Deutsche Bank, Fed'in Faizleri Arttırmasıyla 2023'te ABD’de Durgunluk Öngörüyor

Yazılar 6 Nis 2022

Deutsche Bank ekonomistleri David Folkerts-Landau ve Peter Hooper Salı günkü bir raporda, Fed'in yüksek ve genişleyen enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırmasıyla ABD'nin gelecek yıl resesyona gireceğini söyledi.

Fed'in önümüzdeki üç toplantısının her birinde faiz oranlarını 50 baz puan artıracağı ve gelecek yılın ortasına kadar %3,5'in üzerinde bir zirveye ulaşacağı öngörülüyor. Fed'in federal faiz oranı için mevcut hedefi, geçen ay sıfıra yakın seviyelerden yukarı tırmandıktan sonra %0,25 ile %0,5 arasında.

Deutsche Bank, ABD'de resesyon öngören ilk büyük bankalardan biri. Jan Hatzius liderliğindeki Goldman Sachs ekonomistleri Pazartesi günü yayınladıkları bir raporda, ekonomik bir gerilemenin “kaçınılmaz olmaktan uzak” olduğunu, bunun kısmen de tüketicilerin ve şirketlerin nakitle dolup taşması nedeniyle olduğunu söyledi.

Folkerts-Landau ve Hooper, "Gelecek yıl ABD'de resesyon çağrımız şu anda fikir birliğinin çok dışında" diyerek, "Bunun uzun sürmeyeceğini umuyoruz."

Deutsche, Fed'in faiz artırımlarına ek olarak, ABD merkez bankasının gelecek yılın sonuna kadar 8,9 trilyon dolarlık bilançosunu neredeyse 2 trilyon dolar azaltacağını tahmin ediyor, bu da üç veya dört ek yirmi beş baz puanlık artışa eşdeğer.

Folkerts-Landau ve Hooper, "Eşiğin eşiğinde" başlıklı bir raporda, "ABD ekonomisinin gelecek yılın sonlarında ve 2024'ün başlarında Fed'in ekstra sıkılaştırmasından büyük bir darbe alması bekleniyor" dedi.

Tahminlere göre, ABD'de işsizlik 2024'te keskin bir şekilde %4,9'a yükseliyor. Mart ayında işsizlik %3,6'ya ulaştı.