GOOGLE YENİ FİBER OPTİK KABLOSUYLA AVRUPA'YA AÇILIYOR
Google’ın yeni Grace Hopper fiber optik kablosu, New York'tan İngiltere'deki Bude'ye ve İspanya'daki Bilbao'ya kadar gidecek. Yeni fiber optik kablo; Meet, Gmail ve Google Cloud gibi Google hizmetlerine güç sağlamak için kullanılacak. ABD ve Avrupa arasında çalışan mevcut internet kablolarının eski olduğu ve gelecekteki kapasite gereksinimlerini karşılamak için kabloların yenilenmesi gerektiği belirtildi.
Google'ın Yeni Fiber Optik Kablosu
Google, hizmetlerini geliştirmek için ABD, İngiltere ve İspanya arasında yeni bir denizaltı fiber optik kablo kurmayı planladığını duyurdu. Google, Grace Hopper adlı yeni kablosunun Google’ın tüketici ve kurumsal ürünlerini destekleyen ağ için çok daha iyi bir esneklik sağlayacağını söyledi.
Google Global Network Başkanı Bikash Koley, "Grace Hopper kablosu, 2003 yılından beri ABD ve İngiltere'yi bağlayan ilk yeni kablolardan birisi olacak ve bu yoğun küresel ağdaki kapasiteyi artıracak. Meet, Gmail ve Google Cloud gibi Google hizmetleri güçlendirilecek. Bu kablo, İngiltere'ye ulaşacak ilk özel fiber optik kablo iken aynı zamanda İspanya'ya gidecek olan da ilk fiber kablo. Bu anlamda bu yatırım bizim için bir ilk." dedi.
Şirket, fiber optik kablonun internet trafiğinde iyileştirmeler yapacağını ve ABD-Avrupa arasındaki internet altyapısında yükseltmeler yapacağını da belirtti.
Yeni Fiber Optik Kablonun Haritası
Kablo, New York'tan okyanus tabanı boyunca İngiltere'deki Cornish sahil beldesi Bude ve İspanya'daki Bilbao'ya kadar uzanacak. ABD'den İngiltere'ye 6.250 km ve ABD'den İspanya'ya 6.300 km kadar uzayacak.
Google, biri Portekiz'den Güney Afrika'ya, diğeri de ABD ve Fransa'yı birbirine bağlayan farklı denizaltı kablolarına da sahip.
İnternet devi, bu özel denizaltı kablolarının küresel çaptaki kullanıcılarının gelecekteki kapasite ihtiyaçları için önemli ve gerekli olduğunu belirtti.
Google, bu yılın başlarında merkezi New Jersey'de bulunan su altı kablo sağlayıcısı SubCom ile bir sözleşme imzaladı ve projenin 2022'de tamamlanması bekleniyor. Denizaltı kabloları, dünyadaki uluslararası internet trafiğinin %98'ini taşıyor. Bu kablolar, ışık hızında dünya çapında bilgi paylaşımını, arama yapmayı, vb. tüm işlemlerin yapılmasını sağlıyor.
Koronavirüs pandemisinin ortaya çıkmasıyla birlikte küresel çapta Netflix, Zoom gibi birçok uygulamanın kullanımının rekor seviyede artış göstermesiyle mevcut ağlara çok fazla yük bindi. Bu nedenle istikrarlı ve güvenilir bir ağ oluşturulmasının kritik olduğu gündeme geldi.
Netflix Abonelerinde Rekor Artış
Facebook'un Kablosu
Mayıs ayında Facebook, kıtadaki internet erişimini artırmak için Afrika çevresinde bir denizaltı kablosu inşa ettiğini duyurdu. Sosyal medya şirketi, 2Africa olarak adlandırılan projede China Mobile, MTN, Orange, Vodafone ve yerel ağ operatörleriyle ortak oldu.
Denizaltı kablosunu inşa etmekle Nokia'nın sahip olduğu kablo sistemlerinin sağlayıcısı Alcatel Submarine Networks görevlendirildi. Facebook ve ortaklarının proje için ne kadar fon sağladıkları henüz belli değil.
Kaynak: CNBC