CYBERTRUCK BİR FACİA MI?

haber 25 Kas 2019

Tesla’nın en yeni aracı Cybertruck’ı ilk gördüğünüz zaman ne düşündünüz? Bazıları (mesela ben) şok oldu, bazıları ise bayıldığını söyledi. Bir otomotiv tasarım uzmanı “dehşet verici” olarak nitelendirdi. Hatta “bir şeye benzemiyor!” diyenler bile var...

Ancak gün geçtikçe daha fazla kişi Cybertruck siparişi veriyor. Buyrun Elon Musk'ın tweetleri:

İki gün önce (23 Kasım) 146K sipariş almışlar. Peki en son bu rakam ne oldu biliyor musunuz?

Evet yanlış görmüyorsunuz. 25 Kasım 2019 saat 5.18 itibariyle Cybertruck siparişleri 200K'yı geçti.

İnanılmaz değil mi?

Peki neden bu kadar insan Cybertruck siparişi veriyor olabilir? Ne özelliklere sahip ki bu araç?

Tanıtımı oldukça yeni olan Cybertruck hakkındaki tüm gelişmeleri yakalamak için yazımızı okumaya devam edin.

CYBERTRUCK NEDİR?


Elon Musk, yaklaşık 40.000 dolar değerinde ve yüzlerce kilometre menzil vaat eden en yeni Tesla modelini tanıttı.

Tesla’nın tamamen yeni elektrikli aracı Cybertruck oldukça farklı bir tasarıma sahip. Tasarımı belki günlük kullanım için biraz tuhaf ama bazı göz kamaştıran etkinliklere katılırken son model elektrikli araçla ortalığın tozunu attırmak hoş olsa gerek (burada Los Angeles gibi yerlerdeki etkinliklerden bahsediyorum tabi :)). Mesela Elon Musk, perşembe gecesi yeni aracıyla harika bir gövde gösterisi yapmıştı.

CYBERTRUCK'IN ÖZELLİKLERİ


Tek motorlu Cybertruck'ın temel sürümü, 39.900 dolardan satışa sunulacak. 250 mil menzile, 7.500 kiloluk bir çekme oranına ve 6.5 saniyede 0-60 mil hıza sahip olacak.

49.000 dolarlık çift motorlu versiyon, 300 mil menzilli, 10.000 kiloluk çekme oranı ve 4.5 saniyede 60 mil hız gibi özelliklere sahip olacak.

69.900 dolardan başlayan en üst model 500 milden daha fazla menzile sahip olacak. Ayrıca 3 saniyenin altında 60 mil hızla ulaşacak, 14.000 kiloya kadar çekebilecek ve 2022'nin sonlarında üretime başlayacak.

Tesla’nın web sitesine göre, Cybertruck'ın üretimi 2021’nin sonlarında yapılacak.

Kaynak: tesla.com/cybertruck

Elon Musk, olağandışı bir şekilde kısa olan 25 dakikalık sunumunda, “Farklı bir şeye ihtiyacımız var... ve de sürdürülebilir enerjiye ”dedi.

Diğer modellerde olduğu gibi, Tesla Cybertruck'a bazı güzellikler yapmış. 120 voltluk ve 240 voltluk elektrik prizlerine ve onboard hava kompresörüne sahip. Musk'un Twitter'da bildirdiğine göre, Cybertruck bir şehre gitmesi durumunda paralel olarak park edebiliyor (şimdi yeni otomobillerde ortak bir özellik).

İlginç bir özellik!

Cyberpunk belirsiz nedenlerden ötürü "kurşun geçirmez"dir. En azından 9 milimetre tabancaya kadar kurşun geçirmediğini söylüyorlar. Fakat Musk, sunum sırasında Tesla tasarımcısı Franz von Holzhausen'i Cybertruck'ın penceresine metal bir top atması için davet ettiğinde, sonuç büyük bir çatlak ve utançtan kızarmış bir CEO oldu :)

Dalga geçenlerin sayısı inanılmaz :)

Sahnede beklenen performanstan daha düşük bir performans sergileyen Cybertruck, yine de Tesla için çok önemli bir gelişme olarak kabul edilmeli. Araştırmalara göre, 2009’dan bu yana istikrarlı bir şekilde artan ABD araç satışlarının kabaca %15'ini kamyonetler oluşturuyor. Ford F-150, ABD'de 36 yıldır en çok satan araç oldu: Amerikalılar her yıl yaklaşık bir milyon F-150 satın alıyor. Tesla burada ciddi bir rekabet içinde olsa da bir şansı var.

CYBERTRUCK NEDEN ŞANSLI?


Cybertruck’ın başarısının anahtarı sahip olduğu kapasite olacak. Gerçekten kimsenin kullanmadığı off-road yetenekleri olan lüks SUV'ların aksine, Cybertruck gibi kullanışlı kamyonetler alıcılar için çok daha mantıklı bir seçenek.

Kaynak: tesla.com/cybertruck

Tesla için iyi haber, büyük ve pahalı araçların büyük ve pahalı akülerle kompakt bir sedandan daha iyi uyum sağlaması. Elektrik motorlarından kolayca akan ve ivme sağlayan tork, Cybertruck'a gücünü veren şeydir.

Fakat hiç şüphe yok ki Tesla bu alanda otomobil üreten tek üretici değil. Örneğin, Rivian, tamamen elektrikli bir araç olan R1T kamyonunu gelecek yıl 69.000 dolara üretmeyi planlıyor. Bir başka araç da Ford'dan gelecek. Ford, önümüzdeki birkaç yıl içinde bataryayla çalışan bir F-150 üretmeyi planlıyor. GM, daha önce açıkladığı elektrikli kamyonetin 2021 sonbaharında üretime gireceğini açıkladı.

Bu elektrikli araçlar yine de Cybertruck’ın gerçek rekabetçileri olmayacak. Cox Automotive tarafından yapılan araştırmaya göre alıcılar alışveriş yaparken yakıt tasarrufunu pek düşünmüyor. Yeteneği ve güvenilirliği önemsiyorlar. Ayrıca, diğer sürücülerle karşılaştırıldığında, seçtikleri markalara özellikle sadıklar.

Cybertruck'un Model 3'teki gibi başarılı olması için Tesla'nın Ford, GM, Chrysler ve diğer otomobil üreticilerinin müşterilerini çalması gerekiyor.

Cybertruck yapımı birkaç yıl içinde olacak ve eğer işlerinizi yapmak için bu garip tasarımlı kamyoneti kullanmak istiyorsanız önce Musk'ın ve Tesla'nın kendi işlerini bu araçla yapabildiklerini görmeyi bekleyin. Malum, camlar... :)

Kaynak:

wired.com