Euro Bölgesi 2023'te Maliye Politikasını Sıkılaştıracak

Yazılar 15 Mar 2022

Euro bölgesi maliye bakanları Pazartesi günü, koronavirüs pandemisi nedeniyle ekonomiye üç yıl boyunca milyarlarca dolar pompaladıktan sonra gelecek yıl maliye politikasını biraz sıkılaştırmaya karar verdiler, ancak aynı zamanda Ukrayna'daki savaşın gerekli kılması halinde daha fazla nakitle hazır olmaya da karar verdiler.

Euro'yu paylaşan 19 ülkenin bakanları düzenli görüşmelerden sonra yaptıkları açıklamada, "Euro bölgesi ekonomisinin temelleri güçlü" dedi.

Bakanlar, "Ancak belirsizlik önemli ölçüde arttı. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının ekonomik etkisi henüz belirlenmedi ve devam eden tedarik zinciri sorunlarından, yüksek enerji fiyatlarından ve enflasyonun beklenenden daha uzun süre yüksek kalmasından kaynaklanan riskleri artırıyor" dedi.

AB'nin yürütme organı olan Komisyon, 2 Mart'ta AB hükümetlerinin ekonomi büyürken ve AB ülkelerinin pandemi nedeniyle büyük borçları varken destekleyici bir duruştan gelecek yıl tarafsız bir mali duruşa geçmeleri gerektiğini tavsiye etti.

Ancak hükümetlerin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin getirdiği zorluklara bağlı olarak, ekonomiyi kamu parasıyla desteklemeye hızla geri dönmeye hazır olmaları gerektiğini de söyledi.

İlk olarak pandemi ile mücadeleye yardımcı olmak için 2020'de askıya alınan AB hükümeti borçlanma limitlerinin, savaşın getirdiği belirsizlik nedeniyle 2023'te askıya alınma olasılığının yüksek olması, olası hızlı bir politika değişikliğini kolaylaştıracaktır.

Yine de bakanlar, İtalya veya Yunanistan gibi yüksek borçlu ülkelerin borçları azaltmaya, düşük borçlu ülkelerin ise daha çok yatırıma odaklanması gerektiği konusunda anlaştılar.

Avrupa Merkez Bankası geçen hafta, euro bölgesi büyümesinin bu yıl Ukrayna'daki savaş nedeniyle önceden beklenenden 0,5 puan daha yavaş olacağını, ancak yine de %3,7 ve 2023'te %2,8 olacağını tahmin ediyor.

Bununla birlikte, enflasyon, 2022'de bankanın %2,0'lik hedefinin oldukça üzerinde, ortalama %5,1 olarak gerçekleşti. ECB’nin 2023 yılı için enflasyon tahmini ise %2,1 olarak öngörüldü. Komisyon, Mayıs ayında euro bölgesi için kendi güncellenmiş ekonomik büyüme tahminlerini yayınlayacak.