Fintech Nedir?

AFYON 20 Ara 2021

Fintech yani finansal teknoloji, finansal hizmetlerin sunumunu ve kullanımını iyileştirmeyi ve otomatikleştirmeyi amaçlayan yeni teknolojiyi tanımlamak için kullanılır. ​Fintech, özünde, bilgisayarlarda ve giderek artan bir şekilde akıllı telefonlarda kullanılan özel yazılım ve algoritmaları kullanarak şirketlerin, işletme sahiplerinin ve tüketicilerin finansal operasyonlarını, süreçlerini ve yaşamlarını daha iyi yönetmelerine yardımcı olmak için kullanılmaktadır. Fintech, kelime olarak, "finansal teknolojinin" bir birleşimidir.

21. yüzyılda Fintech ortaya çıktığında, terim başlangıçta yerleşik finansal kurumların arka uç sistemlerinde kullanılan teknolojiye uygulandı. Ancak o zamandan beri, daha tüketici odaklı hizmetlere ve dolayısıyla daha tüketici odaklı bir tanıma geçiş oldu. Fintech artık eğitim, perakende, bankacılık, fon yaratma, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve yatırım yönetimi gibi farklı sektörleri ve endüstrileri içeriyor.

Fintech ayrıca Bitcoin gibi kripto para birimlerinin geliştirilmesini ve kullanılmasını da içerir. Fintech'in her ne kadar kripto borsaları için de kullanılsa da, büyük para hala geleneksel küresel bankacılık endüstrisinde ve onun multi-trilyon dolarlık piyasa değerinde yatıyor.

Genel olarak, "finansal teknoloji" terimi, dijital paranın icadından çift girişli defter tutmaya kadar, insanların iş yapma biçimindeki herhangi bir yeniliğe uygulanabilir. Bununla birlikte, internet devrimi ve mobil internet/akıllı telefon devriminden bu yana, finansal teknoloji çok hızlı bir şekilde büyüdü ve başlangıçta bankaların veya ticaret firmalarının arka ofislerine uygulanan bilgisayar teknolojisi olarak görülen Fintech, şimdi kişisel medyaya ve ticari finansa çok çeşitli teknolojik müdahaleleri tanımlıyor.

Fintech artık para transferleri, akıllı telefonunuzla bir çek yatırma, kredi başvurusunda bulunmak için bir banka şubesini atlama, bir iş girişimi için para toplama veya genellikle bir kişinin yardımı olmadan yatırımlarınızı yönetme gibi çeşitli finansal faaliyetleri tanımlamaktadır. Earns&Young’ın 2017 Fintech Benimseme Endeksi'ne göre, tüketicilerin üçte biri en az iki veya daha fazla Fintech hizmetini kullanıyor ve bu tüketiciler de günlük hayatlarının bir parçası olarak Fintech'in giderek daha fazla farkına varıyor.