GOLDEN CROSS ve DEATH CROSS NASIL YORUMLANIR?

Yazılar 8 May 2020

Teknik analiz, bir varlığın grafik, fiyat ve hacim verilerini kullanarak değerlendirmeyi içeren istatistiksel bir analizdir. Teknik analistler, hisse senetleri ve piyasaları analiz ederken birçok grafik ve veri kullanır. Bu grafiklerde oluşan trend çizgileri genellikle belirli kalıpları temsil ederler. Örneğin, ikili tepe, kupa ve kulp, baş ve omuzlar, vb. (Grafik formasyonları hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.). Teknik analistler bu ortak kalıpları analiz ederek piyasaların gelecekteki performansını tahmin etmeye çalışırlar.

Golden cross ve Death cross ise birbirinin tam zıttı olan iki grafik formasyonudur. Golden cross (altın kesişim de denir) ileriye dönük uzun vadeli bir boğa piyasasını işaret ederken, Death cross (ölüm kesişimi de denir) uzun vadeli bir ayı piyasasını simgeler. Her ikisi de uzun vadeli hareketli ortalama üzerinden kısa vadeli bir hareketli ortalama geçişinin ortaya çıktığını doğrular.

Ayı ve boğa piyasasına dair bilgi almak için tıklayın.

Golden Cross Nedir?


Golden cross, kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamayı kesmesiyle ortaya çıkan bir yükseliş sinyalidir. Golden cross, ufukta boğa piyasası olduğunu gösterir ve yüksek işlem hacmiyle desteklenir.

Golden cross'un 3 aşaması vardır. İlk aşama, satışlar bittiğinde bir düşüş trendinin sonunda fiyatların dip olmasını gerektirir. İkinci aşamada kısa hareketli ortalama, uzun hareketli ortalama boyunca bir geçiş oluşturur ve trendin tersine dönmesini tetikler. Son aşama da daha yüksek fiyatlara kadar devam eden yükseliş trendini kapsar. Hareketli ortalamalar, death cross oluşabileceği noktaya geri dönene kadar geri çekmelerde destek seviyeleri olarak işlev görür. Daha kısa hareketli ortalama, daha uzun hareketli ortalama boyunca bir çaprazlama oluşturduğundan death cross golden cross'un tersidir.

Günlük yatırımcılar (day trading) genellikle gün içi golden cross görünümlerini analiz etmek için 5 ve 15 dönemlik hareketli ortalamalar gibi daha küçük zaman periyotları kullanırlar. Grafiklerin zaman aralığı 1 dakikadan haftalara veya aylara kadar ayarlanabilir. Daha büyük dönemler daha güçlü sinyaller için olduğu gibi, aynı durum grafik zaman dönemleri için de geçerlidir.

Golden Cross Örneği

tradingwithrayner
Marketworld

Death Cross Nedir?


Death cross (ölüm kesişimi), büyük bir selloff potansiyelini gösteren teknik bir grafik modelidir. Death cross, bir hisse senedinin kısa vadeli hareketli ortalaması uzun vadeli hareketli ortalamasının altına düştüğünde grafikte belirir. Tipik olarak, bu modelde kullanılan en yaygın hareketli ortalamalar 50 günlük ve 200 günlük hareketli ortalamalardır. Death cross, bir hisse senedi veya hisse senedi endeksindeki kısa vadeli momentumun yavaşladığının bir işaretidir, ancak boğa piyasasının sona ermek üzere olduğu konusunda her zaman güvenilir bir gösterge olarak kabul etmemek gerekir.

Death cross göstergesinin geçtiğimiz yüzyılın en şiddetli ayı piyasalarından bazılarının (1929, 1938, 1974 ve 2008 yıllarında görülen ayı piyasaları) güvenilir bir tahmincisi olduğu da kanıtlanmıştır. Death cross, doji gibi birçok kısa vadeli grafik modelinin aksine uzun vadeli bir gösterge olduğundan, yeni bir ayı piyasası başlamadan önce kazançların kaybolmasından endişe eden yatırımcılar için daha fazla önem arz eder. İşlem hacimdeki bir artış da tipik olarak death cross görünümüne eşlik eder.

Death Cross Örneği

Aşağıda, 2018'de Facebook Inc. (FB) hisse senedi için meydana gelen iki death cross göstergesinin örneği bulunuyor. Grafikte görülen 1. death cross trendde görülen bir dönüşü ve ralliyi gösterirken 2. death cross hisse senedi için uzun bir ayı piyasasına işaret ediyor. [1]

Investopedia
autochartist

Yıllar Arasında Görülen Golden ve Death Cross Göstergeleri


Factset, death ve golden cross göstergelerinin tatihsel verilerinin şirketler ve sektörler arasında nasıl bir performans sergilediği konusunda bir çalışma yapmış. Kullandıkları veriler, ABD'de bulunan şirketleri içeriyor ve bu şirketlerin değeri en az 300 milyon dolar değerinde. Bu şirketler için, iki resesyon ve iki boğa piyasası yakalamak adına 31 Aralık 1998 - 31 Mart 2018 arasındaki tüm cross göstergelerini incelemişler. Bunu yaparken güvenilirliği artırmak maksadıyla her bir cross göstergesinden başlayarak sektörleri 6 aylık ve 1 yıllık olmak üzere ayırmışlar. Bu zaman aralıklarına bölerken 20 yıllık performans verileri boğa rallisi görülen 1 Temmuz 2009 - 31 Mart 2018 arasındaki getirilerle karşılaştırmışlar. Tabloda görebilirsiniz:

insight.factset
Ortalama olarak, test edilen veriler kıyaslandığı zaman golden cross göstergelerinin çoğu sektör için kısa vadede olumlu getiri gösteriyor. İki farklı zaman aralığında golden ve death cross göstergelerinin dönüşlerini karşılaştırırken bazı ilginç sonuçlar görüyoruz. Golden cross pozitif performans beklentimiz, 1998'e kadar olan uzun zaman aralığı için çoğunlukla geçerlidir. Bununla birlikte, death cross göstergesinin de olumlu getirilere sahip olduğu ve mevcut boğa piyasasında golden crosslar kadar iyi performans gösterdiği görülmektedir. Bu veriler ışığında death cross göstergesi, bir hisse senedi satmak veya short yapmak için bir sinyal vermek yerine, düşük bir fiyattan satın almak için bir gösterge olmuştur. [2]

Teknik analizdeki tüm göstergelerin %100 doğru olduğunu ve bu göstergelerin geleceği gerçekten tahmin edebildiğini söylemek yanlış olur. Bir kez görülen death cross yanlış bir sinyal verebilir ve kısa vadeli yatırım yapan bir yatırımcı yanlış sinyal sonucu problem yaşayabilir. Death cross göstergeleri önceki büyük ayı piyasalarını öngörmedeki belirgin tahmin gücüne rağmen düzenli olarak yanlış sinyaller de üretir. Bu durum golden cross için de geçerlidir. Bu nedenle, yatırıma yapmaya başlamadan önce teknik göstergeler her zaman diğer sinyaller ve göstergelerle doğrulanmalıdır.


Kaynaklar:
[1]https://www.investopedia.com/terms/d/deathcross.asp
[2]https://insight.factset.com/are-golden-and-death-crosses-a-good-bet