DOLAR İÇİN KRİTİK UYARI

haber 16 Haz 2020

Yale Üniversitesi'nde görev yapan ekonomist Stephen Roach, dolarda yaşanacak bir çöküşün kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Asya'nın önde gelen otoritelerinden ve ABD'nin büyük ekonomistlerinden birisi olan Stephen Roach, küresel durumun ekonomiye etkisi ve ABD'de giderek artan bütçe açığının doların çökmesine neden olabileceğini söyleyerek endişeli olduğunu açıkladı.

Eski Morgan Stanley Asya başkanı Roach, "ABD ekonomisi uzun zamandır bazı önemli makro dengesizliklerden, yani çok düşük bir iç tasarruf oranı ve kronik bir cari hesap açığından etkileniyor. Dolar çok çok keskin bir şekilde düşecektir" dedi.

Eğer Roach'ın tahmini doğru çıkarsa dolar diğer büyük para birimlerine karşı %35 oranında bir düşüş yaşayacak.

Dolar Endeksinde Son Durum

ABD Dolar Endeksi, son iki hafta içinde %1'den fazla yükseliş gösterdi ve bu yıldaki genel performansı nispeten yatay seyrediyor.

DXY tüm yıllar içindeki performansı:

macrotrends.net

Roach, aynı zamanda Amerika'nın küreselleşmeden uzaklaşmaya başladığını ve kendisini dünyanın geri kalanından ayrıştırmaya çalıştığını da söyleyerek ekonomi için çok yıkıcı bir tablo ile karşı karşıya kalındığını belirtti. Burada sorulması gereken soru ise bu çöküşün hızlı mı yoksa kademeli olarak mı gerçekleşeceği. Zaman konusunda iki yıl veya daha fazla sürebileceğini öngören Roach, bu çöküşün kaçınılmaz olduğunu ve yatırımcıların bu durumu göz önünde bulundurmaları gerektiğini söylüyor.

Bu çöküşü hızlandıracak bir diğer sebep ise yapılan ithalatların yüksek maliyetli olmasının yüksek enflasyona işaret etmesi. Faiz oranları için bu durum olumsuz olarak kabul ediliyor.

Eğer bu senaryo gerçekleşirse 1970'lerin sonunda yaşanan stagflasyon krizi gibi bir krizin tetiklenme riski bulunuyor. O dönemde fiyatlar keskin düşüşler yaşarken ekonomik büyüme tamamen durmuştu.

Dolar/TL Güncel Durum

Dolar Grafiği:


Kaynak: CNBC