Gıda Krizi, Kıtlığa Karşı Ülkelerin Korumacı Tavrını Körüklüyor

26 May 2022

Dünya Ekonomik Forumu'ndaki iş dünyası liderleri ve politika yapıcılar, büyüyen bir dünya gıda krizinin, sorunu daha da karmaşık hale getirmesi muhtemel ve daha geniş bir ticaret savaşına yol açabilecek ülkelerin korumacı hareketlerini hızlandırdığını söyledi.

Gıda arzı üzerindeki artan baskının ve artan fiyatların bir işareti olarak Reuters'e bir hükümet kaynağı, Hindistan'ın yurt içi fiyatlarda bir artışı önlemek için altı yıldan beri ilk kez şeker ihracatını kısıtlayabileceğini söyledi.

Bu arada, dünyanın en büyük hurma yağı ihracatçısı Endonezya, dökme yemeklik yağa yönelik bir sübvansiyonu kaldıracak ve bunun yerine yerel rafineriler için hammaddelerde bir fiyat tavanı koyacak.

Uluslararası Para Fonu'nun ilk genel müdür yardımcısı Gita Gopinath, artan gıda güvenliği endişeleri hakkında Reuters'e verdiği demeçte, "Bu önemli bir sorun ve açıkçası sorunun bize görünenden daha büyük olduğunu düşünüyorum."

Davos'ta Reuters Küresel Piyasalar Forumu'nda Citigroup bankacılık, sermaye piyasaları ve danışmanlık başkan yardımcısı Jay Collins, "Dünya liderlerinin masada sakince oturması ve ticareti, gıda ve yatırımı nasıl yöneteceğimiz hakkında konuşması çok önemli" dedi.

Gopinath, örneğin Sahra Altı Afrika'daki ülkelerde yaşayanlar için tüketimlerinin %40'ının gıdaya harcandığını söyledi. Fiyat artışları, "yaşam pahalılığına büyük bir darbe" olmasının yanı sıra, hükümetler tarafından istifçiliğe yol açtı.

Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Gıda ve gübre ihracatına kısıtlamalar getiren yaklaşık 20'den fazla ülke var ve bu sadece sorunu daha da büyütüp işleri daha da kötüleştirebilir" dedi.

Rusya'nın, Moskova'nın "özel askeri operasyon" olarak nitelendirdiği Ukrayna'yı işgali, zaten yaklaşmakta olan bir krizde ani bir kırılmaya yol açtı.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı İcra Direktörü David Beasley, "Ukrayna'dan önce olağanüstü bir gıda kriziyle karşı karşıyaydık, gıda maliyetleri, emtia fiyatları, nakliye maliyetleri zaten ikiye, üçe, dört katına çıktı." Dedi.

Beasley, Davos'ta Reuters'e verdiği demeçte, "açlığa yürüyen" insan sayısının son dört ila beş yılda 80 milyondan 276 milyona yükseldiğini söyledi.

"Ukrayna'da hasat mevsimi temmuz ve ağustos aylarında gelirken limanları kapalı tutmak, küresel gıda arzına savaş ilanı anlamına geliyor" dedi.

Beasley, Davos'taki birçok şirketin gıda krizini çözmek için nasıl hareket edebilecekleri konusunda temas halinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Syngenta Group CEO'su Erik Fyrwald Pazartesi günkü bir panelde, "Tarım, iklim değişikliği çözümünün bir parçası olmalı ve gıda güvenliğiyle mücadele etmelidir." Dedi.

Fyrwald, Syngenta'nın toprağı sürmemek ve kışın toprak erozyonunu önlemek için mahsulleri örtmek gibi çiftçilik uygulamalarının toprak, gıda güvenliği ve iklim değişikliği için nasıl daha iyi olduğunu gösteren gösteri çiftlikleri olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük et işleyicisi JBS SA'nın CEO'su Gilberto Tomazoni Salı günü bir WEF panelinde yaptığı açıklamada, gıda krizine bir başka potansiyel çözümün de atıkla mücadele olduğunu söyledi.

Tomazoni, "İnsanlık aynı anda iki büyük acil durumla karşı karşıya, iklim değişikliğiyle yüzleşmemiz gerekiyor ve artan nüfusu beslemek için daha fazla üretmemiz gerekiyor." Dedi.

Tomazoni, "Ve bugün üretim şeklimiz sürdürülebilir değil. Bu bizim en büyük sorunumuz. Gıda israfı, bu durumun üzerine düşmemiz gerekiyor.”