DAY TRADING REHBERİ


Bir zamanlar borsada aktif olarak yatırım yapabilen insanlar büyük finansal kurumlar veya aracı kurumlar vasıtasıyla işlemlerini gerçekleştiriyorlardı. Ancak, internetin ve çevrimiçi yatırım olanaklarının gelişmesiyle birlikte brokerler, bireysel yatırımcıların borsa oyununa girmesini kolaylaştırdı.

Day trading (günlük yatırım), doğru şekilde yaptığınız sürece çok kazançlı bir yatırım şekli olabilir. Ancak acemiler veya iyi planlanmamış bir stratejiyle yatırım yapanlar için başlarda biraz zor görünebilir. Bunun yanında en deneyimli day traderlar da büyük zorluklar yaşabilir ve çeşitli kayıplar yaşayabilirler. Peki day trading tam olarak nedir ve nasıl çalışır?

Day traderlar, belirli bir varlık için fiyat değişikliklerinden faydalanmak amacıyla gün içi stratejileri uygulayan aktif işlemcilerdir. Bu yatırım şeklinde piyasa verimsizliklerinden yararlanmak için çok çeşitli teknikler ve stratejiler kullanılır. Bununla birlikte teknik analizlerle karakterizedir ve ciddi anlamda öz disiplin gerektirir.

Day Trading Temelleri


Day trading, tek bir işlem günü içinde bir menkul kıymetin satın alınması ve satılması olarak tanımlanır. Herhangi bir piyasada uygulanabilir ama en çok döviz (forex) ve borsalarda yaygındır. Günlük yatırımcılar genellikle iyi eğitimli ve iyi finanse edilmiş kişilerden oluşuyor. Son derece likit hisse senetleri veya para birimlerindeki küçük fiyat hareketlerinden yararlanmak için yüksek miktarda kaldıraç ve kısa vadeli yatırım stratejileri kullanırlar.

Günlük yatırımcılar kısa vadeli piyasa hareketlerine neden olan olaylara uyum sağlarlar. Ekonomik istatistikler, kurumsal kazançlar, şirket haberleri veya faiz oranları gibi haberler piyasa beklentilerine ve piyasa psikolojisine tabidir. Piyasalar, bu beklentiler karşılanmadığında veya aşıldığında, genellikle ani ve önemli hamlelerle tepki verir ve bu da günlük yatırımcılar için harika bir fırsata dönüşebilir.

Günlük yatırım herkese uygun değildir ve büyük riskler barındırır. Ayrıca, piyasaların nasıl çalıştığının ve kısa vadede kâr için çeşitli stratejilerin derinlemesine araştırılması ve öğrenilmesi gerektirir. Yatırım işlerinde bilgi, araştırma ve öğrenmenin yanında şans ve zamanlama unsurlarının rolünün de olduğu unutulmamalıdır.

Day Trader Özellikleri


Profesyonel günlük yatırımcılar - hobi yerine yaşamak için yatırım yapanlar - genellikle bu alanda iyi kendilerini çok geliştirmiş kişilerdir ve piyasalar hakkında derinlemesine bilgi sahibidirler. Peki başarılı bir day trader olmak için hangi koşulları sağlamak gerekir? Gelin birlikte bakalım:

Piyasalar hakkında derinlemesine bilgi:
Piyasanın temellerini bilmeden day trading yapmaya çalışan kişiler genellikle para kaybederler. Teknik analiz ve grafik okuma, bir day traderın sahip olması gereken becerilerdir ama içinde bulunulan piyasayı ve o piyasadaki varlıkları derinlemesine anlamadan, analiz etmeden grafikler aldatıcı olabilir. Bu nedenle piyasa hakimiyeti, day trading için gereken ilk şarttır diyebiliriz.

Yeterli sermaye:
Günlük yatırımcılar sadece kaybetmeyi göze alabilecekleri risk sermayesini kullanırlar. Bu durum onları sadece finansal yıkımdan korumakla kalmaz, aynı zamanda yatırıma duygularını karıştırmaktan da korunurlar. Gün içi fiyat hareketlerinden etkin bir şekilde yararlanmak için büyük miktarda sermaye gereklidir. Ek olarak bir marj hesabına erişim de önemlidir çünkü volatilite görüldüğünde kısa zaman içinde margin call gelebilir.

Strateji:
Günlük yatırımcıların swing trade, arbitraj, ticaret haberlerinin kapsamına giren çeşitli stratejileri olabilir. Bu stratejiler, tutarlı kârlar elde edene ve kayıpları etkin bir şekilde sınırlayana kadar devam ettirilir.

Disiplin:
Disiplinsiz bir strateji asla işe yaramaz. Birçok günlük trader'lar çok para kaybederler, çünkü kendi kriterlerine uygun işlem yapamazlar. Day traderların dediği gibi, yatırımlarınızı planlayın ve planladığınız yatırımları trade etmeyi bilin. Disiplin olmadan başarı imkansızdır. Kâr elde etmek için, günlük yatırımcılar büyük ölçüde piyasadaki volatiliteye bel bağlarlar. Hisse senetleri gün içinde çok hareket ederse day traderlar için bu durum çok cazip gelebilir. Hareketlilik yatırımcı hissi, şirket haberleri, ekonomik haberler gibi birçok farklı faktörün etkisiyle gerçekleşebilir.

Günlük yatırımcılar en likit hisse senetlerini severler çünkü bu onlara hisse senedinin fiyatını değiştirmeden pozisyonlarını değiştirme şansı verir. Hisse fiyatı yükselirse, traderlar alım pozisyonuna geçebilirler. Fiyat düşerse satış yapılabilir - yani fiyat düştüğünde kâr elde edilebilir.

Day Trading Yapmalı Mısınız?


Günlük yatırım oldukça zor olabilir. İlk olarak, yatırım dünyası hakkında bilgi sahibi olmanız ve risk toleransınız, sermayeniz ve hedefleriniz hakkında net bir fikriniz olması gerekir.

-Day trading, çok zaman gerektiren bir kariyer olarak düşünülebilir. Stratejilerinizi mükemmelleştirmek ve para kazanmak istiyorsanız - tabii ki öncelikle pratik yapmalısınız- bu işe ciddi anlamda çok vakit ayırmanız gerekir. Day trading yarı zamanlı ya da canınız istediğinde yapabileceğiniz bir yatrım mekanizmasına sahip değildir. Yani bu işe girdiğinizde tamamen kendinizi adamanız gerekir.

-Yatırım heyecanının sizin için uygun olduğuna karar verdiğinizde oyuna küçük başlamayı unutmayın. İlk önce piyasaya girmek ve kendinizi zayıf düşürmek yerine birkaç hisse senedine odaklanın. Her şeyinizi ortaya koymak ilk etapta sadece yatırım stratejilerinizin uygulanmasını zorlaştırır ve büyük kayıplar yaşayabilirsiniz.

-Sakin kalmak ve duygularınızı yatırım işlemlerinizin dışında tutmak için çaba gösterin. Bunu ne kadar çok yaparsanız, yatırım plan ve stratejilerinize de bir o kadar bağlı kalırsınız. Stabil ve dingin bir zihinle işlem yapmak sizi kayıplardan korurken yatırım yolunuzda odan noktanızdan sapmamanızı sağlar.

Bu basit kuralları uygularsanız, day trading yaparken çok başarılı olabilirsiniz. Buna karar verme sürecinde günlük yatırımın olumlu ve olumsuz yönlerini bilmeniz de sizin yararınıza olacaktır:

Day Trading'in;

-> Artıları:

+Pozisyonlar genellikle her günün sonunda kapatılır ve gece haberleri veya mesai dışı broker hareketlerine bağlı risklerden etkilenmez.

+Düzenli yatırımcıların artan kaldıraç ve düşük komisyonlara erişimi vardır.

+Sağlam stop-loss emirleri, pozisyonları aşırı hareketlilikler karşısında koruyabilir.

+Çok sayıda işlem, uygulamalı öğrenme deneyimini yükseltir ve yatırımcıyı geliştirir.

-> Eksileri:

-Sıkça yapılan işlemler, birden fazla komisyon ücreti ödenmesine yol açar.

-Yatırım fonları gibi bazı varlıklar day trading sınırının dışındadır.

-Bir pozisyon kapatılmadan önce kar elde etmek için yeterli zaman olmayabilir.

-Satın alımları finanse etmek için marj kullanılıyorsa kayıplarda hızlı bir şekilde artış görülebilir. Margin call, gerçek bir risktir.

Sonuç

Day trading, bir şekilde tartışmalı bir fenomen haline gelmiş olsa da kar elde etmek için uygun bir yol olarak kullanılabilir. Hem kurumsal hem de bireysel day traderlar, piyasaları verimli ve likit tutarak piyasada önemli bir rol oynamaktadır.

"Başarılı olan day traderlar, sadece iş toplantıları arasında veya öğle yemeğinde aceleci bir şekikde yatırım yapmazlar. Aksine, yatırımlarını tam zamanlı bir iş gibi görüp işlemlerine çok fazla vakit ayırırlar."

Kaynaklar:

https://www.nerdwallet.com/blog/investing/day-trading-risks/
https://www.investopedia.com/articles/trading/05/011705.asp
https://libertex.org/blog/day-trading