FİNANSAL DANIŞMANA İHTİYACINIZ OLDUĞUNU GÖSTEREN 7 DURUM

Yazılar 28 Eyl 2020

Yatırımlarınızı kendi başınıza yönetebilecek finans bilgisine ve finansal yönetim becerisine sahip misiniz? Yoksa deneyimli bir uzmandan yardım almanın iyi olacağını mı düşünüyorsunuz?

Bu soruyu muhtemelen birçok yatırımcı kendisine sormuştur.

Peki gerçekten bir finansal danışmana ihtiyacınız olduğunu gösteren çeşitli durumlar var mıdır? İşte bu sorunun cevabı hangi ülkeye giderseniz gidin pek değişiklik göstermeyecektir: basitçe, evet bazı durumlar bir danışmana ihtiyacınız olduğunu gösterebilir.

Bu durumların neler olduğuna bakmadan önce kısaca finansal danışmanın kim olduğunu ve ne iş yaptığına bakalım. Ardından finansal danışmana ihtiyacınız olduğunu gösteren 7 durumu inceleyelim.

İlginizi Çekebilir: 8 Büyük Finansal Mit

Finansal Danışmanlık Nedir?

Finansal danışman, müşterilere finansal tavsiye veya rehberlik sağlar. Mali danışmanlık, yatırım yönetimi, vergi planlaması, gayrimenkul planlaması gibi birçok farklı hizmet de sağlayabilirler. Günümüzde finansal danışmanlar portföy yönetiminden sigorta işlerine kadar birçok konuda hizmet veren bir konuma gelmişlerdir.

Finansal danışmanlar bağımsız olarak veya büyük bir finans firması aracılığıyla çalışabilirler. Danışmanların müşteri alarak çalışabilmesi için lisans alması gerekir. Piyasadaki emirleri basitçe uygulayan borsacıların aksine, finansal danışmanlar müşterileri adına bilinçli ve dikkatli kararlar vererek rehberlik eder.

Finansal Danışmana İhtiyacınız Olduğunu Gösteren 7 İşaret

1.Yüksek birikim yapma isteği: Emekliliğinize daha uzun yıllar varsa, şimdiden yapmaya başlayacağınız birikim emeklilik döneminizde sizi çok rahatlatacaktır. Bunu yapmak için iyi bir finansal yönetim ve birikim hesabı gerekir. Bunun için iyi bir finansal danışmanla görüşmek sizin için faydalı olacaktır.

-> Tutumlu Olmanın 5 Büyük Faydası

2.Çocuklarınız varsa: Çocuklarınızın geleceğini planlamak çok önemlidir. İster eğitimleri için para biriktirin, ister miraslarını planlayın, çocuklarınız için iyi bir gelecek bırakmak adına finansal adımlar atmak günümüzde şart oldu. Bunun için bir uzman yardımı almak ve mali yönetimi sağlamak oldukça önemli.

-> Çocuklara Tasarrufu Öğretmenin 8 Yolu

3.Yatırımlarınızı kendiniz yönetiyorsanız: Bireysel yatırımcılar, zaman zaman yatırım stratejilerini tarafsız üçüncü kişilerle kontrol etmelidir. Bunun nedeni, portföyde bulunan fırsatları gözden kaçırmamaktır. Bir finansal danışmanla portföy takibi yapabilirsiniz.

4.Miras kalan mal/mülk veya ani servet kazanımı olursa: Şans oyunlarında kazananların büyük çoğunluğu ellerindeki parayı değerlendiremez ve kaybeder. Aynı durum halasından kalan 5 apartmanı duyanlar için de geçerli :) Zenginlikteki ani artışları yönetmek gerçekten zor olabilir. Bu nedenle eldekileri yönetmek ve büyütmek için finansal danışman desteği alınması tavsiye edilir.

5.Daha iyi bir finansal danışman ihtiyacı: Hali hazırda bir finansal danışmanınız olabilir. Fakat her danışman çok iyi yönlendirme yapamayabilir. Eğer finansal olarak bir gelişme kaydedemediğinizi düşünüyorsanız finansal danışmanınızı değiştirme vakti gelmiş olabilir.

6.Boşanmalar: Boşanmalardaki finansal süreç oldukça karışık olabilir. Bunu çözmek adına tarafsız tavsiye almak çok önemlidir.

-> Çiftlere Özel Yatırım Rehberi

7.Yaklaşan emeklilik: Emeklilik gelirini en üst düzeye çıkarmak, emeklilik hesapları gibi konularda akıllı kararlar almak gerekir. Bunun için bir finansal danışmanla çalışmayı düşünebilirsiniz.


Finansal varlıkları yönetmek bireysel olarak yukarıdaki durumlarda çok kolay olmayabilir. Gerçekten güvenilir olan ve lisanslı finansal danışmanlarla çalışmak size büyük kolaylık sağlayabilir. Eğer bir danışmanla çalışmayı düşünüyorsanız iyi bir araştırma yaptığınızdan emin olun.