DAX ENDEKSİ NEDİR?

Yazılar 6 Kas 2019

DAX, Frankfurt Borsası'nda işlem gören en büyük ve en likit Alman şirketlerinden 30'unu temsil eden bir hisse senedi endeksidir. DAX Endeksini hesaplamak için kullanılan fiyatlar elektronik bir ticaret sistemi olan Xetra'dan geliyor. Serbest işlem metodolojisi, endeks ağırlıklarını hesaplamak için ortalama işlem hacminin bir ölçüsü ile birlikte kullanılır. DAX, 1988'de 1000 temel endeks değeriyle oluşturuldu.

Endekslerin çoğundan farklı bir şekilde, DAX, ana borsa kapandıktan sonra bile ertesi gün için vadeli işlem fiyatları ile güncellenir. Ayrıca düzenli inceleme tarihlerinde çeşitli değişiklikler yapılır. Fakat eğer bir şirket artık en büyük 45 şirket içinde yer almazsa endeksten çıkarılabilir veya ilk 25'e girerse eklenebilir.
Frankfurt Borsası'ndaki tüm hisselerin büyük çoğunluğu şu anda tamamen elektronik Xetra sisteminde işlem görmekte ve 30 DAX üyesinin hisse senetleri için %95'e yakın bir oranla işlem görmektedir.

DAX borsası da tüm borsalarda olduğu gibi alım/satım işlemleri için menkul kıymetlerini sunmak isteyen şirketlere göre özel listeleme koşulları sunar. Genel olarak bunlar; düzenli finansal raporları, denetlenmiş kazanç raporlarını ve asgari sermaye gereksinimlerini içerir. Örneğin, New York Stock Exchange (NYSE), bir şirketin, son mali yılda en az 4 milyon dolarlık hissedar öz sermayesi ve vergi öncesi gelire sahip olması gibi şartlara sahiptir.

DAX 30 Endeksinde bulunan şirketler:

ThyssenKrupp
Covestro
Lufthansa
Merck
Wirecard
HeidelbergCement
RWE
Deutsche Bank
Deutsche Börse
E.ON
Fresenius Medical Care
Infineon Technologies
Vonovia
Beiersdorf
Fresenius
Continental
Munich Re
Henkel
Deutsche Post
Adidas
BMW
Bayer
Daimler
BASF
Deutsche Telekom
Volkswagen
Siemens
Allianz
Linde
SAP

DAX'A NASIL YATIRIM YAPILIR?


Bu soruyu cevaplamak için öncelikle yatırım yapmak ve borsada kısa süreli alım/satım yapmak arasındaki farkı iyice anlayıp analiz etmek gerekiyor. Dax'a yatırım yapmak, endeksle ilgili varlıkların uzun vadeli sahipliğini ifade eder. Dax'ta işlem yapmak, ya da gerçekten herhangi bir finansal araç ya da emtiada kısa vadeli spekülasyon önermek de pek tabii mümkündür.

Dax'a yatırım yapmak için muhtemelen iki rotadan birini düşünmek isteyeceksiniz. Birincisi, özellikle Dax veya büyük sermayeli Alman hisse senetlerini takip eden bir ETF veya yatırım fonu satın almak olacaktır. ETF'ler Dax'ın performansını hem yukarı hem de aşağı yönde yakalamaya çalışacaktır. Yatırım fonu da aynı şeyi yapmaya çalışabilir, ancak pasif yatırımların popülaritesinin artmasıyla başarılması zorlaşsa da, aktif stok seçimi ile kıyaslamadan daha iyi performans göstermeye çalışabilir.

Alternatif olarak, Dax'ın bileşenlerinden birini seçerek doğrudan Alman hisse senetlerine yatırım yapabilirsiniz. Bu da sizi piyasa değerine göre Dax'ın yaklaşık % 42'sine maruz bırakacaktır. Ancak, herhangi bir yatırımın uygun olduğundan ve işlem yapmaya başlamadan önce bu borsanın özel gereksinimlerinize uyup uyduğundan emin olmak için profesyonel danışmanlık almanız sizin için çok daha faydalı olacaktır.

DAX İŞLEM SAATLERİ


Dax, endeks vadeli işlemlerinin ve bunlardan elde edilen fiyatların kombinasyonu ile diğer önemli endekslerdeki hamlelerle günün her saatinde etkin bir şekilde işlem yapıyor. Türkiye saatiyle 3 Kasım 2019 - 7 Mart 2020 arasında DAX işlemleri 10.00 - 24.00 arasında gerçekleşecek.

Dax, hem Almanya hem de daha geniş ihracat öncülüğünde Euro bölgesi ekonomisini olduğu gibi temsil eden, dünyadaki en aktif işlem gören hisse senedi endekslerinden biridir. Ön vadeli vadeli işlem sözleşmesi genellikle günde 100.000 lottan fazla işlem görür. Bununla birlikte, Ekim 2017'den bu yana endekste ortalama volatilite seviyesi, 0 ile 100 arasında değişen bir ölçekte yalnızca %16,54'tür. Bu, diğer borsalara kıyasla yüksek düzeyde bir volatilite seviyesi olsa da, uzun vadede hala nispeten düşük olduğu söylenebilir.

Dax Endeksi Son Durum:

Kaynaklar:

goodmoneyguide.com
markets.businessinsider.com