E-FATURA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yazılar 20 Ağu 2020

E-Fatura; günümüzde kullanımı giderek artan, elektronik ortamda hazırlanan ve kağıda basılmayan bir fatura türüdür. Normal kağıda basılan faturalara kıyasla E-Faturaların çeşitli farklılıkları bulunur. Bunlar arasında işlemlerin yapılma süreleri, tasarruf, kolaylık gibi faktörler vardır.

Peki E-Fatura dünyasının kolaylıklarından faydalanmak için E-Fatura mükellefi olma ve başvuru süreçleri nasıl işler? Bu soruların cevpalarını öğrenmek için okumaya devam edin.

E-Fatura Başvuru İşlemleri

E-Fatura mükellefi olmak ve başvuru yapmak için çeşitli adımların takip edilmesi gerekir. E-Fatura başvurusunun ilk şartı "Mali Mühür" temin edilmesidir. Mali mühür temin edildikten sonra E-Fatura başvurusu Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sitesinden yapılır.

İlginizi Çekebilir: 9 Maddede E-Fatura ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Mali Mühür Nedir?

Mali mühür; e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Defter, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu gibi resmi evrakların imzalanarak emniyetini ve gizliliğini sağlayan elektronik kaşenin adıdır. Mali mühür, kurumsal bir e-imzadır ve Gelir İdaresi Başkanlığı adına TÜBİTAK tarafından hazırlanır. E-Fatura ve E-Belge gönderebilme ve bunlarla işlem yapabilmek için mali mühür şarttır. Mali mühür talebinde bulunurken belli bir ücret ödenmesi gerekir. Ücreti ödenen ve başvurusu yapılan mali mühürler birkaç gün içinde alıcıya gönderilir.

Mutlaka Okuyun: E-Belge Nedir?

E-Fatura Başvuru Aşamaları

1. Mali mühür talebi: Mali mühür talep etmek, e-fatura başvurusunun ilk adımıdır. Talepte bulunmak için öncelikle kamusm.bilgem.tubitak.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.

kamusm.bilgem.tubitak.gov.tr

Yukarıdaki sayfa karşınıza çıktığında "Başvuru" sekmesinden “Mali mühür elektronik sertifika başvuru formu”na tıklayın. Çıkan ekranda şu uyarıları göreceksiniz:

"Başvuru Girişi
Aşağıdaki alanları doldurup "Giriş" butonuna basınız.
Başvuru formu şirket adına imza sirkülerinde adı geçen yetkili kişi tarafından nüfus cüzdanı bilgilerine göre doldurulacaktır.
Başvuru formunu doldurma esnasında sorularınız için [email protected] adresine mail atabilir ya da 444 5 576 numaralı telefonumuzdan Çağrı Merkezimizle irtibata geçebilirsiniz.
Online Mali Mühür başvurusu yapamayan, şirketi temsile yetkili olan kişilerin yabancı olduğu kurumlar (%100 yabancı ortaklı kurumlar), Adi ortaklıklar, Kooperatifler, Fonlar, OSB ve Kollektif Şirketler ile MERSİS sisteminde şirket bilgileri güncel olmayan veya güncel olduğu halde sıkıntı yaşamaya devam eden mükelleflerin başvurularını Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden yapması gerekmektedir."

Uyarıları dikkatle okuduktan sonra boşlukları eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurup "Giriş" butonuna basın. Gelen ekranda sertifika bilgilerini
“Akıllı Kart ve Kart Okuyucusu” olarak seçip devam edin ve "Onayla" butonuna tıklayın. Şimdi karşısınıza ödeme ekranı gelecek. Ödemeyi tamamladıktan sonra mali mühür başvurunuz tamamlanmış olacaktır. Ödeme yapılırken dekonttaki açıklama kısmına mali mühür başvuru no'su mutlaka yazılmalıdır.

2.Mali mühür testi ve kurulumu: Mali mühür elinize ulaşınca kamusm.gov.tr/islemler/surucu_yukleme_servisi adresinden bilgisayarınza uygun sürücüleri indirip kurulum gerçekleştirmeniz gerekir.

Tarafınıza gelen Mali Mühür işlem yapılacak kullanıcı bilgisayarına kurulmalı, yukarıda belirtildiği gibi Java'nın güncel sürümü bilgisayara indirilmeli, mali mühür kart sürücüleri ve AKIS izleme aracı yüklenmelidir.

Kurulumdan sonra mali mührü test etmek için mbireysel.kamusm.gov.tr/nb.go adresine giriş yaparak kolaylıkla mührünüzü test edebilirsiniz.

3. GİB başvurusu: portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru adresine girilerek başvuru formunun eksiksiz doldurulması gerekmektedir. Form doldurulurken mali mührün makinenize takılı ve çalışır halde olması gerektiğini unutmayın.

Yararlanma yöntemi olarak "özel entegrasyon" seçeneği işaretlenmelidir. Özel entegratör, size bir tanımlama linki gönderir. Bu linke tıklayarak gereken bilgileri vermelisiniz. Eğer bir sorun çıkmazsa size aktivasyon linki gönderilir. Bu link, mali mühür ile imzalanmalıdır. Ardından GİB'e otomatik bildirim gider onay beklenir. GİB onayladığında, E-Fatura sistemi işlemleri tamamlanmış olur.

4.E-Fatura Sistemine Giriş: "Uygulamaya yeni kaydolan mükelleflerin, Kayıtlı Kullanıcılar Listesinde ilan edilmelerini izleyen 7 gün içerisinde e-Fatura düzenlemeleri ve almaları, diğer kayıtlı kullanıcıların yeni kayıt olan kullanıcılara bu süre içerisinde e-Fatura göndermeleri zorunlu değildir. e-Fatura uygulamasından yararlanan mükellefler hesaplarının açılmasını takip eden 7 günden sonra kayıtlı kullanıcılara e-Fatura göndermek ve almak zorundadırlar."*

*ebelge.gib.gov.tr