Güçlü Gelen ABD İstihdam Raporunun Ardından ABD Doları Yükselişini Sürdürdü

10 Eki 2022

ABD doları, işverenlerin Eylül ayında beklenenden daha fazla işçi alımı yaptığını gösteren ABD verilerinin ardından 7 Ekim Cuma günü önemli para birimleri karşısında güçlendi ve bu da Fed'in şimdilik agresif sıkılaştırma politikasına bağlı kalacağını gösteriyor.

Dolar, Japon Yeni karşısında son günlerde yaşadığı kayıpları tersine çevirdi ve en son %0.2 artışla 1 Dolar 145.42 Yen ile işlem gördü. Yen karşısında Dolar geçen ay 145.90 seviyesi ile 24 yılın zirvesine ulaşmıştı ve bu durum Japon yetkililerin kırılgan Yen'i desteklemek için müdahale etmesine neden olmuştu.

ABD istihdam raporunun ardından Euro Dolar karşısında kayıplarını artırdı ve en son %0,6 düşüşle 1 Euro 0,9735 Dolardan işlem gördü.

Toronto'daki ForexLive analisti Adam Button, "ABD ekonomik zayıflığına dair herhangi bir işaret, dolar üzerinde ağır bir baskı oluşturacak, ancak bu işaret kesinlikle tarım dışı istihdam verileri ile gelmedi" dedi.

Çalışma Bakanlığı, yakından izlenen istihdam raporunda, tarım dışı istihdamın geçen ay 263.000 arttığını söyledi. Reuters’ın yaptığı ankete katılan ekonomistler, 127.000'den 375.000'e kadar değişen tahminler olsa da yoğun olarak istihdamda 250.000’lik bir artış öngörüyordu.

Stratejistlere göre, gelecek hafta açıklanacak ABD enflasyon verileri yakından izlenecek ve yatırımcıların Fed'e yönelik beklentilerinin belirlenmesinde etkili olacak.

ABD merkez bankası, enflasyonu dizginlemek amacıyla, bu yılın başında sıfıra yakın olan politika faizini şu ana kadar %3,00 ila %3,25 aralığına yükseltti ve geçen ay daha büyük artışların yolda olduğunun sinyalini verdi.

Doların birçok farklı para biriminden oluşan bir sepet para birimi karşısındaki değerini ölçen ABD doları endeksi, en son %0,6 artışla bir haftanın en yüksek seviyesini gördü. Endeks şu ana kadar yıl için yaklaşık %18 arttı.

Sterlin, Dolar karşısında bir gecede %1.4 düştükten sonra, %0.9 düşüşle 1.1060$'a kadar geriledi.

Dolar ayrıca Cuma günü Çin Yuanı karşısında da değer kazandı ve en son %0.7 artışla 1 Dolar 7.1313 Yuan’dan işlem gördü.