FİNANSAL DURUMUNUZ HAKKINDA SİZE YOL GÖSTERECEK 12 ÖNEMLİ SÖZ

Yazılar 31 Ara 2019

Hayati dersleri öğrenmenin en iyi yollarından birisi unutmadığımız hatalar yapmış olmaktır. Yine de bu pek de öğrenmenin tercih edilen bir yolu değil. Fakat tecrübesi yüksek, bilgilerini paylaşan kişilerin hatalarından çıkardıkları derslerden bir şeyler öğrenmek de aynı etkiyi yaratabiliyor.

İşte size paranızı ve onu nasıl yönettiğinizi sorgulatacak, sizi daha zengin ve finansal olarak daha güvenli bir hale gelmenizde yardımcı olacak 12 önemli alıntıyı aktaracağım. Bakalım kaç tanesini kalpten sevecek ve hafızanıza kazıyacaksınız...

1.Hayaller sihirle ya da büyü yoluyla gerçek olmaz; emek, kararlılık ve sıkı çalışma gerektirir. - Colin Powell

Emeklilik planınızı sihire dayandırdığınızı düşünmeyebilirsiniz, ancak herhangi bir plan olmadan bazı eylemlerde bulunuyorsanız sihire inanan bir yapıya bürünüyor olursunuz. Bu tip davranışlar sizi çoğu şeyi şansa bırakıp en iyisini ummaya yönlendirir. Finansal hedeflerinize ulaşmak ve güvenli bir geleceğe sahip olmak için zamanla nasıl yatırım yapmanız gerektiğini ortaya koyacak iyi bir emeklilik planı hazırlamak için kendinize biraz zaman ayırmalısınız.

2.Bütçe, paranızın nereye gittiğini söylemek yerine nereye gideceğini söyler. - Dave Ramsey

Birçok insan, önüne gelen faturaları ve borçları düzensiz şekilde ödemeye meyillidir. Belki siz de borç yönetimi yapmadan ve ödeme zamanlarına dikkat etmeden rastgele borç ödüyor olabilirsiniz. Fakat iş en önemli borçları ödemeye geldiğinde (ev borcu, faturalar vb.) elinizde para kalmaz. Akabinde de "Nereye gitti bu kadar para?" diye kara kara düşünürsünüz. Bu yüzden kendiniz için bir bütçe oluşturursanız paranızın tam olarak nereye gittiğini görebilirsiniz.  Bütçe oluşturarak aynı zamanda nasıl tasarruf edebileceğinizi de tespit ederek kenara para koymaya başlayabilirsiniz. Bütçeleme, paranızı daha etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilecek hayati bir araçtır.

3.Bir şeyin fiyatı, aslında o şey için takas ettiğiniz hayatın fiyatıdır. - Henry David Thoreau

Cepleriniz kredi kartlarıyla doluysa özgürce harcama yapmak sizin için zor olabilir. Fakat  düşüncelerinizi biraz değiştirin. Örneğin, Thoreau'nun ve diğer büyük iktisatçıların ve yatırımcıların sözlerine kulak vermeyi deneyin. Çünkü onların tecrübeleri size yol gösterecektir. Haftada 45 saat çalışıyorsanız ve örneğin yılda 30.000 TL kazanıyorsanız, saatte yaklaşık 10 TL kazanıyorsunuzdur. Yani 300 TL değerinde bir ürün almayı düşünüyorsanız, kendinize sadece o ürüne  ihtiyacınız olup olmadığını, hayatınızın 30 saatini buna ayırmaya istekli olup olmadığınızı sorun. Çünkü siz 30 saat çalışarak bu parayı elde ediyorsunuz. Buna değip değmeyeceğini iyi düşünmelisiniz.

4.Her borç alışınızda gelecekteki benliğinizi soymuş oluyorsunuz. - Nathan W. Morris

Borç zararlı bir şeydir. Eğer iyi yönetmezseniz, ilk etapta ödünç aldığınızdan çok daha fazla faiz ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu, özellikle yüksek faiz oranlı ortamlarda çoğu zaman kaçınılmaz olarak gerçekleşir. Fakat bu durum kredi kartı borcu ve diğer borçlar için geçerli olmamalıdır. Zahmetli geri ödemelere kilitlenmek; emeklilik, eğitim veya peşinat gibi finansal hedeflere ulaşma konusunda sizi engelleyebilir. Örneğin, kredi kartlarınızda yıldan yıla 25.000 TL taşıyorsanız ve bu karttan % 20 faiz ödüyorsanız, yılda 5.000 liradan fazla para ödemek zorunda kalıyorsunuz demektir. 5000 oldukça yüksek bir rakam ve çok daha iyi yerlerde harcanabilir, değil mi? Bu nedenle en kısa zamanda borçlarınızdan kurtulmayı hedefleyin.

5.Sahip olduğunuz paranın ne kazandığınızla bir ilgisi yok. Yılda milyon dolar kazanan insanlar parasız olabilirler. Yılda 35.000 dolar kazanan insanlar ise oldukça iyi durumda olabilir. Yani sahip olduğunuz para kazancınızla değil harcamalarınızla ölçülür. - Paul Clitheroe

Yılda 30.000 TL, 75.000 TL veya 300.000 TL kazanmak, hayatınızda birçok yönden fark yaratır. Fakat düşük bir gelir sizi finansal yıkıma mahkum etmez. Birçok düşük gelirli kişi para biriktirmenin yollarını bulabilir ve hisse senetlerine yatırım yapmayı öğrenebilir. Böylece kademeli olarak servet inşa edebilir. Zor şartlardan çıkıp emek harcayarak servet sahibi olan birçok öğretmen, işçi veya memur örnekleri var: J.K.Rowling, Leon Charney, Shahid Khan, Kenny Troutt...

6.Bir hisse satın alırken, kendinize şunu sorun: İmkanınız olsa tüm şirketi satın alır mıydınız? - Rene Rivkin

Birçok kişi hisse senetlerini sadece kâğıt parçası, hatta bir piyango bileti olarak görüyor. Yatırımlar neredeyse rastgele yükselen veya değer kaybedebilen yatırımlar olsa bile yine de bu bakış açısı oldukça yanlış. Halka açık bir şirketteki hisselerin payı aslında şirketin kendisinde bir hissedir -yani sizi şirketin ortaklarından biri yapar, başarılarını ve başarısızlıklarını paylaşmaya hak kazanır. Bir hisse senedini satın almayı düşündüğünüzde, hisseye sahip olan şirket hakkındaki düşüncelerinizi netleştirin ve şirketi iyi araştırdığınızdan emin olun. Kendinize sadece bir hisse değil, şirketin kendinine sahip olmaktan hoşnut olup olmayacağınızı, şirketin uzun vadede başarılı olup olmama konusunda ne kadar güven verdiğini sorun. Tamamen inancınızın olduğu şirketlerde uzun vadeli yatırım yapmayı hedefleyin.

7.Borsalar, aktif olandan sabırlı olana para aktarımını sağlamak için tasarlanmıştır. - Warren Buffett

Süper yatırımcı Warren Buffett, borsa yılda sadece bir kez açık olsaydı bile gayet iyi olacağını söylemiş. Buffett, sık sık ve her gün/haftalık borsada işlem yapma konusunda hiç istekli olmadı. Kendisi şirket satın aldığında onları sonsuza kadar elinde tutma eğiliminde olmuştur. Mesela 1972'de See's Candy'yi ve 1976'da GEICO'yu satın aldı ve hala da bu şirketlere sahip. 1964'te American Express hisselerini, 1988'de Coca-Cola hisselerini satın aldı ve bugün bu hisseler portföyünde hala önemli varlıklar olmaya devam ediyor. Sabır göstermesi sayesinde bugün on milyarlarca dolar değerinde varlığa sahip (Son açıklanan servet değeri 89 milyar USD). En aktif olan günlük işlemciler (day traders) ise genellikle piyasalardan tamamen silinir giderler.

8.Samanlıkta iğne aramayın. Sadece samanlığı satın alın. - John Bogle

Çok azımız borsa dünyasını tamamen incelemeye, yatırım yapmak için en umut verici hisse senetlerini bulmaya ve bunları yapacak zaman, ilgi ve beceriye sahibiz. Bunu yapmak aynı zamanda yatırımlarımıza düzenli olarak ayak uydurmamız ve ne zaman alım/satım yapacağımızı bilmemiz gerektiği anlamına gelir. Bu nedenle, aslında çok iyi performans gösteren basit bir alternatifimiz var - düşük ücretli, geniş borsa yatırım fonları. Bunlar, belirli bir hisse senedi endeksini (veya diğer menkul kıymetleri) izleyen ve bir endeksi baz alan, baz aldığı endeksin performansını yatırımcılara yansıtmayı amaçlayan ve payları borsada işlem gören fonlardır. Örneğin, ABD'de 2019 yılının ortalarından itibaren, büyük sermayeli hisse senedi fonlarının % 90'ı son 15 yılda S&P 500'den daha düşük performans gösterdi.

9.En kötüye hazırım, ama en iyisini umuyorum. - Benjamin Disraeli

Borsada 2019 yılında küresel çapta yükselmeler görüldü. Fakat şu anda görülen yüksek borsa, ilerleyen zamanlarda da borsanın yüksek olacağı anlamına gelmiyor. Bu durumda en iyisini ummak ve düzenli olarak yatırım yaparak kendinizi en iyi seviyedeki büyüme oranından yararlanacak şekilde konumlandırmak harika olacaktır. Ancak borsada görülebilecek kötü performans veya diğer kötü durumlar için de kendinizi her zaman hazır tutun. Herhangi bir sağlık, ekonomik veya mülk kaybını karşılayacak sigortaya sahip olduğunuzdan ve bazı hayati giderlerinizi (vergiler, kamu hizmetleri, ulaşım, vb. dahil olmak üzere) 6-9 ay boyunca karşılayacak yeterli paraya sahip olduğunuzdan emin olun -yani bir acil durum fonunuz olsun. İş kaybı, sağlık sorunları gibi olumsuz durumlarda kendinizi garantiye alın.

10.Başarıya nasıl ulaşacağınızı belirleyen şey başarısızlıkla nasıl başa çıktığınızdır. - David Feherty

Başarısızlık acı verebilir, ancak bu hayatın sonu değildir. En başarılı insanlar genellikle arkalarında birçok başarısızlığa sahip olanlardır. Çoğu zaman başarısızlıklardan çıkarılacak harika dersler olur. Fakat piyasalardaki çökmeyi de başarısızlık olarak görmeyin. Eğer uzun vadede hisse senetlerine yatırım yapıyorsanız, kaçınılmaz olarak piyasa çöküşleri yaşayacaksınız ve bu durum, panik veya ani satış yapmak için doğru zaman değil. Aksine, bu tip zamanlar hisse almak için daha iyidir.

11.Bilgiye yapılan yatırım en yüksek karı getirir. -Benjamin Franklin

Yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biri hisse senetleri, tahviller veya gayrimenkul değil, kendinizdir. Yatırım hakkında okumaya ve öğrenmeye devam ederseniz, portföyünüz muhtemelen sizin için zamanla daha iyi performans gösterecek. Çalışma alanınız hakkında daha fazla şey öğrenirseniz daha hızlı ilerleyebilir ve daha fazla kazanabilirsiniz. Mesela eğitimlere katılarak sertifika alabilirsiniz veya konferansları takip edebilirsiniz. Sizin için daha çekici olan farklı bir çalışma alanına da yönelebilirsiniz. Tarih, psikoloji, fizik gibi branşlar hakkında geniş bir okuma yapmak sizi hayatınızın birçok alanında daha ilginç ve etkili bir kişi haline getirebilir.

12.Zenginliğinizin asıl ölçüsü, tüm paranızı kaybetmeniz durumunda ne kadar değerli olacağınızdır.

Son olarak, para önemli olsa da ve çoğumuz emekliliğimiz için çok fazla birikim yapmak zorunda kalsak da, her şey değildir. Para, ne kendinizin ne de benliğinizin bir değeri olarak görülmemeli veya sizi ölçmek adına bir ölçüt olarak kullanılmamalıdır. Warren Buffett şöyle söyler: "Aslında, sizler de benim yaşıma geldiğinizde, hayattaki başarınızı gerçekten sevmek istediğiniz insanların kaçının sizi gerçekten sevdiğini ölçerek belirleyeceksiniz."



Kaynak:
www.fool.com/retirement/2019/12/28/12-quotes-that-will-make-you-rethink-your-personal.aspx