FONLARA YATIRIM YAPAKEN YAPMAMANIZ GEREKEN 7 HATA

Yazılar 27 Nis 2020

Yatırım fonları ve potansiyel getirileri göz önüne alındığı zaman bu fonların neden bu kadar popüler olduğunu ve gittikçe daha da popülerleştiğini anlayabiliriz. Yatırım fonlarının kendine has özelliklerinden birisi, her tip yatırımcıya uygun bir yapıya sahip olması ve portföylere kolaylıkla dahil edilebilmeleridir. Böylesine kolaylık sunan bir yatırım aracının her ekonomik seviyedeki yatırımcı profiline uygunluk göstermesi de ayrıca tercih sebebidir.

Yatırım Fonu Nedir?


Yatırım fonu; hisse senedi, bono, para piyasası araçları ve diğer varlıklar gibi menkul kıymetlere yatırım yapmak için birçok yatırımcıdan toplanan para havuzundan oluşan bir tür finansal araçtır. Yatırım fonları, fondaki varlıkları tahsis eden ve fona yatırım yapanlar için sermaye kazancı veya gelir elde etmeye çalışan profesyonel para yöneticileri tarafından yönetilir.

Yatırım fonuyla ilgili detaylı inceleme için buraya tıklayabilirsiniz.

Yatırım fonlarına yatırım yapmanın ve erişimin zaman içinde kolaylaştığı oldukça açık. Bununla birlikte eski veya yeni bazı yatırımcıların çeşitli hatalar yaptığına şahit olabiliyoruz. Bu hatalar tamamen önceden tahmin edilebilir ve kolaylıkla engellebilir hatalardır. Eğer yatırım fonlarına yatırım yapmak istiyorsanız aşağıda sıralanan hatalardan mutlaka uzak durun:

1.Amaçsız Yatırım

Bir hedefe sahip olmak ve o hedef doğrultusunda yatırım yapmak, amaçlarınıza ulaşana kadar yaptığınız yatırımın devamını sağlar. Amaçsız yatırım tüm paranızın ellerinizden kayıp gitmesine yol açabilir. Planlanmamış yatırımlardan kaçınılmalıdır ve herhangi bir yatırım amacı olmayanlar da yatırım ihtiyaçlarına uygun olan fonlara yönelerek yatırım yapmaya başlamalıdır. Hangi tip fonun size uygun olduğu konusunda iyice düşünerek adım atmalısınız.

İlgili Makale: "Borsa Yatırım Fonlarının Özellikleri"

2.Aşırı Çeşitlilik

Yatırım fonları çok çeşitlidir. Fon türlerinin çeşitliliği de sürekli artış gösterdiğinden hedefinizden koparak portföyünüze ekleyebildiğiniz kadar çok fon eklemek isteyebilirsiniz. Fakat bu pek de iyi bir hamle değil. Portföyünüzdeki çeşitliliğin çok fazla olması, getirilerinizde kayıplara ve aşınmalara yol açabilir. Portföy çeşitliliğinin ne kadar önemli olduğunu vurgulasak da her şeyin aşırısı zarar. Bu sebeple portföyünüzü çeşitlendirirken daha sakin olmalı ve size getirisinin iyi olacağı fonları tercih etmelisiniz. Altın fonu, gayrimenkul yatırım fonu, borsa yatırım fonları ve daha birçok fon bulunuyor.

3.Piyasaları Zamanlamaya Çalışmak

Piyasa zamanlaması, piyasaların gelecekteki yönünü teknik göstergeler, çeşitli ekonomik veriler kullanarak tahmin etmeye çalışmayı ifade eder. Birçok yatırımcı, yatırım getirisini en üst düzeye çıkarmak için piyasaları zamanlamaya çalışır. Fakat birçok yatırımcının farkında olmadığı bir gerçek var. O da piyasayı zamanlamaya çalışmanın hem stresli olması hem de kayıp riskini artırmasıdır. Piyasa zamanlamasıyla uğraşmak yerine sistematik ve disiplinli bir yatırım planı oluşturmak çok daha mantıklıdır. Böylece zaman içinde piyasadaki en yüksek ve en düşük fiyatlar sizin lehinize olacak şekilde yatırımlarınıza yansır.

4.Uygulanan Planı Aniden Bırakma/Durdurma

Sistematik Yatırım Planı (SIP), yatırım fonları tarafından sunulan ve zaman içinde yatırım fonlarına belirli bir miktarda yatırım yapabileceğinizi gösteren bir metodolojidir. SIP, piyasalardaki dalgalanmalar ve piyasa zamanlaması konusunda endişelenmeden disiplinli bir şekilde yatırım yapılmasını sağlar. Böyle sistemli bir yatırım planına başlamak ve disiplinli bir şekilde yatırım alışkanlığı geliştirmek uzun vadede daha kalıcı ve sağlam yatırım yapmanıza olanak tanır. Eğer yatırım planınızdan vazgeçerseniz veya durdurursanız ani kayıplar yaşayabilir ve hedefinizden kopabilirsiniz. Bu nedenle yatırıma başlamadan önce gerçekten nasıl bir yatırım stratejisinin size uygun olduğunu bulmalı ve ona göre plan oluşturmalısınız. Böylelikle hem portföyünüz hem de cebiniz zarar değil kar görmüş olur.

5.Riskleri Ötelemek

Yatırım fonları da diğer varlıklarda olduğu gibi piyasa riskine maruz kalır. Bu nedenle hangi yatırım fonuna yatırım yapmak istediğiniz ve seçtiğiniz varlığın piyasa risklerini önceden bilmeniz gerekir. Risk toleransınıza uygun olarak seçeceğiniz fonları yönetmeniz çok daha kolay olacaktır. Risk yönetiminde başarılı olursanız getirilerinizin daha çok yükseldiğini de görebilirsiniz. Fakat risk yönetimi yapmazsanız ve yatırımlarınızda ne kadar risk alabileceğinizi gözden geçirmezseniz beklediğinizden çok daha büyük kayıplara maruz kalmanız durumunuzda büyük zorluklar yaşayabilirsiniz. Bu da paniklemenize ve daha çok kayıp vermenize yol açabilir, aman dikkat.

6.Tek Bir Fona Yatırım Yapmak

Risk profiliniz ne olursa olsun, hiçbir zaman tüm paranızı tek bir yatırım fonuna yatırmamalısınız. Şöyle düşünün; eğer sadece X fonuna 100.000 TL yatırırsanız ve piyasalar beklediğiniz şekilde ilerlemezse tüm paranızı kaybedebilirsiniz. Zaten bu sebeple her zaman yatırımlarda portföy çeşitliliğinin önemi vurgulanır. Daha yüksek getiri ve düşük risk için yatırımlarınızı çeşitli fonlara bölüştürmelisiniz. Örneğin, X,Y,Z,A ve B fonlarına yatırım yapmış olun. Elinizdeki para 100.000 TL. Her birisine 20.000 TL yatırmış olun. Eğer A fonunda zarar ederseniz diğer fonlardaki getiriniz zarar görmemiş olur. Yani sadece 20.000 TL kaybetmiş olursunuz. 100.000 kayıp nerede, 20.000 kayıp nerede.

7.Yetersiz Yatırım Yapmak

Neden yatırım yapıyorsunuz? Belli miktarda kazanmak ve hedeflerinizi karşılayabilmek için, değil mi? Bu noktada fikir birliğine vardıysak şu faktörü unutmamak gerekir: eğer gerçekten birikim yapmak ve ufak da olsa bir zenginlik elde etmek istiyorsanız yalnızca mininmum seviyede yatırım yaparak hedeflere ulaşmanın pek de kolay olmayacağını bilmek gerekir. Yani yatırımlarınızı kademeli olarak yükseltmeniz daha çok birikime sahip olmanızı ve akabinde amacınıza daha kısa zamanda ulaşmanızı sağlayacaktır.


Yatırım fonlarına yatırım yapmak oldukça kolaydır ve yukarıdaki hataları engellediğiniz takdirde harika sonuçlar elde edebilirsiniz. Risk yönetimi yapmak, hedefleri belirlemek ve iyi bir piyasa araştırması yapmak, yatırım yapmadan önce dikkat etmeniz gereken önemli unsurlardır. Bu hususta "Yatırım Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 7 Nokta" adlı makalemize de mutlaka göz atmalısınız.

Kararlı, sakin ve disiplinli olun. Dikkatle yaptığınız yatırımların meyvelerini sabrınız ve bilginizle kesinlikle toplayacaksınız. Bol kazançlı günler...