devam ediyor" dedi.

Rus enerji devi Gazprom, Avusturya üzerinden boru hattı akışı için yetki almadığı gerekçesiyle hafta sonu İtalya'ya gaz tedarikini askıya aldı ve bu belirsizliklere bir yenisini ekledi.