ÜNLÜ ENDEKS: DOW JONES

Yazılar 23 Eyl 2019

DOW JONES ENDEKSİ NEDİR, NASIL YATIRIM YAPILIR?


Dow Jones Industrial Average, 30 büyük ABD şirketinin borsa performansını izleyen tanınmış bir borsa endeksidir. Firma 1882 yılında Charles Dow, Edward T. Jones ve Charles Bergstresser tarafından kuruldu. 1889'da, dünyanın en etkili finansal yayınlarından biri olan The Wall Street Journal'ı kurdular.

Endeksteki tüm şirketler halka açık olarak işlem görmektedir. Yani hisse senetleri seçtiğiniz hisse senetleri aracılığıyla veya bazen doğrudan şirketlerden temin edilebilir. Dow dahil, çeşitli büyük piyasa endekslerinin performansını otomatik olarak izleyen endeks fonları da satın alabilirsiniz.

Aynı zamanda, herhangi bir şirketin hisse senedi fiyatındaki 1 dolarlık bir hareket, Dow ortalamasını aynı derecede değiştirecek şekilde düzenlenmiştir.

İşte şu anda Dow Jones endeksini oluşturan 30 şirket:

Apple, Microsoft, JPMorgan Chase, Johnson & Johnson, Exxon Mobil, Visa, Walmart, Pfizer, UnitedHealth, Home Depot, Chevron, Cisco Systems, Verizon, Intel, Boeing, Procter&Gamble, Coca Cola, Merck&Co, Walt Disney, Nike, IBM, McDonalds, 3M, United Technologies, General Electric, American Express, Caterpillar, Goldman Sachs ve Travelers Companies.

Dow Jones ve Dow Jones Industrial Average (DJIA) bazen karıştırılır. Genellikle "Dow" olarak adlandırılan DJIA, Microsoft, Coca-Cola ve Exxon gibi şirketleri içeren, dünyanın en çok izlenen borsa endekslerinden biridir.

Dow Jones (şirket), Dow Jones Industrial Average'ın yanı sıra, en eski endeks dahil olmak üzere, ekonominin farklı sektörlerini temsil eden birçok endeksin yanı sıra havayolları ve dağıtım hizmetleri dahil 20 taşımacılık şirketini izleyen Dow Jones Transportation Average'ı da elinde bulunduruyor.

Fiyat ağırlıklı bir endeks, yüksek fiyatlı stokların endeksin performansı üzerinde düşük fiyatlı olanlardan daha fazla etkisi olduğu anlamına gelir. Hisse fiyatları 10, 30 ve 60 dolar olan üç hisse senedinden oluşan kurgusal bir endeks düşünün. En yüksek fiyatlı hisse senedi üçünün toplam değerinin% 60'ını oluşturduğundan, bu hisse senedi fiyatındaki % 10'luk bir artış endeksi % 6 oranında artıracaktır. Buna karşılık, en düşük fiyatlı stokta görülen % 10'luk bir kazanç, endekste yalnızca % 1'lik bir artışla sonuçlanır.

Dow Jones  olması durumunda, endekste 30 hisse senedinin fiyatları bir araya getirilir ve daha sonra stok bölünmeleri ve diğer olaylar nedeniyle zaman içinde değişenlerle bölünür. Endeksin değeri, hisse senedi fiyatlarının toplamından büyüktür.

DOW JONES ENDEKSİNE NASIL YATIRIM YAPARIM?

Dow Jones Industrial Average (DJIA), ölçüme dahil edilen 30 hissenin ortalama fiyatını yansıtan bir endekstir. Bu nedenle, sadece hesaplanmış bir ortalama olduğundan, endekse yatırım yapamazsınız. Ancak, endeksin performansına benzer sonuçlar veren belirli yatırım ürünleri bulunmaktadır. Bununla birlikte, Dow Jones Industrial Average’daki her şirket halka açık olduğu için, Dow Jones şirketler listesine bakabilir ve bunlardan herhangi birinden hisse satın alabilirsiniz.

Her ne kadar basit gibi gözükse de, bu, bir çok bileşen şirketi için hisse başına fiyatın 100 dolardan fazla olmasıyla maliyetli olabilir. Bu sebeple, Dow Jones periyodik olarak değiştiği için endeks düştükçe şirketleri satmanız ve yerine geçen şirketleri satın almanız gerekir. Çoğu yatırımcı için bu yatırım şekli pek de uygun değildir.

Bunun yerine, Dow Jones'a bağlı endeks fonlarını veya endeksi izleyen borsa yatırım fonlarını arayabilirsiniz. Bir endeks fonu, tüm şirketleri iyi bilinen bir borsa endeksinde izlemek gibi, belirli bir formüle göre stokları izleyen bir yatırım aracıdır. Endeks fonları, hisse senedi almak için insan uzmanlığına ihtiyaç duymadığından, genellikle geleneksel, aktif olarak yönetilen yatırım fonlarından daha düşük ücretler talep ederler. Bu fonlara yatırım yapmak, çok daha küçük bir nakit harcamasını gerektirirken, Dow Jones'un performansını birebir yansıtan bir işleyiş sunar. Örneğin, SPDR Dow Jones Endüstriyel Ortalama ETF (DIA), Dow Jones endeks fiyatının yaklaşık 1/100'ünde işlem görüyor.

Endeks fonları, genellikle hisse senetlerinin ödediği temettüleri (kar) yatırımcılara iletir ve bunları doğrudan ödeme olarak almayı veya hisseye yeniden yatırmayı tercih edebilirsiniz.  

Yatırımınız, endeksle neredeyse aynı oranda, yukarı veya aşağı hareket eder. Bazı fonlar, Dow Jones'u, ProShares Short Dow 30 ETF (DOG) gibi bir ayı piyasasında değerlendirme fırsatı da sunuyor. Bu fon Dow Jones'un tersi yönde hareket ettiği için bir ayı piyasasında DOG hisselerini satın alabilir ve Dow Jones düştüğünde hisse değerinizin arttığını görebilirsiniz.

Herhangi bir yatırım kararında olduğu gibi, herhangi bir yatırım işlemi yapmaya karar vermeden önce Dow'daki şirketleri araştırın. Medya ve analist raporlarını, elde edebileceğiniz online bilgileri ve kamuya açık dosyalardaki bilgileri inceleyebilirsiniz. Bu bilgilere genellikle aracı kurum çevrimiçi portalları, şirketlerin kendi yatırım web siteleri, vb. aracılığıyla erişilebilir.

Birçok Dow Jones Industrial Average hisse senedi, şirketlerden hissedarlara kar (temettü) ödemesi yapar. Bir şirketin kârının ne kadarını temettü olarak ödediğini bulmak için çevrimiçi bir ödeme hesaplayıcısı kullanabilirsiniz.

Bazı şirketler geleneksel bir broker kullanmadan stoklarını doğrudan onlardan satın almanıza olanak sağlar. Bazı durumlarda, bu durum bir broker ile yatırım yapmaktan daha iyi olabilir. Eğer bir broker hesabınız varsa, ayrı bir hesap üzerinden yönetilen ayrı şirketlerdeki hisselerin değerinin olup olmadığını araştırmanız yararlı olabilir.

Dow Jones hisselerine yatırım yapmak söz konusu olduğunda, seçenekleriniz vardır. Ekonominin belirli bir sektöründe veya belirli bir borsada en iyi performans gösteren hisse senetleri olmayı beklediğinize dayanarak, doğrudan satın almak için herhangi bir endeksteki hisse senetlerine bakın veya ekonominin bir bütününü takip eden endeks fonlarına yatırım yapın.

Portföyünüz için hangisini seçerseniz seçin ve piyasadaki zaman ne olursa olsun, bu fonlar bir parça Dow Jones performansına sahip olmayı mümkün kılar.

En güncel Dow Jones fiyat bilgilerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynaklar:

https://www.fool.com/knowledge-center/what-is-the-dow-jones-industrial-average.aspx

https://www.investopedia.com/ask/answers/who-or-what-is-dow-jones

https://finance.zacks.com/invest-dow-jones-stocks-4355.html