E-ARŞİV FATURA NASIL KESİLİR?

Yazılar 9 Eyl 2020

E-Arşiv Fatura, basılı (kağıt) faturaların ikinci basımlarının saklama ve ibraz amacıyla, kanunda belirtilen biçimde, elektronik ortamda düzenlenmiş halidir.

509 Sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliğine göre; firmaya kesilen KDV Dahil 5.000 TL, mükellef olmayan herhangi bir vatandaşa kesilen KDV Dahil 30.000 TL ve üzeri olan faturalar 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından ücretsiz olarak sunulan E-Arşiv Fatura Portalı üzerinden kesilmesi gerekmektedir.

Mutlaka Okuyun: E-Arşiv Fatura Nedir?

E-Arşiv Fatura Kesme Yöntemleri

E-arşiv fatura kesmek için 3 yol vardır. Bunlar:

  1. GİB Portal: Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ücretsiz olarak sunduğu portal üzerinden E-Arşiv Fatura işlemleri yapılabilir.
  2. Entegrasyon: E-Arşiv Fatura işlemlerini bireysel yapmak isteyen işletmeler entegrasyon yöntemini kullanır. Bunun için işletmelerin kendi fatura uygulamalarını geliştirip GİB'den onay almaları gerekir. Onay alındıktan sonra sistemle entegrasyon gerçekleştirilir ve kolaylıkla kullanılabilir.
  3. Özel Entegratör: Özel entegratörler GİB’den izin almış ve iş birliği yapan entegragörlerdir.  7/24 hizmet veren özel entegratörler kullanıcılar için gereken her desteği sunar. Bu hizmetlere fatura kesmek de dahildir.

E-Arşiv fatura sorgulama yapma işlemi hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

GİB Portal Üzerinden E-Arşiv Fatura Kesme

GİB üzerinden E-Arşiv fatura kesmek için https://earsivportaltest.efatura.gov.tr/login.jsp adresine giriş yapmanız gerekir. Karşınıza şu ekran gelecek:

Giriş yaptıktan sınra menü üzerinden E-Arşiv Portal seçeneğini seçin. Kullanıcı işlemleri bölümünde işletme bilgilerini düzenleyebilirsiniz. Belge işlemlerinde ise E-Arşiv Fatura Oluştur, 5000/30000 Fatura Oluştur gibi seçenekler görürsünüz. 5000/30000 Fatura Oluştur'a tıkladığınızda karşınıza fatura oluşturma ekranı gelir. Bu ekranda önce Fatura Bilgileri kısmını (düzenlenme tarihi ve saati, fatura tipi vb.) alanları doldurmanız gerekir.

İkinci olarak Alıcı Bilgileri (VKN/TCKN, Ad Soyad, Adres vb.) kısmını doldurmalısınız. Son olarak Mali Hizmet Bilgileri'ni (vergiler, kdv oranı, miktar, iskonto vb.) girmeniz gerekecek.

Tüm bilgileri eksiksiz doldurduktan sonra "oluştur" butonuna basarak E-Arşiv faturanızı oluşturabilirsiniz. Oluşan fatura taslak olarak görülecektir. Taslak faturaların öncelikle GİB imza ile imzalanması gerekir. GİB imza seçilerek cep telefonuna gelen şifre girilir ve onaylama yapılır ve "İmzalama işlemi başarı ile tamamlandı" uyarısı geldiği zaman fatura imzalanmış olur.

Dikkat: GİB portal üzerinden yapılan fatura işlemleri onaylandıktan sonra tekrar düzenlenemez ya da iptal edilemez. Bu nedenle onay vermeden önce dikkatli olunmalıdır.