Fed New York Başkanı Williams, Enflasyonu Düşürmek İçin Daha Fazla Faiz Artışı Gerektiğini Söyledi

Yazılar 10 Eki 2022

New York Fed Başkanı John Williams 7 Ekim Cuma günü ABD merkez bankasının enflasyonu düşürmek ve ekonomik aktiviteyi daha sürdürülebilir bir şekilde yeniden dengelemek için yapacak daha çok işi olduğunu söyledi ve bu sürecin bir parçası olarak işsizlik oranının büyük olasılıkla artacağı konusunda uyardı.

Williams, Buffalo New York'ta SUNY Buffalo State'de düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, "Faiz oranlarını daha da artırmamız ve temel olarak faiz oranlarını enflasyonun olduğu seviyenin üzerine çıkarmamız gerekiyor" dedi. Bu senaryo gerçekleşirse, Amerikan merkez bankası %4,5'lik hedefinin üzerine çıkmış olacak. Bunu yapmak, arz ile talebi "enflasyonu hızla düşürecek şekilde" daha iyi dengeleyecektir.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) başkan yardımcısı olarak da görev yapan Williams, ABD ekonomisinin Ağustos ayındaki 315.000 yeni iş verisine kıyasla geçen ay 263.000 iş eklediğini gösteren istihdam verilerinin yayınlanmasının ardından konuştu. İşsizlik oranı Ağustos'taki %3,7 seviyesindeyken Eylül'de %3,5'e geriledi.

İstihdam raporu, daha agresif faiz oranı artışları için beklentileri güçlendirdi ve merkez bankasının, Kasım başındaki politika toplantısında  şu anda %3,00-3,25 aralığında olan gecelik gösterge faiz oranını 75 baz puan yükseltme ihtimalini güçlendirdi.

Fed, ekonominin ivmesini etkilemek için kullandığı federal fon hedef faiz oranını bu yılın başında sıfıra yakın bir seviyeden yükseltti ve yetkililer, bu oranı gelecek yıl %4,6'ya çıkaracak artışlar kaleme aldılar.

Williams, ABD ekonomisinin "çok yüksek enflasyon dışında ayrıca çok güçlü bir işgücü piyasasına" sahip olduğunu, yüksek enflasyonu dizginlemek için merkez bankasının elinde faiz artışı silahı olduğunu söyledi. Williams, zamanla iş gücü piyasanın muhtemelen bu faiz artışlarından olumsuz etkilenme ihtimali olduğunu sözlerine ekledi.

Özellikle konut piyasasında bir ekonomik yavaşlamanın sürdüğünü de sözlerine ekledi. Ancak bu durumun finansal piyasalarda yaygın bir korku olan resesyona dönüşmesini beklemediğini söyledi.

Williams, "Gelecek yıl için pozitif bir büyüme öngörüyorum" ve "İşsizlik oranının bir miktar yükseleceğini, ancak en önemlisi, enflasyonun gelecek yıl oldukça önemli ölçüde düşeceğini öngörüyorum" dedi.