EKONOMİK TAKVİMİN YATIRIMCILAR İÇİN ÖNEMİ

Yazılar 4 Mar 2021

İster day trader olsun, ister orta ya da uzun vadeli yatırımcı olsun, genel olarak tüm yatırımcılar ekonomik gelişmeleri yakından takip eder. Belirli tarihlerde yapılacak olan konferanslar, görüşmeler, açıklamalar ve daha birçok şey yatırımları etkileyecek potansiyele sahip olabilir. Bu sebeple, ekonomik takvim yatırımcılar için vazgeçilmez bir araç haline gelmiştir. Peki ekonomik takvim tam olarak nedir ve neden bu kadar önemli?

Ekonomik Takvim Nedir?

Ekonomik takvim, finansal varlıkları ya da genel olarak piyasaların yönünü etkileyebilecek olayların ne zaman gerçekleşeceğini gösterir. Yatırımcılar da bu takvimi portföylerini düzenlemek, olası yatırım fırsatlarını yakalamak veya yatırımları için oluşabilecek potansiyel etkilere karşı tetikte olmak adına kullanırlar.

Bu takvimler, her ülke için ayrı ayrı tüm önemli gelişmeleri saatleriyle gösterir. Genelde her gelişmenin yanında piyasada yaratabileceği potansiyel volailitenin derecesini gösteren bir ibare bulunur. Bu da düşük, orta ve yüksek volatilite şeklinde gösterilir.

Ek olarak, belirli tarih ve saatte açıklanacak olan verilerin önceki ve güncel değerleri yer alır. Bu verilerin yanında, veriyle ilgili açıklanması beklenen değer de belirtilir.

Ekonomik takvimi görmek ve gelişmeler için alarm kurmak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Ekonomik Takvimde Neler Var?

Ekonomik takvimlerde; işsizlik başvuruları, para politikası duyuruları, ithalat ve ihracat verileri, istihdam, TÜFE, ÜFE, PMI, faiz kararı, ticaret dengesi, finansal raporlar, ekonomik anketler gibi birçok gelişmeye dair tarih bilgisi bulunur.

Takvimde aktarılan en önemli gelişmeler arasında; faiz kararı, PMI, GSYİH, dayanıklı mal siparişleri, üretim faaliyetlerine dair veriler, tüketici güven endeksi, konut siparişleri gibi veriler bulunur. Daha az öneme sahip ancak piyasayı etkileyen veriler arasında; bej kitap, fabrika siparişleri, federal bütçe dengesi gibi veriler vardır.

Bunların yanında; FOMC, Fed, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası gibi kurumların yapacağı konuşmalar da ekonomik takvimde yer alır. Genelde bu konuşmaların ardından piyasa bir miktar tepki vermektedir. Bu yüzden yatırımcılar için merkez bankalarının yapacağı açıklama ve duyurular önem taşır.

Piyasaları etkileyebilecek olan tüm olaylar detaylı bir şekilde takvimde belirtilir. Takvim, bir günün veya birkaç haftanın verisini içerebilir. Piyasaları genel olarak en çok etkileyen ülkeler; Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Çin, Birleşik Krallık ve Euro bölgesidir.

Yatırımcılar İçin Ekonomik Takvim Neden Önemli?

Ekonomik takvim, piyasa hareketlerinin tahmin edilmesinde ve yatırım fırsatlarının belirlenmesinde yardımcı olur. Bir yatırımcı, bir menkul kıymet satın almadan önce ekonomik takvimi inceleyebilir. Örneğin, X tarihinde Fed toplantısı yapılacaksa bu gelişme o günkü dolar kuru hakkında bir fikir verebilir.

Ekonomik verileri doğru şekilde yorumlamak önemlidir. Ekonomik takvim, bunun sağlanması için bir araç olarak kullanılabilir. Yatırımcılar takvim verilerine bakarak risk oranlarını düşürebilirler. Açıklanacak önemli verileri tarih ve saatleriyle not etmek, trade yapmadan önce işe yarayacaktır.

Ekonomik takvim, ayrıca ülkelerin ekonomileri hakkında bilgi verir. Önceki verilerle beklenti paralel mi, iyi yönde artış mı bekleniyor, yerel para birimleri için ne gibi gelişmeler var, vb. birçok olay fikir verebilir. Buna paralel olarak ülke ekonomilerinin gidişatına yönelik çıkarımlar yapma fırsatı da sunar.

Risk Yönetiminde Kullanılabilir

Risk yönetimi yatırımın temel taşlarındandır. Yatırımcılar, ekonomik takvimi riski azaltmak için kullanabilir. Gelişmeleri önceden bilmek, olası kayıplara karşı koruma sağlayabilir. Özellikle yüksek volatilite ibaresi bulunan gelişmeler yakından takip edilmelidir.

Sadece ekonomik takvime bağlı kalarak risk yönetimi yapmak pek doğru bir hamle olmaz. Yatırımda risk unsurlarının belirlenmesi, stop-loss kullanılması, yatırım aracına yönelik araştırmalar yapılması, bilanço analizi gibi birçok konuya dikkat edilmelidir.

Eğer finansal riskler hakkında detaylı bilgi almak isterseniz "Finansal Risk Nedir?" adlı makalemizi okuyabilirsiniz.