Fed Tutanakları, Fed Üyelerinin Faiz Artırımlarının “Yakında" Yavaşlamasını Desteklediğini Gösteriyor

Yazılar 25 Kas 2022

Fed politika yapıcılarının çoğu, para politikasındaki sıkılaştırmanın ekonomi ve enflasyon üzerindeki gecikmeli etkisini değerlendirmek için faiz artırımlarının "yakında" yavaşlatılması taraftarıydı.

Fed'in tutanaklarına göre, “Katılımcıların önemli bir çoğunluğu, artış hızında yavaşlamanın yakın zamanda muhtemelen uygun olacağına karar verdi. Para politikası aksiyonlarının ekonomik aktivite ve enflasyon üzerindeki etkilerinin belirsiz, gecikmeli ve ne kadar etkili olduğu da böyle bir değerlendirmenin daha da önemli olmasının gerekçeleri arasında yer aldı.”

Federal Açık Piyasa Komitesi, 2 Kasım'daki bir önceki toplantısının sonunda gösterge faiz oranını 0,75 puan artırarak %3,75 ila %4 aralığına yükseltti.

Bu, arka arkaya dördüncü kez 0,75 puanlık oran artışıydı, ancak Fed ayrıca, para politikasının kümülatif sıkılaştırılması da dahil olmak üzere birkaç faktörü işaret ederek, yaklaşan toplantılarda oran artışlarının hızını yavaşlatmak için işaret verdi. Para politikasının ekonomi ve enflasyon üzerindeki gecikmeli etkisi gelecekteki faiz artışlarının boyutunu belirleyecek.

Yavaşlayan ancak yine de trendin üzerinde olan enflasyona işaret eden son verilerin ardından, bazı üyeler daha az şahin faiz artırımları için piyasa beklentilerini yansıtmaya devam etti. Bununla birlikte, açıklamaya göre, "politika duruşu daha açık bir şekilde kısıtlayıcı bölgede olana ve enflasyon baskılarının önemli ölçüde gerilediğine dair daha somut işaretler bulunana kadar" faiz artışlarında yavaşlamayı bir süre daha ertelemek gerektiğini düşünen bazı Fed üyeleri de var.

Yapılan bir araştırmaya göre yatırımcıların yaklaşık %80'i Fed'in faiz artırım hızını Aralık ayında %0,5'e düşürmesini bekliyor.

Faiz artırımlarının yavaşlaması büyük ölçüde fiyatlanırken, yatırımcıların dikkati nihai Fed Fonları oranına veya oranların muhtemelen zirve yapacağı seviyeye kaydı. Faiz artırımlarının sona ermesi de Fed için giderek daha önemli bir faktör haline geldi, ancak üyeler oranların daha önce beklenenden daha yüksek hareket etmesi gerektiğini kabul etse de, merkez bankasının hedefine ulaşmak için gereken nihai oran konusunda belirsizliğin devam ettiğini kabul etti.

Tutanaklarda, "Katılımcılar, Komite'nin hedeflerine ulaşmak için gereken federal fon oranının nihai seviyesi hakkında önemli bir belirsizlik olduğu ve bu seviyeye ilişkin değerlendirmelerinin buna bağlı olacağı yorumunu yaptılar."

Yatırımvcılar şu anda oranların %5,00 ile %5,25 arasında zirve yapmasını bekliyorlar, ancak St. Louis Fed Başkanı James Bullard da dahil olmak üzere şahin Fed üyeleri geçtiğimiz günlerde enflasyonu düşürmek için oranların %7'ye kadar yükselmesi gerekebileceğini öne sürdüler.

Yine de, faiz oranları %5 civarında zirve yapsa bile, bu Haziran 2006'dan bu yana görülen en yüksek oranlar olacak ve teknoloji de dahil olmak üzere pazarın büyümekte olan sektörleri özellikle savunmasız olduğundan, riskli varlıklar için bu zirve biraz sancılı olabilir.