DAY TRADERLAR İÇİN BAZI STRATEJİLER

Yazılar 18 Şub 2021

Day trading, günlük yatırım olarak da bilinen bir trading türüdür. Day trading yapan bir kişi, gün içinde aktif bir şekilde trade yapar. Bu yöntemden elde edilen getiriler oldukça yüksek olabilirken her şeyde olduğu gibi bazı riskleri de vardır.

Aşağıda sıralanan stratejiler, day trading yapan veya yapmak isteyenlerin kolaylıka takip edip uygulayabileceği stratejilerdir. Kazançlarını korumak ve doğru şekilde trading hedeflerine ulaşmak isteyenler bu stratejilere göz atabilir.

Day Trading Stratejileri

Day trading, bir işlem günü içinde bir finansal aracın alınıp satılması anlamına gelir. En çok döviz piyasasında uygulanan day trading genelde profesyonel traderların tercihidir. Küçük fiyat hareketleri takip edilir ve işlemlerde kaldıraç uygulanabilir. Day trading kısa vadeli yatırım stratejilerine uygundur. Günlük yatırımın temelinde gün içinde gerçekleşen olaylar, piyasa beklentileri ve psikolojisi vardır. Piyasada beklenmedik bir olay geliştiğinde, ani bir haber akışı olduğunda veya piyasaya bir müdahale gerçekleştiğinde bunun karşılığını yatırımcılar piyasadaki hareketleriyle gösterir. Day traderlar, böyle durumları fırsat olarak değerlendirerek kazanç elde edebilir.

Day trading ile ilgili detaylı bilgi için "Day Trading Rebheri" yazımıza göz atabilirsiniz.

Peki day traderların uygulayabileceği stratejiler nelerdir?

1.Yeni işlem gününe iyi hazırlanın
Yeni kalkınca iyi bir esneme ve bir bardak su içmek bizim için ne kadar faydalıysa yatırım için işlem gününe piyasa ve seans öncesi durum kontrolü yapmak da bir o kadar faydalıdır. İlk işlem saati oldukça önemlidir. Bir gün önce verilen emirler ilk işlem saatinde yerine getirilir. Bu da piyasa yönü hakkında bir miktar bilgi sağlayabilir.

2.Ekonomik takvime göz atın
Ekonomik takvimlerde paylaşılan önemli gelişmeler, raporlar, kritik piyasa haberlerini önceden bilmek day trading yapanlar için vazgeçilmez bir bilgi havuzudur. Ekonomik takvimler, hangi ülkelerde neler olacağını saatleriyle belirtir ve piyasayı ne derecede (düşük, orta, yüksek volatilite) etkileyeceğini belirtir. Bu da hangi hisse senetlerinin, döviz kurunun ya da genel olarak piyasanın gün içinde volatiliteye maruz kalacağını göstermede yardımcı olur.

Ekonomik takvimi Instagram'da takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

3.Haberleri takip edin
Günlük yatırımcılar gün içindeki tüm haberleri takip etmek zorunda olmasa da önemli duyuruları, haber akışlarını ve açıklamaları bilmek day trading için önem arz etmektedir. Piyasa analizi yaparken bu bilgiler faydalı olacaktır.

4.Trend yönüne dikkat edin
Day traderlar işlem yaptıkları piyasadaki trend yönünü iyi analiz ederek alış ve satış fırsatlarını değerlendirmelidir. Genelde dip seviye görüldüğünde alış yapmak ve tepe noktasında satmak popüler bir trading stratejisidir.

5.Risk yönetimi yaptığınızdan emin olun
Yatırımlar her zaman az da olsa risk taşır. Day trading de genel olarak yüksek riskli bir yatırım olarak kabul edilir. Bunun nedeni, gün içinde ani fiyat dalgalanmaları, haber akışları görülmesi sonucu kayıp verme olasılığıdır. Bu yüzden day traderlar risk yönetimi yapmalı ve risk iştahları doğrultusunda işlem yapmalıdır. Risk yönetimi; işlemlerinizi, pozisyonunuzu, varlıklarınızı korumada size yardımcı olur.

Varlıklarınızı korurken stop-loss kullanmayı unutmayın. Pozisyonunuzu her türlü riske karşı minimum zararla kapatabilmek için stop-loss emri vermek önem taşır.

Ne Zaman Stop-Loss Emri Vermelisiniz?

6.Yatırım günlüğü tutun
Günlük tutmak hafızamızı taze tutmamızda ve gözden kaçırdığımız detayları anlamamızda bize nasıl yardımcı oluyorsa yatırım günlüğü de benzer bir işlev gösterir. Gün içinde yaptığınız işlemleri, kazançlarınızı, zararlarınızı düzenli olarak kaydedin. Bunu yaparak performansınızı rahatça analiz edebilir ve durumunuza göre yeni yatırım stratejileri oluşturabilirsiniz.

7.Yaptığınız analizleri doğrulayın
Yatırım için harika bir finansal araç bulmuş olabilirsiniz. Her şey çok iyi görünüyor olsa da hemen yatırıma başlamayın. Şunları sorun: Seçtiğiniz finansal araç beklentilerinize paralel bir tablo çiziyor mu? Güncel fiyat grafiği düşüncelerinize paralel ilerliyor mu? Bunu test etmek için mum çubuğu grafiklerine başvurabilirsiniz. Mum çubukları bir finansal varlığın fiyatını anlamada çok iyi bir araçtır.

Mum Grafikleri Nasıl Okunur?

8.Duygularınızı kontrol edin
Yatırımcıların en çok düştüğü tuzaklardan birisi duygulardır. Aşırı korkuya ya da açgözlülüğe kapılarak yapılan yatırımlar hüsranla sonuçlanabilir. Bunu engellemek için iyi bir yatırım planı yapmalı ve o plana sadık olmalısınız.

9.Sermayenize dikkat edin
Eğer day tradingde yeniyseniz küçük paralarla yatırıma başlamak daha sağlıklı olacaktır. Tüm sermayeyi bir yatırıma yönlendirmek herhangi bir potansiyel kayıp riskinde tüm cebinizi boşaltabilir. Bu nedenle yatırımda çeşitlilik, iyi bir plan ve sermayenin yatırım araçları arasında iyi bir dağılımı kazanç elde etmenizde size yol gösterecektir.


Bu yazıdaki stratejiler herhangi bir şekilde yatırım tavsiyesi değildir.