Citibank, İngiltere'de Enflasyonun 2023'ün Başında %18'e Çıkacağı Konusunda Uyardı

Yazılar 23 Ağu 2022

ABD bankası Citi'den bir ekonomist 22 Ağustos Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İngiltere'de tüketici fiyat enflasyonunun Ocak ayında %18,6 ile İngiltere Merkez Bankası'nın hedefinin dokuz katından fazla zirveye ulaşacağını ve enerji fiyatlarındaki son sıçrama ışığında tahminini bir kez daha yükselteceğini söyledi.

Benjamin Nabarro müşterilere notunda, "Şimdi soru, politikanın hem enflasyon hem de reel ekonomi üzerindeki etkiyi dengelemek için ne yapabileceğidir." Dedi.

Tüketici fiyatları enflasyonu en son 1976'da %18'in üzerindeydi.

Nabarro, İngiltere'nin bir sonraki başbakanı olmaya aday olan Liz Truss'un, yükselen enerji fiyatlarından etkilenen haneleri desteklemek için önlemler bulması muhtemel olduğunu ve bunun da en yüksek enflasyon oranını biraz düşürebileceğini söyledi.

Enerji düzenleyicisi Ofgem, Ekim ayında yürürlüğe girecek olan Cuma günü haneler için yeni maksimum tarifeler belirleyecek.

Nisan ayındaki son tarife artışı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra doğal gaz fiyatlarındaki artışın ardından, tipik bir hane için yıllık faturayı 1.278 sterlinden 1.971 sterline (2.322 $) yükseltti.

Doğal gaz fiyatlarında geçen hafta %15'lik bir artışın ardından, bir sonraki artışların daha da dik olması muhtemel.

Citi, Ofgem'in tarife üst sınırını Ekim ayından itibaren 3,717 liraya, Ocak ayında 4,567 liraya ve Nisan 2023'te 5,816 liraya çıkaracağını tahmin ediyor.

Enerji analistleri Cornwall Insight, Ofgem'in düzenlenmiş tarifeleri için tahminlerini Ekim için 3.554 pound, Ocak için 4.650 pound ve Mayıs için 5.341 pound'a yükseltti.

Cornwall Insight danışmanı Craig Lowrey, "Önümüzdeki kışla kaç kişinin başa çıkacağını görmek zor," dedi.

Ingiltere Merkez Bankası (İMB), Ağustos başındaki tahminlerinde, tavanın Ekim ayında yaklaşık 3,500 pound'a yükseleceğini ve ardından enerji fiyatlarının istikrar kazanacağını varsayıyordu. Böylece tüketici fiyatları enflasyonu Ekim'de %13,3 ile zirve yapacak.

Citi, enflasyonun artık önemli ölçüde daha yüksek bir zirveye ayarlanmasıyla, İMB’nin Para Politikası Komitesi'nin daha kalıcı enflasyon risklerinin yoğunlaştığı sonucuna varmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Nabarro, "Bu, oranların kısıtlayıcı bölgeye iyi ve hızlı bir şekilde ulaşması anlamına geliyor." Dedi. "Daha fazla gömülü enflasyon belirtileri ortaya çıkarsa, enflasyon dinamiklerini kontrol altına almak için %6-7'lik Banka Faizinin gerekli olacağını düşünüyoruz. Ancak şimdilik, bu tür etkilere ilişkin kanıtların sınırlı olduğunu düşünmeye devam ediyoruz."

İMB, bu ayın başlarında nadir görülen bir 50 puanlık faiz artışı açıkladı ve yatırımcılar, MPC'nin bir sonraki planlı para politikası duyurusunu 15 Eylül'de yapacağı zaman, başka bir büyük hareket bekliyorlar.

Nabarro, endekse bağlı tahvillerin getirisini belirlemek için kullanılan perakende fiyat enflasyonunun %21.4 ile zirve yapacağını tahmin ediyor.