ETHEREUM İÇİN TEHLİKE ÇANLARI mı ÇALIYOR? İŞTE ETHEREUM RAKİPLERİ

Yazılar 5 Mar 2021

Merkeziyetsiz finans alanı gelişen kripto para birimi ekosistemiyle birlikte hareket etmeye devam ederken, Ethereum bu alanda artık tek blokzinciri platformu değil. Yeni yılla birlikte, DeFi alanı için gelişmeler olumlu olmaya devam etti. Bu yazımızda lider altcoin olarak bilinen Ethereum’un rakiplerini inceleyeceğiz.

Ethereum Rakipleri

DappRadar'a göre DeFi protokollerinde kazanılan değer, kripto para birimlerinin büyük çoğunluğunun değerindeki artışın da etkisiyle, Mart 2021 tarihinde 46 milyar doları aştı.

Ethereum, şu anda en popüler akıllı sözleşme blok zinciri uygulaması olarak bilinmektedir. DeFi alanı, en büyük DeFi projelerinin ve protokollerinin büyük çoğunluğunun blok zincirinde çalıştığı haliyle, özünde Ethereum ile bağlantılıdır. Defi Pulse’a göre en büyük otomatik piyasa yapıcı olan Uniswap, Ethereum’a bu anlamda en büyük rakiplerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yine kripto para borsası Binance’in kendi ağını oluşturduğu Binance Akıllı Ağı (Binance Smart Chain) da Ethereum ağına karşın ciddi rakiplerden biri olarak gösteriliyor.

DeFi platformlarının büyümesi ve başarısı, Ethereum ağının işlemleri işleme kabiliyetini zorlarken ve ücretleri artırırken, bu platformlar Ethereum ekosisteminde devasa miktarlarda değerin kilitlenmesine yol açtı. Bununla birlikte Ethereum'un piyasa rakipleri, 2021 yılıyla birlikte gösterdikleri başarının tadını çıkarıyor ve bu da DeFi alanında rekabeti zorlayan daha fazla katılımcı olduğunu gösteriyor.

Polkadot

Polkadot, özel ve genel blok zincirlerini ve ağları birbirine bağlayan yeni nesil bir blok zinciridir. Proje Web3 Vakfı tarafından başlatıldı ve geleceğin merkezi olmayan internetini güçlendirmek için blok zincirleri arasında birlikte çalışabilirliği sağlamayı umuyor. Polkadot, Ethereum'un en önemli rakiplerinden biri olarak görülüyor.

Polkadot protokolü saniyede binlerce işlemi gerçekleştirme kapasitesine sahip ve bu da protokolü birçok kişi tarafından Ethereum’un rakibi olarak öne çıkarıyor. Polkadot, yani DOT token’ının fiyatı, yeni yılın başlangıcından bu yana yaklaşık dört katına çıkarak muazzam bir büyüme gördü.

Chainlink, akıllı sözleşme blok zinciri ve DeFi alanındaki rolü nedeniyle bu listede de yer alıyor. Chainlink, farklı blok zincirlerindeki akıllı sözleşmelere veri sağlayan bir aracı görevi gören merkezi olmayan bir oracle ağıdır. Projeye göre Chainlink, yüksek kaliteli fiyat verileri sağladığı için DeFi alanı için önemli bir araç haline geldi.

Chainlink, DeFi'nin başarısının dolaylı etkilerinden yararlanmaya devam ederken, ağın yerel token’ı LINK, Mart ayında piyasa değeri ile en büyük 10 kripto para birimi arasında yer alıyor.

Popüler platformlar Synthetix ve Aave de yeni yılın başlarında piyasa değerine göre ilk 20 kripto para birimine girdi ve yakın zamanda Uniswap ile birlikte Aave’nin piyasa değerine göre ilk 10 para birimi arasına gireceği tahmin ediliyor. Synthetix (SNX), bir türev likidite protokolü olan Synthetix'in yerel token’ı iken; Aave, kullanıcıların çeşitli kripto para varlıklarını yatırıp ödünç almasına olanak tanıyan bir likidite protokolüdür. Her ikisi de Ethereum blokzinciri üzerinde çalışıyor.

Binance Akıllı Zincir nedir?

Binance Akıllı Zincir (BSC), Binance Chain ile paralel çalışan bir Binance blockchain protokolüdür. Binance Chain'in aksine Binance Smart Chain, akıllı sözleşme işlevselliğine güç verir ve Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile uyumluluğa sahiptir.

Dahası BSC, en hızlı blockchain işlem sürelerinden ve en düşük ücret yapılarından birine sahiptir, bu da protokol üzerinde DeFi uygulamaları oluşturmayı geliştiriciler için oldukça çekici kılar.

Binance Smart Chain, ağın güvenliğini sağlamak için 21 doğrulayıcının Binance ekosisteminin yerel token’ı olan BNB'yi stake ettiği, Proof of Staked Authority (PoSA) olarak bilinen bir fikir birliği algoritması kullanıyor.

Bununla birlikte diğer birçok blok zincirinin aksine Binance Smart Chain, blok yardımları sunmaz veya yeni BNB'lerin blok ödül şeklinde basılmasına izin vermez. Bunun yerine doğrulayıcılar, ağı güvenli hale getirmenin bir ödülü olarak işlem ücretlerini alır.

Binance Smart Chain'in BEP-20 token’ı, esasen Ethereum protokolünün popüler ERC-20 token’larıyla aynı formatı kullanır.

Şu anda, çoğunluğu merkezi olmayan finans çözümlerine odaklanan Binance Akıllı Zincir üzerinde çalışan 60'tan fazla DApp var.

Sonuç

Rekabet bir endüstri için her zaman sağlıklıdır ve kripto para birimi alanı da bu anlamda en çetin yerlerden biridir. Ethereum yüksek oranlardaki işlem ücreti sorununa, beklenen Ethereum 2.0 güncellemesi ile çözüm bulamadıkça; Ethereum rakiplerinin artması ve alanın kızışması olağan bir sonuç olacaktır.

Kaynak:

https://cointelegraph.com/news/as-defi-booms-ethereum-s-blockchain-competitors-are-catching-up

https://trustwallet.com/blog/why-binance-smartchain-is-the-ideal

https://www.coinspeaker.com/

https://cryptoslate.com/

https://www.reddit.com/

https://cryptogazette.com/