Çin, Zor Zamanlar Geçiren Geliştiricileri Desteklemeleri İçin Bankalar Üzerindeki Baskıyı Artırdı

Yazılar 2 Haz 2022

Çin bankaları, düzenleyicilerin aylarca süren ricalarının sektöre verilen kredileri artırmada başarısız olmasının ardından, nakit sıkıntısı çeken geliştiricileri desteklemek için artan bir baskıyla karşı karşıya.

Çin Halk Bankası'ndaki yerel şubeler, konuyla ilgili bilgisi olan kişilere göre, kredilerin neden yavaşladığını, bankaların karşılaştığı zorlukları ve düzenleyicilerin nasıl yardımcı olabileceğini değerlendirmek için geçen haftadan bu yana birden fazla şehirdeki bankalarla toplantı çağrısında bulundu.

İnşaatçılar ve düzenleyiciler, tahvil finansmanı ve ev satışları aşırı durgunken sektöre bir yaşam belirtisi sağlamak için bankalara güveniyorlar. Yine de geliştiricilerin banka kredilerinden nakit akışları, Başkan Xi Jinping'in dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki yavaşlamayı kötüleştiren bir emlak çöküşünü durdurma çabalarını baltalayarak son aylarda neredeyse %30 düştü.

Temerrüde düşen veya borç yükümlülüklerini uzatan geliştiricilerin sayısı arttıkça, bankalar düzenleyicilerin taleplerine yanıt olarak sektöre olan risklerini artırma konusunda isteksizler. İnsanlar, bazılarının sadece kredilerin eksilmesini önlemek için borçlarını çevirdiğini söyledi. Çin'in finansal sistemdeki yolsuzluğa karşı artan baskısı, bankacıların suskunluğuna katkıda bulundu.

Düzenleyicilerin kredileri artırmada başarısız olan bankalara herhangi bir ceza uygulamaktan vazgeçtiği söyleniyor.

Kredi kıtlığı tamamen bir arz sorunu değil: Zayıf satış riski de bazı özel inşaatçıları yeni konut projeleri için borç almak konusunda isteksiz hale getirdi. Ve konut çöküşü, faiz oranları düşerken bile ipotek talebini baskılıyor.

Pekin merkezli butik yatırım bankası Chanson & Co.'da yönetici olan Shen Meng "Hangi banka bir geliştiriciye bir yaşam desteği sağlıyorsa, riski üstlenmek zorunda kalacak ve bir geliştirici neden daha iyi satış beklentileri görmeden daha fazla borç alsın? Yeterli ev satın alma talebi olmadan, bankalar ya da geliştiriciler için bir çıkmaz sokak var” dedi.

Çin, ipotek maliyetlerinin hafifletilmesinden mülkiyet kurallarının gevşetilmesine kadar, fiyatların sekiz aydır düştüğü ve bir düzineden fazla emlak şirketinin temerrüde düştüğü 2,4 trilyon dolarlık yeni ev pazarını kurtarma çabalarını hızlandırdı.

Bu önlemler henüz meyve vermedi. İstatistik bürosu verilerine göre, geliştiricilerin bankalardan nakit girişi Mart ve Nisan aylarında bir önceki yıla göre neredeyse %30 azaldı ve likidite sıkışıklığını artırdı. Ülkenin en büyük 100 geliştiricisinin yerel satışları Mayıs ayında bir yıl öncesine göre %59 düştü. Merkez bankası rakamlarına göre, hane halkı ipotekleri Nisan ayında bir önceki aya göre 60,5 milyar yuan (9 milyar dolar) azaldı.

Geçen hafta merkez bankası ve bankacılık düzenleyicisi, kredi verenleri onaylanmış kredilerin teslimini hızlandırmak ve emlak kredilerinin istikrarlı büyümesini sürdürmek için "tüm kaynakları" kullanmaya çağırdı. Moody's Investors Service analistleri 31 Mayıs'ta, son aktif politika rehberliğine rağmen, bankaların finansman geliştiricileri - özellikle sıkıntılı olanlar - konusunda temkinli olmaya devam edeceklerini yazdı.

Bloomberg Intelligence analisti Kristy Hung, ipotek için zayıf talep ve yeni projeleri engelleyen Covid kilitlenmeleri nedeniyle ikinci çeyrekte “emlakın yeni banka kredilerindeki payının başka bir darbeye maruz kalacağını” söyledi.

Bir notta, "Çin bankalarının kredi defterlerini, düşen kredi notları ve artan temerrüt riskleri ile geliştiricilere karşı korumaları da sektöre yeni banka kredileri üzerinde baskı oluşturabilir" dedi.

Bankaların daha fazla borç vermek için düzenleyici yönergeleri görmezden gelmesi nispeten nadirdir ve geçmişte bu tür tavsiyelerden zarar gördüğü de bilinmekte. Hükümet, 2008 küresel mali krizinin ardından borç verenleri ekonomik bir yavaşlamayla mücadele etmeye çağırdığında, bu onları trilyonlarca yuan'lık kötü borçlara mahkûm eden bir kredi bolluğuna yol açtı.

Kuala Lumpur'da UOB Kay Hian'da analist olan Ziv Ang, finansal kurumların geliştiricilere borç verme konusunda temkinli olmalarını bekliyor.

Ang, "Bankalar, emlak sektörüne maruz kalmaları ve şüpheli kredilerde potansiyel bir artış konusunda temkinli olmaya devam ediyor" dedi. "Geliştiricilere borç verme konusunda çok agresif davranırlarsa, borç verenler için kendi yatırımcılarını yatıştırmaları zor olur."