ETHER NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?

Yazılar 3 Eyl 2020

Ether, Ethereum blockchain teknolojisinin yakıtı ve Ethereum ağının kripto parasıdır. Ether ve Ethereum blockchain arasındaki ilişki, Bitcoin ve blockchain arasındaki ilişkiden farklıdır. Ethereum açık piyasada işlem görürken Ether tamamen bir ödeme ağı içerisinde bulunan kripto para birimi olarak tasarlanmamıştır. Daha ziyade, Ethereum ağının beslendiği, güç aldığı bir yakıt işlevi görmektedir.

Ethereum, kripto para tartışmalarında sıkça ortaya çıkan bir terimdir. Ethereum'u okuduğunuzda veya duyduğunuzda, muhtemelen Ether hakkında da bir şeyler duyarsınız. Bu yazıda, ethereum ve ether arasındaki farklara göz atacağız.

Ethereum kimseye ait değildir. Ağa bağlı tüm programlar ve hizmetler bilgi işlem gücü gerektirir ve bu güç de ücretsiz değildir. Öyleyse, Ethereum bir tür merkezi olmayan internet ve uygulama sistemi ise Ether nedir?

Ether Ne Demek?

Ethereum, verileri ve finansal kayıtları depolayan internetteki üçüncü tarafların yerini almak için blok zinciri geliştirmeyi kullanan bir teknolojidir. İdeal bir ethereum modelinde, hiç kimse kişisel verilerinizi kontrol edemez ve bu da onu bilgisayar korsanları veya hacklenmelere karşı daha güçlü hale getirir. Bu gücün maliyetini karşılamak için ise bir miktar ücret ödemeniz gerekir. İşte Ether, bu ödemeyi yaptığınız araçtır.

Her yıl toplam 12 milyon ether çıkarılıyor.

Ether, tahvil veya başka bir menkul kıymet gibi dijital ödeme problemlerine getirilmiş bir çözümdür. Kısacası Ether için Ethereum ağının kripto para birimi diyebiliriz. Bir fiat para birimi gibi üçüncü bir tarafın işlemleri yapması veya onaylaması gerekmez. Ethereum.org'a göre, merkezi olmayan ethereum ağındaki uygulamalar için Ether bir çeşit yakıttır.

Ether Nasıl Çalışır?

Ethereum akıllı sözleşmelerle çalışan açık kaynaklı bir platformdur. Akıllı sözleşmeler bir blok zincirinde çalıştırıldığında ve belirli koşullar karşılandığında kendi kendini işlenebilir hale getirir. Fakat bu sözleşmelerin yürütülmesi ve çalışması için bir çeşit ödeme ve hesaplama yapılması gerekir. Burada da Ether devreye girer.

Ether, akıllı sözleşmelerin yürütülmesini sağlayan, Ethereum ağının kripto yakıtıdır. Ağda onaylanan her bir blok için 5 Ether oluşturulur. Yaklaşık 15-17 saniyede bir yeni bir blok yaratılır.

Ethereum platformunda merkezi olmayan uygulamalarla etkileşime girenler, ağda işlem yapabilmek için Ether ile ödeme yapmak zorundadır. Etherin değeri, doğrudan Ethereum blok zincirinin kullanımına bağlıdır.

Ethereum Nedir?

Ethereum, son birkaç yılda çoğu kripto para birimini destekleyen blockchain teknolojisinden yararlanan bir sistemdir. Ethereum, yüksek oranda anonimlik ve güvenlik sağlayan ve merkezi olmayan bir internet hareketinin parçasıdır. Ethereum, bir anlamda, verileri ve finansal kayıtları saklayan internetteki üçüncü tarafların yerini alacak bir blockchain (blok zinciri), bireysel sunucu ve bulut sistemi kullanıyor.

Ethereum gibi bir blok zinciri tabanlı platform, bu merkezileşme sorununu, açıkça tanımlanmış bir kurallar dizisine dayanarak, merkezi olmayan bir biçimde özerk olarak çalışarak çözmeye çalışır. Bir kullanıcının verilerini, kimliklerini, uygulamaları kullanımlarını ve ağ etkinliklerini büyük ölçüde gizleyerek merkezi kontrolün dışında bırakılmalarını sağlar.

Ethereum ile ilgili daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Ether ve Diğer Kripto Para Birimleri Arasındaki Farklar

Birinci fark: Ethereum ağındaki veya merkezi olmayan bir uygulamadaki her işlem, farklı miktarda hesaplama gücü ve süresi gerektirir. Gereken güç ve zaman ne kadar fazla olursa, tamamlanacak eylem için gerekecek olan Ether ücreti de bir o kadar fazla olur. Bu özelliği nedeniyle Ether, Bitcoin gibi diğer kripto para birimlerinden ayrılır.

İkinci fark: Kripto para birimlerinde çıkarılabilecek sabit bir koin sayısı bulunur. Fakat Ether'de böyle bir sınır yoktur. Yıllık toplamda 12 milyon Ether çıkarılıyor. Her 12 saniyede bir ağdaki işlemleri doğrulayan madencilere beş Ether koin (ETH) tahsis edilir.

Geliştiriciler, Ether için farklı algoritmalar kullanmayı deniyorlar ve yenilikler getirmeye çalışıyorlar.