Fed Yetkilileri, Politikayı Daha Sıkı Hale Getirme İhtiyacı Konusunda Kararlı

Yazılar 4 Ağu 2022

Fed yetkililerinin üçlüsü 2 Ağustos Salı günü, kendilerinin ve meslektaşlarının, ABD faiz oranlarını ekonomik aktiviteyi daha belirgin bir şekilde frenleyecek ve yüksek enflasyonu soğutacak bir düzeye çıkarmak konusunda kararlı ve "tamamen birleşmiş" olduklarının sinyallerini verdi.

Dahası, içlerinden biri - San Francisco Fed Başkanı Mary Daly - yatırımcıların merkez bankasının gelecek yılın ilk yarısında faiz indirimlerine geçme beklentilerini yansıtan tahvil piyasası fiyatlarına "şaşırdığını" söyledi. Aksine, beklentisinin, Fed'in faiz oranlarını artırmaya devam edeceğini ve ardından faiz oranlı vadeli işlem piyasalarında bir satış dalgasını tetikleyen açıklamalarda "bir süre" orada tutacağını söyledi.

Ayrı bir görünümde, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, enflasyonun henüz zirveye ulaşmadığını ve enflasyonun daha önce merkez bankasının %2 hedefine kadar sürdürülebilir bir yolda olduğuna dair birkaç ay boyunca çok ikna edici kanıtlar görmesi gerektiğini belirterek benzer şekilde şahin bir ton kullandı.

Yeni tek tip açıklamalar, geçen haftaki toplantıdan ortaya çıkan tahvil ve faiz oranı vadeli işlem piyasalarında yankılandı ve merkez bankasının faiz artırımlarının hızını geri çevirmesi için konumlandı. Fed'in 2023'ün ilk yarısında rotayı tersine çevireceği ve faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı beklentileri, Fed fon vadeli işlem fiyatlarına yansıdığı gibi önemli ölçüde azalırken, önümüzdeki ay 75 baz puanlık bir artış olasılığı önemli ölçüde yükseldi.

Fed'in politika beklentilerine en duyarlı devlet tahvili vadesi olan 2 yıllık Hazine bonosunun getirisi, yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesi olan 20 baz puan arttı.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta merkez bankasının 20-21 Eylül'deki politika toplantısında, yetkililerin karar vermelerinde enflasyon, istihdam ve tüketiciyi kapsayan bir düzineden fazla kritik veri noktası tarafından yönlendirildiği, "olağandışı büyük" bir faiz artırımı daha düşünebileceğini söyledi.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans Salı günü gazetecilere verdiği demeçte, enflasyon o zamandan önce düşmezse böyle bir hamleyi destekleyeceğini söyledi.

Evans, bir soru-cevap oturumunda, "Gerçekten işlerin gelişmediğini düşünüyorsanız... 50 (baz puan) makul bir değerlendirme, ancak 75 de iyi olabilir. Daha fazlasının isteneceğinden şüpheliyim," dedi ve gelecek ay oranları tam bir yüzde puanı artırma olasılığını etkin bir şekilde reddetti.

Merkez bankası, geçen hafta gösterge gecelik borç verme faiz oranını yüzde 2,25 ile yüzde 2,50 arasında bir hedef aralığına bir çeyrek puan daha yükseltti. Resesyon korkuları hız kazanırken bile yetkililerin inatla yüksek enflasyonu bastırmak için giderek daha agresif davranması nedeniyle, bu oranı Mart ayından bu yana 225 baz puan artırdı.

San Francisco Fed'den Daly, merkez bankasının enflasyonu düşürme çalışmalarının bitmediğini ve enflasyonu kırk yılın en yüksek seviyesinden düşürmek için hala "uzun bir yol" olduğunu söyledi.