DÜNYADA ALTIN YOK OLSA NELER OLURDU?

Yazılar 14 Tem 2020

Altının sizin için önemi ve rolü, altının hayatınızda kapladığı yer ile ölçülebilir. Birçok kişi için altın; düğünleri, davetleri ve yıl dönümü gibi özel günleri çağrıştıran kıymetli bir sarı metaldir.

200 yılı aşkın bir süredir altın, dünyadaki en önemli kıymetli metal olmuştur. Bir zamanlar uluslararası para sisteminin kilit noktasıydı ve hala da dünyanın merkez bankalarının işleyişini sürdüren yegane varlıktır. Herhangi bir fiat para birimi küresel çapta büyük bir öneme sahip olsa bile (örneğin, dolar), altın önemini ve değerini korumaya devam ediyor.

Okumadan Geçmeyin: Altın Nedir?

Altın, onu hem ideal bir parasal varlık hem de ideal bir yatırım ürünü haline getiren bazı özelliklere sahiptir. Altın; dayanıklı, taşınabilir, bölünebilir, sınırlı tedariğe sahip ve tüm dünyada değerli olarak kabul edilen ve tanınan bir metaldir. Altının yatırımcılara ve sektörlere arz ettiği önem düşünüldüğünde, altının bulunmadığı bir dünyayı hayal etmek oldukça zordur.

Altının önemi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız okumaya devam edin. Altın sadece madeni paralar ve mücevherler için değil, herkesin günlük hayatta bir şekilde karşılaştığı ve kullandığı değerli bir metaldir. Eğer "Altın neden bu kadar değerli?" diye soruyor ve bir cevap arıyorsanuz, buraya tıklayarak altının değeri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Altınsız Bir Dünya Nasıl Olurdu?


Herhangi bir durum hakkında potansiyel felaket senaryoları üretmek ya da spekülasyon yapmak, söz konusu durumun değerini kavratmada yardımcı olacaksa kısa bir hayal kurup son dakika yetiştiğimiz düğünler için aldığımız altından bankalardaki altın yatırımlarımıza kadar kıymetli metalin değerini anlamaya çalışabiliriz.

Kısaca, değerli metalin gerçekte ne kadar hayati olduğunu sadece altınsız bir dünya hayal ederek kavrayabiliriz.

Hayallere dalmaya hazırsanız altınsız dünya yolculuğuna başlıyoruz:

Mücevherler

Altın yok olsa, insanların fark edeceği ilk şey, mücevherlerin ve yüzüklerin ortadan kalkması olurdu. Mücevher, dünya genelinde altın talebinin yüzde ellisinden fazlasını oluşturuyor. ABD, Hindistan ve doğu ülkeleri altın takıların en büyük tüketicileri olduğu için Çin, Hindistan ve diğer ülkelerde büyük çapta bir halk feryadı olacaktır. Buraya Türkiye'yi de dahil etsek yanlış olmaz. Çünkü geleneksel olarak ülkemizde düğün gibi davetlerde sürekli altın takılır ve altın mücevherler hediye edilir.

Evlilik yüzükleri, düğünlerde takılan kilo kilo altınlar... Düşünsenize, hepsi bir gecede yok oluyor. Korkunç.

Elektronik Ürünler

Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve diğer teknoloji cihazları çalışmayı durdurur, tüm iletişim ve ticaret ağı da dururdu. Akıllı telefonların her tonunda yaklaşık on troy ons* altın vardır ve bu miktardaki altın, tüm akıllı telefonların ve diğer elektronik cihazların büyük bir kısmının çalışması için gereklidir.

*Troy ons: Altın gibi kıymetli metallerin ağırlığını ölçmek için kullanılır. Bir ons  0,0311034768 kg = 31,1034768 gram olarak tanımlanır.

İlaçlar

Birçok insan altınsız bir dünyayı rahatsız edici bulacak ve trajik bir şekilde kötü hissedecekti. Bu sadece psikolojik değil, aynı zamanda fiziksel olarak da geçerli olacaktı. Baız insanların aniden dişleri eksilecek, bazılarınınsa onları hayatta tutmaya yardımcı olan kalp stentleri ortadan kaybolacaktı. Kanser ve artrit için geliştirilmiş özel tedaviler ve son zamanlarda birçok hastalığa dair geliştirilen ve altına dayanan testler de sona erecekti.

Sanayi ve Ulaşım

Endüstri genel olarak durma noktasına gelirdi. Bunun yanında havacılık ve uzay mühendisliğinden nanoteknolojiye, belirli çevresel kontrol ve koruma türlerine kadar birçok uzmanlık alanı çalışamaz hale gelirdi. Uzaya fırlattığımız uydularımız atmosfere yavaş yavaş iniş yapmaya başlardı, çünkü uyduların yapımında da altın kullanılıyor. Aynı zamanda ATM'leri, modern taşıtları ve uçakları da kullanamaz hale gelirdik. Kapsülüne ne olduğunu görmek için gönderilen bir astronot, kaskındaki altın kaplama vizörünün yok olması nedeniyle kör olurdu.

Piyasalar ve Ekonomi

Böylesine büyük bir kayıp yaşandığında, bankacılar ve tahsildarlar kasalarına koşup yok olan altınları fark ederek dehşete düşerlerdi. Bu kayıp piyasalara yansıdığı zaman gelecek olan tepkilerin ne kadar yıkıcı olabileceğini tahmin etmek pek de zor değil. Şu anda kağıt paralar ekonomiye hükmediyor gibi görünse de altın, küresel piyasaları bir bütün halinde tutan güvenli bir limandır. Güvenli limanın yok olması, ekonomileri ve yatırımcıları büyük bir boşluğa sürükleyecektir. Bir yatırım aracı olarak altının önemi de böyle bir durumda rtadan kalkacaktır. Sorun şu ki, başka hiçbir varlık altının sunduğu istikrarı sunamaz.

Yüzyıllar boyunca altın, insanlara yatırım aracı olarak hizmet etti. Bu süreçte yatırımcılar, altının neden önemli olduğunu ve altının diğer varlıkları enflasyon ve devalüasyona karşı nasıl koruduğunu da anladılar. İşte altın, bugün de bu rolü oynamaya devam ediyor.

Altının ortadan kaybolması durumunda dezavantajlı olan sadece bireysel yatırımcılar değildir. Hükümetler ve merkez bankaları da bilançolarını desteklemek için altına güveniyorlar. Altın, fiat paralar devalüasyona uğradığında küresel para sistemini yeniden inşa etmenin temelini oluşturacak yegane varlıktır.

Altın yok olursa, son çare olarak kıymetli metalin yerini ne alabilir? Gümüş mü, platin mi veya paladyum mu? Tüm bu metallerin sayısız faydası ve güçlü özellikleri vardır, ancak hiçbiri altının stabilitesini ve koruyuculuğunu sağlayamaz.


Güncel altın fiyatlarını görmek ve yorum yapmak için tıklayın.