DEFİ NEDİR, AVANTAJLARI NELERDİR? ÖNE ÇIKAN DEFİ PROJELERİ

Yazılar 16 Ağu 2021

Merkeziyetsiz Finans anlamına gelen DeFi, blok zincir ağlarında inşa edilen finansal uygulamaları temsil eder. DeFi; merkeziyetsiz, herkesin katılım gösterebildiği, açık kaynaklı, şeffaf bir finansal ekosistemdir.

Kullanıcılar, DeFi ekosisteminde merkezi olmayan uygulamalar (dApps) ile etkileşime girer. Bu etkileşim eşler arası (P2P) şeklinde gerçekleşir. Daha çok Ethereum ağında bulunan DeFi projeleri öne çıksa da Ethereum ağı dışında farklı ağlarda bulunan DeFi projeleri de vardır. Tüm bu ağların sunmuş olduğu DeFi hizmetlerinin amacı, herkesin finansal hizmetlere kolaylıkla erişebilmesini sağlamaktır.

İlgili Yazı: DeFi Nedir?

DeFi'ın Avantajları Nelerdir?

DeFi ekosisteminin kullanıcılara sunduğu çeşitli avantajlar vardır. Bunların başında; düşük maliyet, güvenlik ve hız gelir. Kullanıcılar, internet bağlantısı ile projelere, uygulamalara ve ağlara erişebilir. Alım-satım, hız, güvenlik, gizlilik, oyun gibi birçok alanda DeFi projesi bulunur ve bu sayede kullanıcılar isteklerine hitap eden ve yaşadıkları problemlerin ortadan kalkmasına yardımcı olacak bir projeyi seçebilir.

DeFi'ın temeline, yani merkeziyetsiz oluşuna inecek olursak asıl avantajının buradan kaynaklandığını görebiliriz. DeFi'ın merkeziyetsiz oluşu, finansal uygulamalara güvenli bir şekilde erişmek ve herhangi bir otoriteye bağlı olmadan işlem yapmak isteyen kullanıcılar için tercih edilesi olmuştur. Aynı zamanda, merkeziyetsiz finans anlayışı bankacılık ve finans alanında demokratikleşme ve özgürleşmenin öne çıkmasını sağlamıştır.

Bunun yanında, finansal sistemlerde ortaya çıkan insan kaynaklı hatalar DeFi ile neredeyse yok olur. Akıllı sözleşmelerin etkisiyle DeFi uygulamaları insan hatalarının finansal alanda görülme ihtimalini ortadan kaldırmaktadır.

Blok zincirde bulunan ağlar, kullandıkları algoritmalar sayesinde ağdaki herhangi bir kaydın değiştirilmesini ya da manipüle edilmesini engeller. Böylece DeFi uygulamaları da kullanıcılara güvenlik sunar.

Tüm bu avantajların yanında; DeFi varlıklarının piyasa dalgalanmalarına karşı savunmasız oluşu, ölçeklenebilirlik, düşük likidite gibi bazı dezavantajlar da görülmektedir.

DeFi Projeleri

DeFi ekosisteminde kullanıcıların tercih edebileceği birçok alan bulunuyor. DeFi uygulamaları arasında en popüler olan türler şunlardır:

-Merkeziyetsiz borsalar (DEX): Kullanıcıların herhangi bir aracı olmadan güvenli kripto para ticareti yapmalarını sağlayan platformlar.
-Stablecoin: Fiat, altın, emtia gibi çeşitli dayanak varlıklara sahip olan kripto para türleri.
-Tahmin piyasaları: Bahis üzerine kurulmuş piyasalar.
-Yield farming: Kullanıcılara pasif gelir imkanı sunan sistem.
-Likidite madenciliği: Kullanıcılar likidite madenciliği yaparak gelir elde edebilirler.
-Lending platformları: Borç veren aracı kurumların yerini alan platformlar.

Öne çıkan DeFi projeleri, CoinMarketCap* verilerine göre şöyle sıralanabilir:

-Uniswap (UNI),
-Chainlink (LINK),
-Wrapped Bitcoin (WBTC),
-Terra (LUNA),
-Dai (DAI),
-Aave (AAVE),
-PancakeSwap (CAKE),
-The Graph (GRT),
-Maker (MKR),
-Avalanche (AVAX),
-Compound (COMP),
-ThorChain (RUNE),
-SushiSwap (SUSHI)

-Yearn.Finance (YFI),
-Synthetix (SNX).

DeFi Varlıklarının Değeri Arttı

DeFi projeleri, özellikle 2020'nin ikinci yarısından itibaren talep görmeye başladı ve 2021 Mayıs ayında Bitcoin ve diğer kripto paralarda görülen ralliye paralel olarak DeFi projelerinde rekorlar görüldü. Birçok proje, bu dönemde en yüksek değerine ulaştı. Ethereum ağındaki DeFi projelerini ölçen DeFi Pulse** verilerine göre, Ethereum DeFi platformlarına kilitlenen varlıkların toplam değeri 83 milyar doları aştı. Bu değer, mayıs ayında 89 milyar dolar seviyesindeydi.


*https://coinmarketcap.com/view/defi/
**https://defipulse.com/