Faiz Oranı ve Durgunluk Korkuları Hisse Senetlerini ve Petrolü Vuruyor

Yazılar 1 Eyl 2022

Euro bölgesindeki rekor yüksek enflasyon, Atlantik'in her iki yakasındaki merkez bankalarının önümüzdeki ay işletmeler ve hane halkları için borçlanma maliyetlerini yeniden artırmaya hazırlanmasıyla 31 Ağustos Çarşamba günü piyasaları takip eden durgunluk korkularını artırdı.

Wall Street, ABD ham petrol fiyatlarının ikinci gününde düşerek, küresel ekonomideki taleple ilgili endişeler nedeniyle varil başına 90 doların altında işlem görmesiyle sessiz bir başlangıç ​​yaptı.

MSCI tüm ülke borsa endeksi, gün içinde %0.2 gevşedi ve Ukrayna'daki savaş, artan enerji fiyatları ve artan faiz oranlarının riskli varlıklara zarar vermesi nedeniyle yıl için %18,5 düştü.

600 şirketin STOXX hisse endeksi %0,5 düşerek altı haftanın en düşük seviyesine geriledi ve yıl için yaklaşık %14 düştü.

ABD e-mini hisse senedi vadeli işlemleri, Salı günü %1,1'lik düşüşün ardından S&P 500 için Wall Street'te biraz daha güçlü bir başlangıca işaret etti.

Ekonomi haberleri, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'deki ekonomik faaliyetin, yeni COVID enfeksiyonlarından, on yıllardır görülen en kötü sıcak hava dalgalarından ve emlak sektöründeki mücadelelerden sonra bu ay düşüşünü sürdürdüğünü gösteren gecelik verilerle kasvetli olmaya devam etti.

Euro bölgesinde ağustos ayı genel euro bölgesi enflasyonu, beklentileri aşarak ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) 8 Eylül'de yüksek faiz artırımına ilişkin durumu sağlamlaştırarak rekor bir seviyeye daha yükseldi.

Rusya, yeniden açılmayacağına dair şüpheler arasında, Çarşamba günü büyük bir boru hattı üzerinden Avrupa'ya gaz tedarikini üç günlük bakım için durdurdu ve bölgenin en zengin ülkelerinden bazılarında önümüzdeki kış aylarında enerji tayınlanması endişelerini artırdı. Enerji krizi, tüketiciler ve işletmeler için acı verici bir yaşam maliyeti krizi yarattı ve hükümetleri yükü hafifletmek için milyarlar harcamaya zorladı.

Euro bölgesi enflasyonunun rekor seviyeye ulaşmasıyla Alman tahvilleri 30 yılı aşkın süredir en kötü ayını yaşadı.

Piyasalar, Fed ve AMB’nin önümüzdeki ay bir araya geldiklerinde borçlanma maliyetlerini 75 baz puan artıracaklarına bahse giriyor.

Candriam'ın kıdemli tahvil fonu yöneticisi Jamie Niven, bu yıl için beklenen faiz artırımlarının büyük ölçüde, özellikle ABD'de piyasalarda fiyatlandığını söyledi.

Yatırımcılar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen haftaki sert konuşmasının ardından gelecek yıl önceden beklenen faiz indirimlerini fiyatlandırmaya başladılar.

"Daha parlak bir görünüm görmeden önce kredi piyasalarında ve hisse senedi piyasalarında daha fazla acı olacağını düşünüyorum. Merkez bankalarının durgunluğun darbesini yumuşatmak için kesebilecekleri bir durumda olacağını düşünmüyorum. " dedi Nivan.

Niven, zaman zaman hisse senetleri gibi daha riskli varlıklara ara sıra hızlı dönüşler veya dramatik yükselişler olsa da, yıl sonuna doğru nihayetinde daha düşük olacaklarını söyledi.

Analistler, Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verilerinin büyük bir faiz artırımına zemin hazırlayabileceğini söyledi.

Asya'da bir gecede, Japon Nikkei %0,4 düştü ve Çin mavi çipleri çok az değişti. Hong Kong'da Hang Seng, %0,16 düşüşle, erken düşüşlerin ardından toparlandı.

Para politikası görünümüne nispeten daha duyarlı olan iki yıllık ABD Hazine getirisi, bir gecede %3.497 ile 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı, ancak tekrar %3.4786'ya geriledi.

Salı günü iki ayın en yüksek seviyesi %3.153'e ulaşan 10 yıllık Hazine tahvili faizi %3.153'te kaldı.

Dolar endeksi, haftaya yirmi yılın en yüksek seviyesi 109.48'i işaretleyerek başladıktan sonra %0.3 artışla 109.14'e yükseldi.

İngiltere'de enflasyonun zaten %10'da olması ve artması ve İngiltere Merkez Bankası'nın önümüzdeki ay oranları artırmaya hazır olması nedeniyle, sterlin dolar karşısında 2016 sonundan bu yana en kötü ayına hazırlanıyor.

Altın %0.7 düşerek ons ​​başına 1.710$'a geriledi, son bir ayın en düşük seviyesi.

Ham petrol, bir gecede 5 doları aşan düşüşün ardından daha da düştü, ancak endüstri verilerinin ABD yakıt stoklarının beklenenden fazla düştüğünü göstermesinin ardından destek gördü.

ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri, önceki seansta resesyon korkuları nedeniyle 5,37$ düştükten sonra %3,3 düşüşle 88,55$/varil oldu. Ekim ayı Brent ham petrol vadeli işlemleri %3,6 düştü.

Bunun dışında, kripto para birimleri bir toparlanma sahneledi ve bitcoin %2,8 artarak 20,383 $ oldu.