FED DİJİTAL DOLAR DENEMELERİNE BAŞLADI

haber 14 Ağu 2020

Federal Rezerv, dağıtılmış defter teknolojilerini (Distributed Ledger Technologies - DLT) ve bu teknolojilerin doları dijitalleştirmede nasıl kullanılabileceğini aktif olarak araştırmaya başladı.

Dijital Dolar Çalışmaları Hızlandı

Federal Rezerv Kurulu Başkanı Lael Brainard, ABD merkez bankasının dijital para biriminin mevcut ödeme ekosistemi, para politikası, finansal istikrar ve bankacılık sektörüne neler yapabileceğini incelemek için son birkaç yıldır DLT'yi test ettiğini açıkladı.

Brainard, Perşembe günü San Francisco Federal Rezerv Bankası’nın İnovasyon ofis saatlerinde yaptığı açıklamada, "Merkez Bankası, dağıtılmış defter teknolojileri ve dijital para birimleri için potansiyel kullanım örnekleri konusunda aktif olarak araştırma ve deneyler yapmaktadır" dedi.

Brainard, devam eden COVID-19 salgını nedeniyle fonlara anında ve güvenilir erişim konularında büyük bir ihtiyaç doğduğunu ve acil olarak bu ihtiyacın giderilmesini gerektiğini söyledi.

"COVID-19 krizi, tüm Amerikalılar için erişilebilir olan dayanıklı ve güvenilir bir ödeme altyapısının öneminin çarpıcı bir hatırlatıcısıdır. COVID-19 krizinin başlarında harcamalarda keskin bir düşüş görülmesinin ardından, birçok vatandaşın acil yardım ödemeleri aldıkları günden itibaren harcamalarını artırması dikkat çekiciydi."

Acil durum/ekonomi teşvik fonlarını dağıtmak için bir araç olarak ortaya çıkan dijital dolar fikri aslında yeni değil. Kongre, Mart ayından beri bu fikri dile getiriyordu. 24 Mart'ta konuyla ilgili "ABD'den Dijital Dolar Önerisi" adlı bir haberi sizinle paylaşmıştık.

Dijital Para Birimleri Araştırmaları Hız Kazandı

ABD'li vekiller, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'a dijital doların potansiyel faydalarını sormuşlardı. Geçen Kasım ayında, dijital doların merkez bankasının potansiyel faydaların yanı sıra maliyetleri de dikkatlice analiz edildiği açıklanmıştı. O sırada Powell, Fed'in aktif olarak dijital dolar geliştirmediğini ve dijital doların ABD'li tüketicilere diğer ülkelerin merkez bankası dijital para birimlerinin vatandaşlarına sunacağı faydaların aynısını sunmayabileceğini  söylemişti. Bunun sebebi olarak da gizlilik ve tüketicinin korunmasıyla ilgili bazı sorunlar bulunmasını gösterdi.

Bununla birlikte, Boston Federal Rezerv Bankası, merkez bankası kullanımlarına yönelik varsayımsal bir dijital para birimi oluşturmak ve test etmek için büyük bir çaba içinde Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılarla işbirliği yapıyor.

Bitcoin ve libra gibi diğer CBDC'lerin ve özel kripto para birimlerinin varlığının, ABD'nin kripto para birimlerini değerlendirme ihtiyacının altını çiziyor.

Merkez bankası dijital para birimleri (CBDC'ler) dahil olmak üzere dijital para birimlerinin birçok fırsatın yanında çeşitli riskler de sunması (mahremiyet, kara para aklama, finansal istikrar, vb.), bu para birimleri hakkında daha fazla araştırma yapılması ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Çin'in CBDC üretimi konusunda çalışmalarını hızlandırmış olması ise ABD'nin araştırmalarının hızlanmasını sağladı. Genel kanı, dijital doların fonları hızlıca dağıtma ve aktarma açısından çok faydalı olacağı ve doların küresel ekonomideki hakimiyetini koruyacağına yönelik.

İlginizi Çekebilir: Dijital Para Devrimi

Dolar Fiyatı ve Grafiği

Güncel dolar fiyat grafiği:


Kaynak: coindesk