ÇİN'İN DİJİTAL YUAN'I İÇİN TEST ARAYÜZÜ SUNULDU

haber 15 Nis 2020

Çin'in dört büyük devlet bankasından biri olan Çin Tarım Kalkınma Bankası (ABC), Çin Merkez Bankası'nın dijital para birimi (CBDC) için bir test arayüzü denedi.

Bir süre önce yayınladığımız haberimizde Çin'in dijital yuan çalışmaları yaptığını ve 2020 yılının başlarında uygulamaya koymayı planladığını aktarmıştık. Koronavirüs salgının da etkisiyle dijital yuan için şimdilik gecikmeler yaşanacağını söyleyebiliriz. Haberin detayını buraya tıklayarak görebilirsiniz.

Dijital Yuan Mobil Arayüzü


ABC tarafından geliştirilen, başlangıçta Salı günü WeChat'te dolaşan ve daha sonra CoinDesk tarafından doğrulanan bir mobil uygulamanın ekran görüntüleri, bankacılık devinin kullanıcıların Çin'in CBDC ile potansiyel olarak nasıl etkileşime girebileceği konusunda bir ön arayüz geliştirdiğini gösterdi.

Yayınlanan arayüzün e-yuan'ı yayma, geliştirme ve dağıtım çalışmalarının hızlandırıldığını ima ettiği söyleniyor. Geçtiğimiz yıl Çin Merkez Bankası'nın, ülkenin dört büyük devlet bankasının yanı sıra diğer ödeme devlerinden olan Ant Financial ve Tencent'in de dahil olduğu bir sistem geliştirdiği açıklanmıştı.

ABC'nin etki alanındaki bir websitesi aracılığıyla iOS ve Android mobil cihazlara indirilebilen test uygulaması; QR kodu ile ödeme, para alma ve gönderme de dahil olmak üzere dijital yuan cüzdanı aracılığıyla sunulacak özelliklere bir göz atma olanağı sunuyor. Dijital yuan ile bir kullanıcının telefonuna dokunarak ödeme yapabilir ve para transfer işlemlerini anında başlatabilirsiniz.

Uygulama ayrıca kullanıcılara bir kayıt seçeneği de sunuyor. Fakat kayıt fonksiyonu şimdilik sadece beyaz listeye alınan kullanıcılar için açık. Test modunu kullanan beyaz listedeki kullanıcılar kayıt işlemleri gerçekleştirebiliyorlar. Bununla birlikte kayıt fonksiyonu, testin şu anda Xiong'An, Suzhou, Chengdu ve Shenzhen de dahil olmak üzere Çin'in 4 şehrinde uygulanabildiğini gösteriyor.

Dijital Para için Dev Adımlar


Çin, kripto paralara olan talebi iyi bir fırsat olarak değerlendirerek dijital yuan çıkartma konusunda sağlam bir adım attı. Koronavirüs salgını sebebiyle nakit para kullanımının azalması, insanların online ödemelere yönelmesi gibi faktörlerin de dijital yuanın çıkışını hızlandıracak gibi görünüyor. Amerika'da bazı Senato üyelerinin dijital dolar için teklif verdiğini biliyoruz. Dijitalleşme yolunda büyük adımlar atan ülkelerin başarılı olup olamayacağını hep birlikte göreceğiz.

Çin'in dijital parası hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Bu sene uygulamaya koyarlarlar mı sizce? Görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.


Kaynak: https://www.coindesk.com/chinese-state-owned-bank-offers-test-interface-for-pboc-central-bank-digital-currency