G7, Rusya'nın Petrol Elde Ettiği Karları Azaltmanın Formülünü Arıyor

Yazılar 3 Ağu 2022

Yediler Grubu (G7) zengin ülkeleri, bir fiyat sınırına uymadığı sürece, Ukrayna'yı işgali sırasında Moskova'yı tampon gelirlerinden mahrum etmek için diğer seçenekler arasında Rus petrolünün taşınmasını engellemeyi düşünüyor.

İngiltere tarafından yayınlanan bir açıklamada, G7 dışişleri bakanları, "Petrol, Rusya ile istişare halinde kararlaştırılacak bir fiyattan veya altında satın alınmadıkça, Rusya'nın deniz yoluyla taşınan ham petrol ve petrol ürünlerinin dünya çapında taşınmasını sağlayan tüm hizmetlerin kapsamlı bir şekilde yasaklanmasını düşündüklerini" söyledi."

"Bu ve diğer seçenekleri değerlendirirken, en savunmasız ve etkilenen ülkelerin Rusya dahil enerji piyasalarına erişimini sürdürmelerini sağlamak için kısıtlayıcı tedbirlerimizin yanı sıra hafifletme mekanizmalarını da dikkate alacağız."

G7, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden oluşuyor.

Birçok ülke, Moskova'nın "özel askeri operasyon" dediği Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya'ya yaptırımlar uyguladı, ancak kilit petrol tüketicileri Çin ve Hindistan, indirimli Rus varillerinin ithalatını rekor seviyelere çıkardı.

Uluslararası Enerji Ajansı geçen ay yaptığı açıklamada, Rusya'nın petrol ihracatının geçen Ağustos'tan bu yana en düşük seviyelerine ulaşmasına rağmen, Haziran ayındaki ihracat gelirinin yüksek fiyatlar nedeniyle aylık 700 milyon dolar artarak geçen yılın ortalamasının %40 üzerinde olduğunu söyledi.

Batılı liderler, rafinerilerin ve tüccarların Rus ham petrolü için ne kadar ödeyebileceklerini sınırlamak için bir petrol fiyatı tavanı yoluyla ele almayı önerdiler - Moskova, buna uymayacağını ve fiyat tavanına uymayan devletlere petrol sevk ederek engelleyebileceğini söylüyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, geçen ay bir yurtdışı gezisinde Asyalı liderlere tavan fiyat fikrini sundu ve Reuters'e Hindistan ile "cesaret verici" görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Bazı tüccarlar ve petrol piyasası analistleri, Rusya petrolünü Batı gemi sigortası kullanmadan Asya'ya göndermenin yollarını bulduğu için bir fiyat sınırının işe yarayacağına dair şüphelerini dile getirdiler. Moskova ayrıca bazı petrol ihracatını tamamen durdurabilir ve bu da enerji fiyatlarında daha fazla artışa neden olabilir.

G7 üyeleri, Rusya ile yaşanan gerilimin ortasında iklim taahhütlerine bağlı kalırken enerji kıtlığını kapatmanın ve yükselen fiyatların üstesinden gelmenin yollarını bulmaya çalışıyor.

G7'den yapılan açıklamada, "Rus enerjisini iç piyasalarımızdan çıkarırken, Rusya'nın hidrokarbon gelirlerini azaltan, küresel enerji piyasalarında istikrarı destekleyen ve olumsuz ekonomik etkileri en aza indiren çözümler geliştirmeye çalışacağız" denildi.