ÇİN TEK KULLANIMLIK PLASTİK ÜRÜNLERİ YASAKLIYOR
Çin hükümeti, 2025 yılına kadar ülke genelinde plastik kirliliği azaltma amaçlı yeni bir plan uygulayacaklarını açıkladı.
Columbia Üniversitesi ve Zhejiang Üniversitesi'nde yapılan 2019 ortak araştırmasına göre Çin, dünya plastik ürünlerinin% 29'dan fazlasını üretiyor ve bu da onu dünyanın en büyük plastik üreticisi yapıyor. Ülke aynı zamanda dünyanın en yüksek plastik tüketimine de ev sahipliği yapıyor. Dünya Ekonomik Forumu raporuna göre, Çin'in Yangtze nehri okyanusa dünyadaki diğer tüm su yollarından daha fazla plastik kirliliği taşıyor.
Çin'in Yeni Planı Ne?
Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC), pazar günü yaptığı açıklamada çok sayıdaki tek kullanımlık plastiklerin 5 yıl içinde hem üretiminin hem de kullanımının ülke çapında aşamalı olarak kaldırılacağını söyledi.
Örneğin, NDRC'nin belgesine göre, catering endüstrisinin 2020'nin sonuna kadar büyük şehirlerde tek kullanımlık plastik çatal bıçak kullanması yasaklanacakken, ülke çapında geri dönüşümü olmayan plastik çubuklar kullanılamayacak.
Ancak bazı plastik ürünlerin kimler tarafından kullanabileceği ya da kullanılamayacağı konusunda karmaşık yorumlar bulunuyor. Örneğin, bu yıl birçok lokantada yasaklanacak olan plastik yeme/içme ürünleri (çatal, tabak vb.) 2025 yılına kadar paket servislerde sadece kısmen kullanımdan kaldırılacak.
Yemek endüstrisinin 2020 yılı sonuna kadar tek kullanımlık pipetler kullanması da yasaklanacak.
İnce, tek kullanımlık plastik torbalar, 2020'nin sonuna kadar büyük şehirlerdeki çoğu mağazada yasaklanacak. Ancak daha küçük şehirler ve köylerin 2022'ye, hatta 2025'e kadar bunları aşamalı olarak kaldırmaya başlaması bekleniyor. 2022 yılında plastik torbalar tüm şehir ve kasabalarda yasaklanacakken taze ürünler satan pazarlar 2025 yılına kadar muaf tutulacak.
2025 yılı sonuna kadar, otellerin tek kullanımlık plastik ürünler kullanması ve ülke çapındaki posta hizmetlerinin plastik ambalaj kullanmasına izin verilmeyecek. Ücretsiz tek kullanımlık plastik ürünlerin müşterilere sunulması da yasak. 0.025mm'den daha kalın plastik torbaların üretimi ve satışı da yasaklanacak.
Çin'in Atıkları Rekor Seviyede
Çin yıllardır 1.4 milyar vatandaşının ürettiği çöplerle başa çıkmak için mücadele ediyor. Ülkenin en büyük çöp sahası - yaklaşık 100 futbol sahası büyüklüğünde - planlanandan 25 yıl önce doldu. 2017'de Çin 215 milyon ton evsel atık topladı.
Oxford Üniversitesi'nde yer alan bir yayına göre Çin, 2010 yılında 60 milyon ton plastik atık üretti ve ABD de 38 milyon ton atıkla Çin'i izledi.
David Attenborough, Çin'in kirlilik konusunda adım atmadığı sürece gezegenin korunamayacağını söyledi.
Çin'in pazar günü duyurduğu bu yeni plan, Çin'in plastik kullanımına karşı ilk kampanyası değil.
2008 yılında ülke perakendecilerin ücretsiz plastik poşet vermesini yasakladı ve ultra ince plastik poşet üretimini yasaklamıştı. 2017'de, bir zamanlar dünyanın en büyük plastik atık ithalatçısı olan Çin, yabancı plastik atık ithalatını yasaklayacağını duyurmuştu.
2018'de ise Çin, çevresel kaygıları dile getirerek artık diğer ülkelerin geri dönüşüm için plastik atıklarını kabul etmeyeceğini açıkladı.
Sadece Çin Mi?
Çin, Asya'da tek kullanımlık plastiklere karşı mücadele veren tek ülke değil.
Tayland bu yılın başlarında, 2021'de tüm ülkede büyük mağazalarda tek kullanımlık plastik torbaların yasaklanacağını duyurdu.
Endonezya'nın başkenti Cakarta, Haziran 2020'ye kadar mağazalarda, süpermarketlerde ve geleneksel pazarlarda tek kullanımlık plastik poşetleri yasaklıyor.
Malezya, yasadışı yollardan ithal edilen 150 nakliye konteynerini menşe ülkelerine geri gönderdi. Çevre Bakanı Yeo Bee Yin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Malezya'nın dünyanın çöplüğü haline gelmemesini sağlamak için gerekli adımları atacağız." dedi. Yetkili, yakın gelecekte başka konteynırları geri gönderme planlarının olduğunu da sözlerine ekledi. Daha zengin ülkeler 2018'den beri Malezya'ya plastik atık gönderiyorlar, ancak yetkililer yasadışı yollardan getirilen çöplerle başa çıkmak için mücadele ettiklerini söylüyorlar.
İnsanlar tarafından tek kullanımlık plastik ürünlerin muazzam kullanımı, her yıl okyanusa dökülen tahmini 8 milyon ton plastik ile dünyanın vahşi yaşamı üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip. Dünyadaki hükümetler ve şirketler giderek plastik ayak izimizi azaltmanın yollarını arıyorlar.
Fakat doğanın durumuna baktığımızda geç kalmış olduğumuzu da görebiliriz. Dünya üzerindeki her bireyin bu konuda bilinçlenerek yaşamlarında köklü değişiklikler yapması şart. Çünkü gidebileceğimiz bir başka gezegen yok. Eğer dünyayı kirliliğimizle boğmaya devam edersek doğanın buna cevabı pek yakında gelecektir. Bu nedenle elimizi ne kadar çabuk tutarsak sahip olduğumuz tek gezegeni korkunç seviyedeki kirlilikten ve iklim krizinden kurtarma şansımız da bir o kadar artar.
Kaynak:
https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51171491