Fransa, Rusya'yı Gaz Arzını 'Savaş Silahı' Olarak Kullanmakla Suçladı

Yazılar 31 Ağu 2022

Fransa 30 Ağustos Salı günü, Rus gaz devi Gazprom'un ana hizmetlerinden birine teslimatları azalttığı ve Çarşamba gününden itibaren Almanya'ya giden ana boru hattı boyunca akışı durdurmaya hazırlandığı için Moskova'yı enerji kaynaklarını "savaş silahı" olarak kullanmakla suçladı.

Avrupa hükümetleri, işletmeler ve haneler için artan enerji maliyetlerine bir yanıt bulmaya ve kış için depolamak için Rus arzına alternatifler bulmaya çalışıyor.

Batılı ülkeler, Moskova'nın Ukrayna'yı işgaline karşı koyma konusundaki kararlılıklarını zayıflatmak için gaz fiyatlarını artırmasından korkuyor, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy Pazartesi günü ekonomik terörizm olarak adlandırdı. Moskova bunu yaptığını reddediyor.

Rus gazının Avrupa'ya ulaşması için ana kanal olan Kuzey Akım 1 boru hattı, Moskova ile Brüksel arasındaki ekonomik savaşta bir parlama noktası haline geldi. Gazprom, Nord Stream 1'i Çarşambadan Cumaya bakım için kapattığından, Avrupa şimdiden arzın sıkışacağının farkında.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Salı günü yaptığı açıklamada, Batılı yaptırımların neden olduğu teknolojik sorunların Kuzey Akım 1 üzerinden gaz tedarikinin önünde duran tek şey olduğunu söyledi.

Ancak Fransa'nın Enerji Dönüşümü Bakanı Agnes Pannier-Runacher Salı günü yaptığı açıklamada, "Rusya'nın gazı bir savaş silahı olarak kullandığı çok açık ve arzın tamamen kesintiye uğraması gibi en kötü senaryoya hazırlanmalıyız." dedi.

Fransız kamu kuruluşu Engie, belirsiz bir sözleşme ihtilafı nedeniyle Salı gününden itibaren Gazprom'dan daha az gaz alacağını söyledi.

Rusya, Nord Stream 1 üzerinden kapasitenin sadece %20'si ile gaz pompalıyor ve bu haftaki kesintinin uzatılabileceğine dair korkular var.

Kremlin'den Peskov, Gazprom'un Nord Stream 1 üzerinden gaz akışını yeniden başlatacağına dair garanti olup olmadığı sorulduğunda, "Yaptırımların neden olduğu teknolojik sorunlar dışında hiçbir şeyin arzı engellemeyeceğine dair garantiler var" dedi.

Avrupa enerji bakanları krizi görüşmek üzere 9 Eylül'de acil bir toplantı yapacak.

İtalya'dan bir kaynak, Almanya'nın ekonomi bakanının Avrupa'daki meslektaşlarına gönderdiği bir metin mesajına atıfta bulunarak, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın Avrupa düzeyinde gaz arzı konusunda bir fiyat sınırlaması planını tartışmaya açık olduğunu söyledi.

Kaynak, Robert Habeck'in Avrupalı ​​enerji bakanlarına Berlin'in gelecek hafta yapılacak toplantıda tavan fiyatını tartışmaya açık olduğunu belirten bir mesaj gönderdiğini söyledi.

İtalya Başbakanı Mario Draghi bir tavan fiyat için bastırıyor ve aynı zamanda elektrik maliyetinin gaz fiyatından ayrıştırılması için adımlar atılması çağrısında bulundu. Böyle bir hareket, Avrupalı ​​hanelerin yenilenebilir kaynaklar gibi daha ucuz kaynaklardan üretilen elektrikten faydalanmalarını sağlayacaktır.

Salı günü, Avrupa'nın benzin depolarının %80 dolu olma hedefine neredeyse ulaşması, tavan fiyat fikri dolaşması ve trader'ların geçen hafta rekor yüksek fiyatların ardından kar elde etmesiyle Hollanda toptan gaz fiyatları hafiflediğinde biraz soluklandı.

ING analistleri, "Elektrik fiyatlarını sınırlayan herhangi bir eylem, muhtemelen daha düşük gaz talebini besleyebilecek elektrik üretimi için yanan gazın karlılığını sınırlayacaktır." Dedi.

AB üyesi Avusturya, elektrik piyasalarındaki bir fiyat artışının bunu karşılamak için gereken garantileri karşılayamamasından sonra başkent Viyana'nın çoğunu tedarik eden elektrik şirketine milyarlarca avro pompalamaya hazırlandığını söylediğinde, krizin yükselen maliyeti resmedildi.