Citigroup’a Tahvil Ödemesi Gönderilirken Rusya’nın Temerrüt Riski Düşüyor

Yazılar 22 Mar 2022

Rus borcunu temerrüde karşı sigortalamanın maliyeti, konuyu bilen kişilerin Rus hükümetinin dolar banknotlarının faiz ödemeleri için ayrılan fonların ödeme aracısına gönderildiğini söylemesinin ardından düştü ve tahvil fiyatları yükseldi.

JPMorgan fonları işledi ve parayı Citigroup'a gönderdiği konuşuluyor. Bu durum tahvillerin hala dolar cinsinden ödenebileceğine dair iyimserlik yarattı.

Tahvil sahipleri 117 milyon doları almayı beklerken, Asya'daki iki tahvil sahibi Cuma günü Hong Kong'da saat 9:00 itibariyle henüz ödeme almamıştı. S&P Global Ratings, parayı yatırımcılara ulaştırmadaki "teknik zorlukların" temerrüt riskini artırdığı konusunda uyardı.

Bununla birlikte, JPMorgan'ın bu hamlesi, Rusya'nın kredi temerrüt takaslarının bu haftaki sert düşüşlerin ardından Perşembe günü daha da düşmesine neden olurken, 2023 ve 2043'te vadesi dolacak tahvillerinin fiyatları yükseldi.

JPMorgan, Rusya'nın tahvillerde ödeme aracısı olarak hareket eden Citigroup'a ödemeyi göndermek için kullandığı muhabir bankaydı. JPMorgan, Çarşamba günü ABD yetkililerinden gerekli onayları alıp aldıktan sonra parayı Citigroup'a gönderdi.

JPMorgan ve Citigroup temsilcileri yorum yapmaktan kaçındı.

Rus yetkililer, dolar cinsinden ödeme bloke edilirse, bunun yerine ruble olarak gönderileceğini söylediler. Rusya'nın ödeme yükümlülüklerini yerine getirmek için 30 günlük bir ödemesiz süresi var.

S&P analistleri, "Yatırımcılar için fonlara erişilemiyorsa veya yükümlülük şartlarında öngörülmeyen bir para biriminde ödeme yapılırsa ve yatırımcının alternatif ödemeyi kabul etmediğini düşünüyoruz, bunu bir temerrüt olarak kabul edebiliriz." Dedi. Rusya'nın yabancı para notu CCC-'den CC'ye düşürüldü.

Verilere göre Citigroup, Rus şirketlerine bağlı yaklaşık dört düzine tahvilin ödeme aracısı konumunda. MMC Norilsk Nickel PJSC ve Gazprom PJSC dahil olmak üzere bu şirketlerden bazıları son günlerde başarıyla kupon ödemeleri yaptı.

Ancak diğer durumlarda, kupon ödemeleri geçmemiş olabilir. Konuya aşina bir kişiye göre, Citigroup bu hafta Rus gübre üreticisi EuroChem Group AG tarafından gönderilen 19.25 milyon dolarlık faiz ödemesini engelledi. Çelik ve madencilik şirketi Severstal, bu hafta Citigroup'un dolar tahvilleri nedeniyle 12.6 milyon dolarlık bir faiz ödemesini işlememekten kaçınabileceği konusunda uyardı.

Drama, bankaların arka ofislerine ışık tuttu. Rusya Maliye Bakanlığı, 14 Mart'ta 117 milyon dolarlık faiz ödemesi talimatını, adını bilmediği bir muhabir bankaya gönderdiğini ve ödeme aracısı Citibank'ın Londra şubesinin alıp almadığı konusunda ayrı bir yorum yayınlayacağını da sözlerine ekledi.

Bir muhabir banka olarak, New York merkezli JPMorgan, finansal kurumlar için ödemeleri ve diğer işlemleri işler ve takas eder. Yine New York'ta bulunan Citigroup, ödeme aracısı rolünde tahvil ihraççılarından kupon ödemeleri toplar ve bu fonları yatırımcılara dağıtır.

Hollanda, Lahey'deki Neuberger Berman'da para yöneticisi olan Kaan Nazli, "Bu, şimdilik teknik bir temerrüdü masadan kaldırıyor" dedi. “Ancak, yalnızca birkaç şirkete serbestlik verildiği için kurumsal borç konusunda hala bazı belirsizlikler var.”