Escrow Nedir? Hangi Ticari İşlemler İçin Kullanılır?

Yazılar 20 Nis 2022

Escrow, bir varlığın veya emanet paranın bir işlemi tamamlama sürecinde olan diğer iki taraf adına üçüncü bir tarafça tutulduğu bir finansal aracı tanımlayan yasal bir kavramdır.

Escrow hesapları, uygun talimatları alana kadar veya önceden belirlenmiş sözleşme yükümlülüklerinin yerine getirilmesine kadar fonları veya varlıkları elinde tutan aracılar tarafından yönetilen emanet ücretlerini içerebilir. Para, menkul kıymetler, fonlar ve diğer varlıkların tümü Escrow hesapta tutulabilir.

Escrow, iki tarafın bir işlemi tamamlama sürecinde olduğu ve bir tarafın veya diğerinin yükümlülüklerini yerine getirip getiremeyeceği konusunda belirsizlik olduğunda kullanılan bir süreçtir. Escrow kullanan bağlamlar arasında İnternet işlemleri, bankacılık, fikri mülkiyet, gayrimenkul, birleşme ve satın almalar, hukuk ve daha fazlası bulunur.

Uluslararası mal satan bir şirket düşünün. Bu şirket, mallar varış noktasına ulaştığında ödeme alacağına dair güvence istiyor. Alıcı, kendi adına, mallar iyi durumda geldiğinde mallar için ödeme yapmaya hazırdır. Alıcı, mallar uygun bir duruma ulaştığında bunları satıcıya ödeme talimatlarıyla birlikte fonları bir aracıyla Escrow hesaba koyabilir. Bu şekilde her iki taraf da güvende olur ve işlem devam edebilir.

Escrow hesaplarına gayrimenkul işlemlerinde başvurulabilir. Fonları emanete yerleştirmek, alıcının potansiyel bir satın alma konusunda durum tespiti yapmasına olanak tanır. Emanet hesapları ayrıca satıcıya, alıcının satın alma işlemini kapatabileceğini garanti eder. Örneğin, bir evin satışı için bir emanet hesabı kullanılabilir. Satışa bağlı muayeneden geçme gibi koşullar varsa, alıcı ve satıcı emanet kullanımını kabul edebilir.

Bu durumda, mülkün alıcısı, ev için ödeme tutarını üçüncü bir şahıs tarafından tutulan bir emanet hesabına yatırır. Satıcı, fonların orada olduğundan ve alıcının ödeme yapabileceğinden emin olarak ev incelemelerine devam edebilir. Emanetteki miktar, satış için tüm koşullar yerine getirildiğinde satıcıya aktarılır.

Escrow ayrıca ipotek kapanışı sırasında kurulan bir emanet hesabına da atıfta bulunabilir. Bununla, emanet hesabı gelecekteki ev sahipleri sigortası ve emlak vergisi ödemelerini barındırır. Aylık ipotek ödemesinin bir kısmı, bu ödemeleri karşılamak için emanet hesabına yatırılır. Bu nedenle, bir emanet hesabı açan ipotekler (bazı durumlarda borç veren tarafından talep edilir), yapmayanlara göre daha yüksek ödemelere sahip olacaktır; ancak, zaten aylık olarak emanet hesaplarına ödedikleri için, yıllık primleri veya emlak vergisi faturalarını ödeme konusunda da endişelenmeleri gerekmeyecektir.