Finansal Okuryazarlık Nedir? Neden Hepimizin Hayatı İçin Büyük Öneme Sahiptir?

Yazılar 13 Kas 2021

Hayatımızın en büyük gayelerinden biri belki de mali durumumuzu sürekli kontrol altında tutup iyileştirmeye çalıştırmak olabilir. Paranın önemini anlamaya başladığımız küçük yaşlardan beri bir ev alma, araba alma ya refah düzeyimizi sürekli geliştirme uğruna çalışıyoruz, yatırımlar yapıyoruz, risk alıyoruz.


Nefes almayı hepimiz doğduğumuz anda biliyoruz ama paramızı yönetmeyi maalesef bilmiyoruz. İşte tam da bu noktada devreye finansal okuryazarlık giriyor. Peki nedir bu finansal okuryazarlık?


Finansal okuryazarlık, paranızla ilgi bilinçli ve etkili karar almayı öğrenmektir. Peki bunun kapsamına neler girer? Tasarruf yapma, bütçeleme, kredi yönetimi, yatırım, vergiler, sigorta ve daha nicesi gibi parayla ilişkili olan her şey bu kapsamdadır aslında. Dolayısıyla finansal okuryazar olmak, akıllı harcama yapmayı gerektirir. Borçlarınızı ödemenin, yatırım yapmanın, bütçeleme yapmanın anahtarı akıllı harcama yapmayı bilmektir.


Bunu öğrendikten sonra sonraki aşamada vergi durumunuzu, yatırım stratejilerinizi yönetebilmek için kimden tavsiyeler alabileceğinizi öğrenirsiniz.


Finansal okuryazarlık günlük hayatımız için neden bu kadar önemli?


Öncelikle şunu rahatlıklar söyleyebiliriz ki geceleri çok daha iyi uykular çekmenizi sağlar. Yapılan çalışmalara göre insanların önemli bir kısmı finansal endişeler yüzünden geceleri rahat uyku uyuyamıyor. Finansal okuryazarlık bu endişelerinizi minimuma indirmede faydalı olacaktır.


Stresi azaltıp size hazır olmayı öğretir. Beklenmedik masraflar hayatımızda sürekli olacaklar. Arabanız hiç beklemediğiniz bir anda bozulacak ya da bir ameliyata ciddi miktarda para ayırmanız gerekecek. Finansal okuryazarlıkla işte bunların hepsine hazır olmayı öğrenirsiniz.


Borçlanmak ne kadar korkutucu gibi görünse de doğru zamanda borçlanmak inanılmaz avantajlar sunabilir. İşte öyle zamanlarda iyi bir finansal okuryazarsanız kredibiliteniz yüksek olacağı için istediğiniz yerden borçlanabileceksiniz.


Daha az eforla daha fazla refah getirir finansal okuryazarlık. Çünkü kazanç getiren yatırımlar yapmayı öğrenirsiniz. Emekliliğinizi planlarsanız.


Hayatımızda böyle bir öneme sahip finansal okuryazarlığı artırabilmek için ne yapabiliriz? Öncelikle bununla ilgili ücretsiz bir sürü makale var. Önce konsepti anlamanız gerekiyor. Sonrasında da eğitim seviyenizi  geliştirmeniz gerekiyor. Yine çeşitli kurslar, eğitim programları ile hedeflerinize en uygun şekilde paranızı yönetebilmenin yolunu keşfedebilirsiniz.