Fed Faiz Artırımlarını Hızlandırmaya Karar Verdi

26 May 2022

Fed'in 3-4 Mayıs tarihli toplantı tutanaklarında, Fed'in politika yapıcıları, merkez bankasının enflasyonu dizginlemek için faiz artırımlarında "hızlı" hareket etmesi gerektiği konusunda anlaştılar, ancak aynı zamanda Fed'in bu yıl içinde bir duraklama için iyi bir konumda olabileceğini ima etti.

Tutanaklar, "Katılımcılar, daha tarafsız bir para politikası duruşuna süratle geçmenin önemli olduğuna karar verdiler" dedi.

Tutanaklar, faiz artırımlarında hız ihtiyacının Fed'e sıkılaştırma hızını potansiyel olarak yeniden değerlendirmek için çok ihtiyaç duyduğu nefes alma odası sağlayacağını gösterdi.

Tutanaklara göre, "Pek çok katılımcı, politika düzenlemesinin kaldırılmasının hızlandırılmasının Komite'yi bu yıl içinde politika sıkılaştırmanın etkilerini ve ekonomik gelişmelerin politika ayarlamalarını ne ölçüde gerektirdiğini değerlendirmek için iyi bir konumda bırakacağına karar verdi."

Tutanaklar, Fed'in bu yıl içinde faiz artırımına ara verme fikrini gündeme getiren bazı Fed üyelerinin son yorumlarını yansıtıyor.

Bostic Pazartesi günü Atlanta Rotary Kulübü'nde yaptığı bir konuşmanın ardından gazetecilere verdiği demeçte, "Eylül ayında bir duraklamanın benim için anlamlı olabileceğini düşündüğüm temel bir görüşüm var" dedi.

Veriler, daha az şahin bir Fed'i destekliyor gibi görünüyor. Enflasyon beklentileri düşme eğilimi gösteriyor ve sıkılaşan finansal koşullar, konut ve imalat da dahil olmak üzere ekonominin kilit alanlarında talebe zarar vermeye başlıyor.

Önümüzdeki on yıl için enflasyon beklentilerinin önemli bir ölçüsü olan 10 yıllık enflasyon başabaş noktası, bu hafta başında %2,6'ya düşerek Fed'in %2 hedefinin üzerinde ancak Şubat sonunda görülen %3’ün altına düştü.

Mayıs ayındaki bir önceki toplantısının sonunda. 4 Ekim'de Federal Açık Piyasa Komitesi gösterge oranını %0,75 ila %1 aralığında yükseltti. Hareket, 2000 yılından bu yana Fed'in en büyük faiz artırımı oldu.

Para politikası açıklamasının ardından düzenlediği basın toplantısında, Fed Başkanı Jerome Powell, ekonomik büyümeyi yavaşlatmak ve yüksek enflasyonu dizginlemek için 50 baz puanlık ilave faiz artırımına ihtiyaç duyulacağının sinyalini verdi.

Powell, 4 Mayıs'ta düzenlediği basın toplantısında, "Komitede, önümüzdeki birkaç toplantıda 50 baz puanlık ilave artışın masada olması gerektiğine dair geniş bir görüş var" dedi.

Fed başkanı ayrıca, merkez bankasının gelecek toplantılarda çok daha büyük oran artışları beklediğine dair korkuları da bastırdı. Powell, "Yetmiş beş baz puan, komitenin aktif olarak düşündüğü bir şey değil" dedi.

Hazine getirileri, son kazançlarından vazgeçerek aynı şekilde karşılık verdi ve 10 yıllık Hazine getirileri %3'ten daha da geri çekildi.

Fed'in yaklaşık 9 trilyon dolarlık bilançosunu azaltarak niceliksel sıkılaştırmaya başlamasıyla birlikte, önümüzdeki ay finansal koşullarda daha fazla sıkılaşma başlayacak.

Fed, bilançosunu 1 Haziran'da ayda 47.5 milyar dolarlık bir hızla küçültmeye başlayacak.

Plana göre, Fed başlangıçta 30 milyar dolarlık Hazine tahviline ve 17.5 milyar dolarlık MBS ajansına bilançosunu düşürmesi için izin verecek ve üç ay sonra kademeli olarak hızı kademeli olarak ayda 60 milyar dolara ve 35 milyar dolara çıkarmak niyetinde.