FIBONACCI ve ALTIN ORANIN TEKNİK ANALİZDE KULLANIMI

Yazılar 24 Ara 2019


Doğada atom gibi en küçük yapı taşlarından evrende hayal edilemeyecek kadar büyük gök cisimlerine kadar en gelişmiş veya gelişmemiş her şeyi tanımlamak için kullanılabilecek özel bir oran vardır. Doğa, kendi dengesini korumak için bu oranı kullanır. Doğa bir tarafa, finansal piyasalar da bu "altın oran"a uyuyor gibi görünüyor.

Bu yazıda finansal sistemlerde ve teknik analizde doğanın en güzel tanımlayıcı oranının nasıl kullanıldığına bakacağız.

Fibonacci Nedir?


Matematikçiler, bilim adamları ve doğa bilimciler bu oranı yüzyıllardır biliyorlar. İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci'nin (doğumunun M.S. 1175 ve ölüm MS 1250 civarında olduğu varsayılır) adını taşıyan Fibonacci dizisi olarak bilinen diziden altın oran üretilmiştir. Bu sekanstaki her terim, önceki iki terimin (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 vb.) toplamına eşittir. 1,618 ise "altın oran" olarak geçer. Genel formülü:

Fibonacci dizisinin diğer özellikleri:

->Fibonacci sayı dizisindeki herhangi bir sayının 1,618 ile çarpımı bir sonraki sayıyı yaklaşık olarak verir. Aynı şekilde herhangi bir sayının 0,618 katı bir önceki sayıyı yaklaşık olarak verir.

->Fibonacci dizisinde her 3. sayı 2’ye, her 4. sayı 5’e ve her 6. sayı 8’e bölünebilmektedir.

->Herhangi bir sayının 0,382 katı iki önceki sayıyı vermektedir.

Peki, bu sayı neden bu kadar önemli? Neredeyse her şeyin 1.618 oranına uyan bir özelliği var. Bu nedenle bu oranın doğanın temelinde bir işlevi var gibi görünüyor. Örneğin bal arılarını ele alalım. Herhangi bir kovandaki dişi arıları erkek arılara böldüğünüzde 1.618 oranını elde edersiniz. Aynı oran doğadaki farklı bileşenlerde de görülebilir.

Kaynak: indigodergisi.com

Hala inanmakta güçlük mü çekiyorsunuz? Kolayca ölçülebilecek bir şeye mi ihtiyacınız var? Omzunuzdan parmak uçlarınıza kadar kendinizi ölçmeyi deneyin ve ardından elde ettiğiniz sayıyı dirseğinizden parmak uçlarınıza kadar elde ettiğiniz sayıya bölün. Hatta başınızdan ayağınıza kadar ölçüm yapın ve bunu göbek deliğinizle ayaklarınızın oranına bölün. Sonuçlar aynı mı? 1.618 bölgesinde bir yerde mi?

Altın oran kaçınılmaz gibi görünüyor.

Peki tüm bunlar altın oranın finansta çalışacağı anlamına gelebilir mi? Aslında piyasalar da bu doğal fenomenlerle aynı matematiksel temele sahiptir. Aşağıda, bu oranın finansal uygulamalarını inceleyeceğiz ve bunu kanıtlamak için bazı grafikler göstereceğiz.

Fibonacci ve Teknik Analiz


Fibonacci teknik analizde kullanıldığında, altın oran tipik olarak üç yüzdeye çevrilir: %38.2, %50 ve %61.8. Bununla birlikte, gerektiğinde %23.6, %161.8, %423 ve benzeri daha fazla oran da kullanılabilir. Fibonacci dizisini finansa uyarlamak için 4 ana yöntem vardır: geri çekilmeler, yaylar, fanlar ve zaman aralıkları.

1.Fibonacci Geri Çekilmeleri (Fibonacci Retracements)

Kaynak: grapecity.com

Fibonacci geri çekilmeleri, destek veya direnç alanlarını belirtmek için yatay çizgiler kullanır ve bu da yatırımcılar için yararlıdır. İlk önce grafiğin en yüksek ve en düşük seviyesi bulunur ve ardından hesaplama yapılır. Hesaplamadan sonra 5 adet çizgi çizilir:
1.si  % 100'de (grafikteki en yüksek noktada),
2.si % 61.8'de,
3.sü % 50'de,
4.sü % 38.2'de ve
5.si %0'da (grafikteki en düşük nokta) çizilir.

Önemli bir fiyat hareketinin yukarı veya aşağı hareketinden sonra, yeni destek ve direnç seviyeleri genellikle bu çizgilerde veya yakınındadır. Bu uygulama, diğer göstergeler veya teknik sinyallerle birlikte kullanıldığında daha da güçlü hale gelebilir.

2.Fibonacci Yayları (Fibonacci Arcs)

Kaynak: grapecity.com

Bir grafiğin en yüksek ve en düşük seviyesini bulmak, Fibonacci yaylarının oluşturulmasında ilk adımdır. Daha sonra, pusula benzeri bir hareketle, istenen noktadan % 38.2, % 50 ve %61.8'de 3 eğri çizgi çizilir. Bu çizgiler, değişen alanların yanı sıra destek ve direnç seviyelerini de öngörmektedir.

3.Fibonacci Fanları (Fibonacci Fans)

Kaynak: grapecity.com

Fibonacci fanları çapraz çizgilerden oluşur. Grafiğin yüksek ve düşük noktaları belirlendikten sonra, en sağdaki noktadan görünmez bir dikey çizgi çizilir. Bu görünmez çizgi daha sonra %38.2, % 50 ve % 61.8'e bölünür ve çizgiler bu noktaların her birinden en sol noktadan çizilir. Bu çizgiler destek ve direnç alanlarını gösterir.

4.Fibonacci Zaman Aralıkları (Fibonacci Time Zones)

Kaynak: grapecity.com

Fibonacci zaman aralıkları, diğer yöntemlerinden farklı olarak bir dizi dikey çizgiden oluşur. Bir grafiğin Fibonacci sekansına (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, vb.) uygun aralıklarla dikey çizgilere sahip segmentlere bölünmesiyle oluşur. Bu çizgiler, büyük fiyat hareketinin beklenebileceği alanları göstermektedir.

Altın oran, doğadan insan anatomisine ve finansa kadar her şeye uygulanabilir.


Sonuç

Fibonacci çalışmaları, hisse giriş ve çıkışının zamanlanması için birincil endikasyonlar sağlamayı amaçlamaz; bununla birlikte, destek ve direnç alanlarını tahmin etmek için yararlıdırlar. Birçok kişi daha doğru bir tahmin elde etmek için Fibonacci uygulamalarının kombinasyonlarını kullanır. Örneğin bir yatırımcı, Fibonacci yayları ve dirençlerinin bir kombinasyonunda kesişen noktaları takip ederek yorum yapabilir.

Bununla birlikte teknik analizde kullanılan çeşitli grafik formasyonları da incelenebilir.

Umarım Fibonacci ve altın oranı kendi analizlerinizde kullanabilir ve yatırım araçlarınıza entegre ederek güçlü tahminler yapabilirsiniz.

Bol kazançlı günler.

Kaynaklar:

https://www.investopedia.com/articles/technical/04/033104.asp
https://commodity.com/technical-analysis/fibonacci-retracements
https://www.grapecity.com/blogs/understanding-fibonacci-tools-with-financialchart