FİNANSAL DURUMUNUZU KORUMANIZ İÇİN 8 İPUCU

Yazılar 16 Ara 2019


Finansal geleceğiniz konusunda kaygı yaşıyor ve hızla kontrolden çıkıyor gibi mi hissediyorsunuz? Hiç panik yapmayın, hemen harekete geçin!

Banka hesabınızı büyütmenizde, para biriktirmenizde, gereksiz masraflarınızı azaltmanızda ve genel mali durumunuzu iyileştirmenizde size yardımcı olacak 8 ipucunu öğrenerek finansal geleceğinizi garantiye alın!


Hadi başlayalım:

1.BÜTÇENİZİ BELİRLEYİN

Bu belki de size hiç akıllıca görünmeyebilir ancak kişisel bütçenizi belirlemek, finansal durumunuzu kontrol altına almak için ilk ve en gerekli adımdır. Yıllık giderlerinizi belirleyerek finansal hedeflerinize ulaşmak için ne kadar tasarruf etmeniz gerektiğini tam olarak görebilirsiniz.
Öneri: Harcama ihtiyaçları kişiden kişiye değişir, bu nedenle genel bir bütçeleme tavsiyesi vermek zordur. Bununla birlikte, uzmanlar genel olarak toplam gelirinizin %30'undan daha azını kiraya ve konutlarla ilgili diğer harcamalara ayırmayı tavsiye ediyor.

2.YEMEK YEMEK GÜZELDİR

Sık sık dışarıda yemek yemek veya eğlence mekanlarına gitmek istiyorsanız merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Restoran, bar, cafe gibi işletmelerdeki satışlar giderek yükseliyor. Fakat bu alışkanlığın bize büyük paralara mal olduğu da bir gerçek. Günümüzde genel olarak 1 kişi dışarda yemek yediğinde ve akşam bir yerlere gittiğinde en az 50 TL harcıyor. Ev dışında hazırlanan yemeklere (iş yerlerinde verilen yemek kartları baz alındığında) ayda en az 400 TL kadar harcama yapılıyor. Eğer kendi yemeğinizi pişirmeye başlarsanız (özel günlerde gece dışarı çıkmakta özgürsünüz tabii), yarı yarıya kar edebilirsiniz.

3.ABONELİKLERİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN

Dürüst olalım: Netflix, Spotify, PuhuTV, Digitürk, D-Smart, çeşitli haber kanalları, Twitch, dergiler gibi birçok şeye hevesle abone oluyoruz. Fakat bu platformlardan gerçekten ne sıklıkta faydalanıyoruz? Örneğin, ödediğiniz ekstra TV kanallarını ne sıklıkla izliyorsunuz veya abone olduğunuz dergileri gerçekten okuyor musunuz? Kredi kartınızı gözden geçirerek aboneliklerinize bir bakın. Gerçekten takip etmediğiniz yayın ve platformlardan aboneliklerinizi bugün kaldırın. "Belki yarın okurum/izlerim ama" demeyin. Bu zamana kadar bir harekette bulunup aboneliğinizin hakkını vermediyseniz paranız sadece havaya gitmiştir ve gidecektir. Ayrıca "ucuz ama ne olacak ki" diye de düşünmeyin. Mesela Wall Street Journal aboneliği web üzerinde ilk 3 ay 1 Euro, ardından aylık 28.99 Euro'ya yükseliyor. 3 ay bittikten sonra iptal etmezseniz (hele bir de okumuyorsanız) vereceğiniz tutarı bir düşünün!

4.KENDİNİZE "TASARRUF" HEDİYE EDİN

Gerçekten istediğiniz bir şey için para biriktirmek - örneğin tatil- uzun vadede finansal kaynaklarınızı korumanıza yardımcı olabilir. Fransız araştırmacılara göre, henüz ulaşılmamış/gecikmiş bir ödüle odaklanmak aslında sizi hedefinize ulaşmaktan alıkoyabilecek küçük cazibelere karşı direnç göstermenizde yardımcı oluyor. Gelecekteki tatiliniz için yeterince heyecanlıysanız, tatile gitmenizi baltalayabilecek ve israf edilebilir her türlü satın alma işlemlerinden vazgeçme olasılığınız artacaktır. Öyleyse bugünü X ülkesi/şehrine uçak fiyatları bakma günü ilan edin ve piyasaları takip etmeye başlayarak tasarruf hedefinizi belirleyin.

5.BEDAVA ETKİNLİKLERİ KOVALAYIN

Sinema, tiyatro, opera, konser gibi etkinliklere gitmeyi çoğumuz seviyoruz. Kendimizi kültürel etkinliklerle ödüllendirmek psikolojimiz ve sosyalliğimiz için çok önemli. Fakat kendimizi etkinlik heyecanına kaptırırken etrafımızda olan kaliteli ve ücretsiz etkinlikleri kaçırabiliyoruz. Ücretsiz sergiler, konserler, tadım etkinlikleri, mini kurslar, konferanslar ve daha birçok etkinlik birçok şehirde ücretsiz olarak yapılıyor. Hafta sonlarını kaliteli etkinlikliklere ayırırken ücretsiz olanlara da yer vermeniz cebinizi de bir nebze rahatlatacaktır.

6.HARCAMALARINIZI HAFTA SONLARI ve MAAŞ GÜNLERİNDE TAKİP EDİN

Bir araştırmaya göre, insanlar en çok hafta sonları ve maaş haftaları boyunca harcama yapıyorlar. Finansal durumunuzu derhal kontrol altına almak istiyorsanız bu günlere dikkat edin ve harcamalarınızı takip edin.

7.BORÇLARINIZ İÇİN PLAN YAPIN

Ev kredisi, öğrencilerin kredi borçları (KYK), ihtiyaç kredisi gibi krediler nedeniyle üstünüzde yüksek miktarda borç olabilir. Eğer bu durumdan muzdaripseniz bu borçlarla başa çıkmak için bir plan oluşturun. Borcunuzu ödemeye başlarken 2 tip strateji belirleyebilirsiniz: 1.si küçük borçlara hedeflenme, 2.si ise büyük borçlardan küçüklere doğru ilerleme. Sizin için hangisi uygunsa o stratejiye göre bir plan çıkarabilirsiniz.

8.TEMEL İHTİYAÇLAR İÇİN UYGUN FİYATLARI KOVALAYIN

Kira gibi temel ihtiyaçlar için çok fazla harcama yapıyorsanız, gıda, giyim gibi harcamalarınız için daha uygun ve indirimli ürün fırsatlarını yakalamaya çalışın. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan Kara Cuma indirimleri fiyasko olsa da bazı e-ticaret sitelerinde ve mağazalarda ciddi anlamda indirimler yakalayabilirsiniz. Bunun yanında mahallenizde bulunan marketlerdeki indirim günlerini de takip etmeyi unutmayın.

Dip not: İndirimli ürün adı altında satılan bozuk/son kullanma tarihi geçmiş/defolu/indirim yapılmış gibi görünen-hileli ürünlerden de uzak durun. X marka deterjan A marketinde daha uygunsa, oradan alın. Haftalık harcamalarınızı hesapladığınızda ciddi anlamda tasarruf ettiğinizi göreceksiniz.


Ek olarak, eğer çocuklarınız varsa ve onlara da tasarrufu öğretmek istiyorsanız buraya tıklayarak ilgili makalemizi okuyarak bilgi alabilirsiniz.



Kaynak:

https://www.mentalfloss.com/article/85620/8-steps-start-improving-your-finances-today