Fed Başkanı Powell, Masada Mayıs Ayında 50 Baz Puan Faiz Artışı Söyledi

Yazılar 25 Nis 2022

Fed Başkanı Jerome Powell Perşembe günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının yüksek enflasyonu frenlemek için para politikası sıkılaştırma hızını artırmayı amaçlaması nedeniyle Mayıs ayı toplantısında 50 baz puanlık faiz artırımının masada olduğunu söyledi.

Powell Perşembe günü bir IMF panel tartışmasında, "Mayıs toplantısında 50 baz puanın masada olacağını söyleyebilirim." dedi. Fed başkanı ayrıca, merkez bankasının sıkılaştırma döngüsünün başlangıcında agresif bir şekilde ilerlemesi veya gelecekteki toplantılarda 50 baz puandan fazla artırım yapma fikrini de destekledi.

Fed'in Mart ayı toplantısının tutanaklarına işaret eden Powell, "komitedeki birçok kişi bir veya daha fazla 50 baz puanlık zam yapılmasının uygun olacağını düşündü" dedi.

Yatırımcılar, Fed'in talebi ve merkez bankasının %2 hedefinin oldukça üzerinde olan genel enflasyonu frenlemek amacıyla sonraki üç toplantının her birinde 50 baz puan faiz artırmasını bekliyor.

Geçen haftaki veriler, ABD enflasyonunun 1981'den bu yana en hızlı oranda arttığını gösterdi. Mart ayına kadar olan 12 aylık dönemde %8.5 arttı.

Daha şahin bir Fed'in ardından, çoğu kişi ABD merkez bankasının para politikasını daha da sıkılaştırmasından ve ekonominin bu nedenle çok fazla yavaşlatmasından endişe ediyor. Ancak Fed başkanı, merkez bankasının tek yönlü bir para politikası sıkılaştırma misyonu olmadığını ve yumuşak bir iniş gerçekleştirmeyi amaçladığını vurguladı.

Powell, "Amacımız, araçlarımızı talep ve arzı tekrar senkronize hale getirmek için kullanmak, böylece enflasyonun düşmesini ve bunu resesyona varan bir yavaşlama olmadan yapmasını sağlamak" dedi, ancak bunun "çok zorlayıcı" olacağını kabul etti.