DAVOS ve DÜNYA EKONOMİK FORUMU HAKKINDA HER ŞEY


İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 1971 yılında kurulmuş bir uluslararası vakıftır. WEF'in misyonu, "iş, siyasi, akademik ve diğer liderlerle birlikte dünyanın durumunu daha da iyiye götürmek" olarak belirtilmiştir. Üyelik tabanlı bir vakıftır ve üyeler dünyanın en büyük şirketlerinden oluşur.

WEF, her yılın ocak ayı sonunda Davos'ta yıllık düzenlenen bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. Toplantıda, küresel meseleleri tartışmak için beş gün kadar yaklaşık 3000 iş adamı, uluslararası siyasi liderler, ekonomistler, ünlüler ve gazeteciler bir araya geliyor.

Dünya Ekonomik Forumu Nedir?


1971'de başlatılan WEF, "dünyanın durumunu iyileştirmeyi" hedefliyor.
Her yıl Alplerin Davos kayak beldesinde düzenlenen konferansta, iş dünyasının liderleri, uluslararası siyasi liderler, hayır kurumları ve akademik çevrelerden gelen önemli kişiler aynı çatı altında bir araya geliyor. Birçoğu bu konferansı ülkelerinde yatırım gibi konularda özel toplantılar yapma fırsatını ve iş anlaşmaları yapma şansı olarak kullanıyor.

Dünya liderleri, BM ve AB'den önemli kişiler ve Coca-Cola, Goldman Sachs ve IBM gibi büyük firmaların başkanları da bu konferansa katılıyor. Düzenli konuklar arasında milyarder finansör George Soros, İngiltere eski başbakanı Tony Blair, Facebook patronu Mark Zuckerberg ve U2 şarkıcısı Bono yer alıyor.

Bununla birlikte, Dünya Ekonomik Forumu'ndan alınan yeni veriler, Boris Johnson'ın bakanların etkinliğe katılmasını yasaklamasından sonra, İngiltere'den sadece 239 kişinin bu yıl (2010'dan bu yana en düşük İngiltere katılımı) konferansa katılacağını gösteriyor.

Organizasyon ayrıca her yıl Afrika, Doğu Asya, Latin Amerika ve Hindistan'da 6-8 bölge toplantısı düzenliyor. Ek olarak Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde yılda 2 toplantı daha düzenliyorlar.

Vakıf, 5 milyar dolardan fazla ciroya sahip 1000 küresel üye işletmeler tarafından finanse edilmektedir. Bu işletmeler, bulundukları ülkeler içinde en iyi şirketler arasında yer alır ve endüstrilerinin ve bulundukları bölgenin geleceğini şekillendirmede öncü bir rol oynarlar. Üyelik, forum etkinliklerine katılım düzeyi ile ilgilidir ve toplantılara, projelere ve girişimlere katılım arttıkça üyelik ücretleri de artar. Yıllık üyelik bireysel bir üye için 52.000 dolar, endüstriyel ortaklık için 263.000 dolar ve stratejik ortaklık için 628.000 dolardır. Giriş ücreti kişi başı 19.000 dolar olarak belirlenmiştir.

Davos Konferansı


Dünya Ekonomik Forumu'nun ana etkinliği, Ocak ayı sonunda İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen ve sadece üyelerin ve seçilen politikacı, akademisyen, sivil toplum örgütleri, dini liderler ve bazı medyacıların katıldığı bir etkinliktir. Kış toplantılarında küreselleşme, sermaye piyasaları, varlık yönetimi, uluslararası çatışmalar, çevre sorunları ve olası çözümleri gibi kilit konular görüşülüyor.

Davos'ta Gerçekleşen Yıllık Buluşmaların Konuları ve Kronolojij Akışı:

1988 Dünya ekonomisinin yeni durumu
1989 90'lı yıllarda yaşanan önemli gelişmeler
1990 Rekabetçi işbirlikleri
1991 Küresel liderlik için yeni yön
1992 Küresel işbirliği ve mega rekabet
1993 Küresel toparlanma için tüm güçlerin toplanması
1994 Dünya ekonomisinin temel varsayımlarının yeniden tanımlanması
1995 Büyümenin ötesindeki zorluklar için liderlik
1996 Küreselleşmenin sürdürülmesi
1997 Ağ toplumu yaratımı
1998 21. yüzyılda volatilite ve küresel öncelikleri yönetmek
1999 Küreselleşmenin etkisini yönetmek
2000 Yeni başlangıçlar: fark yaratmak
2001 Büyümenin sürdürülmesi ve bölünmelerin kaldırılması
2002 Hassas zamanlarda liderlik
2003 Güven oluşturma
2004 Güvenlik ve refah için ortaklık
2005 Zor seçimler için sorumluluk almak
2006 Yaratıcılık mecburiyeti
2007 Küresel gündemi şekillendiren ve değişen güç denklemleri
2008 İşbirliğine dayalı yeniliğin gücü
2009 Kriz sonrası dünyayı şekillendirme
2010 Dünyanın durumunu iyileştirmek: yeniden düşün, yeniden tasarla, yeniden inşa et
2011 Yeni bir gerçeklikte paylaşılan normlar
2012 Büyük dönüşüm: yeni modellerin şekillendirilmesi
2013 Dayanıklı dinamizm
2014 Dünyanın yeniden şekillenmesi: toplum, politika ve iş dünyası için bazı sonuçlar
2015 Yeni küresel bağlam
2016 Dördüncü sanayi devrimine hakimiyet
2017 Duyarlı ve sorumlu liderlik
2018 Çatlaklarla dolu bir dünyada ortak bir gelecek yaratmak
2019 Küreselleşme 4.0: Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Bir Mimariyi Şekillendirmek
2020 Uyumlu ve sürdürülebilir bir dünyanın tarafları

Davos'ta Türkiye

Yıl 2000: Ecevit, "‘Globalleşmenin ve aynı zamanda piyasa ekonomisinin insanların yararı için evcilleştirilmesi gerekmektedir" demişti.
Yıl 2009: One minute çıkışının ardından "Davos benim için bitmiştir" diyerek konferansı terk eden dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan.
Yıl 2018: "Ortadoğu'da yaşanan sorunlar yeni sınırlar oluşturularak çözülemez." açıklamasını yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek.

Davos ve Protestolar


Genellikle Davos ve büyük İsviçre şehirlerinde protesto gösterileri görürsünüz.
Ukraynalı aktivist Femen, dünya ekonomisindeki erkek egemenliğine karşı protesto yapmışlardı. 2012'de eşitsizliğe karşı kampanya yürüten Occupy Wall Street hareketi, 50 protestocuyu barındıracak iglolar yapmıştı.

Davos Elitist Bir Oluşum Mu?


2007-2008 mali krizine kadar Davos'a katılım küresel mutluluğun iyiliği ve gelişimi için bir zorunluluk olarak görülüyordu. Ancak bazı eleştirmenler, yaşanan mali krizlerin sorumluları olan "global elitlerin" bu oluşumu bir sembol olarak kullandığını ileri sürdüler.

Geçen yıl Time dergisi genel editörü Anand Giridharadas, Davos'u "modern dünyayı parçalayan insanlar için ailevi bir birleşim/toplantı" olarak nitelendirmişti.

Financial Times'ın baş ekonomi yorumcusu Martin Wolf şöyle diyor: "Elitler her zaman temastan uzaktır - bu onların doğasıdır - ama onlarsız bir dünyaya sahip olmak imkansızdır. Bu kişilerin arada bir toplanarak her birinin neler düşündüğünü öğrenmesi gerekir."

Davos'ta Görülen Eşitsizlik: Rozetler ve Cinsiyet


Katılımcılar arasında hiç kimsenin erişim düzeyi aynı değildir. Renkli rozetler kimin kimle konuşabileceğini, ne yapabileceğini belirler. En yüksek profilli konuklar üzerinde hologram bulunan beyaz bir rozet alır ve böylelikle her yere erişebilirler. Medya mensuplarına verilen turuncu rozet, yalnızca gazeteci olanlara verilir ve sınırlı erişime sahiplerdir.

Aynı zamanda erkek egemen "Davos Man" terimi, tipik olarak Davos'a giden varlıklı, seçkin erkek tipi için bir takma isim haline geldi. Geçen yıl Davos katılımcılarının %22'si kadındı.

Davos Ne Başardı?


Birçok şirket, etkinliği sürdürülebilirlik gibi konularda kilit taahhütlerde bulunmak veya çeşitliliği artırmak için kullanıyor. Bununla birlikte konferans, bazı başarılara da imza attı.

1988'de Türkiye başbakanları Turgut Özal ve Yunanistan'dan Andreas Papandreou arasındaki toplantılar ülkeler arasındaki ilişkileri savaşın eşiğinden döndürdü.

2000 yılında, Global Alliance for Vaccines and Immunization (Aşı İttifakı - GAVI) milyonlarca çocuğu hastalıklara karşı korumak için Davos konferansını ilk adım olarak kullandı.

Başarılar varsa bile pek gündeme gelmemiş gibi görünüyor.

Bu Yıl Konferansta Neler Olacak?


Forum gündeminde;

  • Rekabet ortamı bir yıldan beri nasıl değişti?
  • 2020'de iş zorlukları ve fırsatları nelerdir?
  • Önümüzdeki on yılda stratejik öncelikler neler olmalı?

ana başlıkları var.

Dünyanın en iyi iş adamları ve politikacılarından bazıları bu hafta Dünya Ekonomik Forumu (WEF) için İsviçre'nin Davos kentinde toplanacak. ABD Başkanı Donald Trump, genç iklim aktivisti Greta Thunberg ve Uber patronu Dara Khosrowshahi de konuklar arasında.

europeanceo.com

Geçen yıl Davos'a katılmayan ABD Başkanı Donald Trump, bu sene tüm bakışları üzerinde toplayabilir. Bu arada Greta Thunberg, Davos'a giderken toplu taşıma araçlarını kullanmak yerine trekking yapıp konferansa vardıktan sonra iklim değişikliği konusunda yeni bir mesaj daha verecek.

Finlandiya'nın en genç kadın başbakanı olan Sanna Marin de konferansta bulunacak. Bollywood yıldızı Deepika Padukone, depresyonla nasıl mücadele ettiğini anlatacak.

Kaynaklar:
https://www.weforum.org
https://www.bbc.com/news/technology-51134164