Çin Hükümeti 33 Maddeden Oluşan Mali Teşvik Paketini Açıkladı

27 May 2022

Çin hükümeti, COVID-19 karantinalarının son aylarda kötü bir şekilde vurduğu ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan büyük bir mali teşvik paketi taahhüt etti.

Yerel basında kabinenin, işletmeler için daha geniş vergi indirimi, küçük ve orta ölçekli işletmelere artan kredi arzı ve otomobil alımları için vergi indirimleri de dahil olmak üzere altı alanda 33 önlemden oluşan bir liste uygulayacağını bildirildi.

Bu hamle, merkez bankasının beş yıllık faiz oranını 15 baz puan indirdiği Cuma günü para politikasında ılımlı bir gevşemenin ardından gelen, ekonomiyi desteklemeyi amaçlayan koordineli bir dizi önlemin sonuncusu.

Pekin, son iki aydır ekonomi üzerinde COVID-19 virüsünü sebebiyle, Şanghay ve Zhenjiang gibi şehirler ile kuzeydoğudaki Jilin eyaletine sert ve uzun süreli karantinalar uyguladı. Başkent Pekin'in hafta sonu şimdiye kadarki en yüksek günlük yeni enfeksiyon sayısını bildirmesinin ardından aynı kaderi paylaşacak bir sonraki şehir olacağına dair korkular artıyor.

Kabine, bazı binek otomobillerdeki vergilerin aşamalı olarak düşürülmesi için 60 milyar yuan (9 milyar dolar) tahsis edeceğini söyledi. İlk raporlar hangi arabaları kapsayacağını belirtmezken, analistler bunun elektrikli araçlara yönelik olabileceğini tahmin ediyorlar.

Buna ek olarak, mobilite üzerindeki çeşitli kısıtlamalar nedeniyle 2020'nin başından bu yana en düşük seviyesine inen iç hava trafiğinde düzenli bir artış istediğiniyor.

Kabinenin açıklamasına ilişkin telgraflar, faaliyeti teşvik etme arzusu ile COVID'i kontrol etme arzusu arasında çözülmemiş bir gerilime işaret etmeye devam etti.

Kabinenin "ilgili departmanları" paket önlemleri en kısa sürede madde madde iyileştirmeye ve uygulamalarını açıklamaya çağırdığını, ancak getirilen politikaların "yerel gerçeklerle uyumlu olmasını" sağlamaları gerektiğini de söyleniyor.

Offshore yuan, haberler üzerine dolar karşısında üç haftanın en yüksek seviyesine güçlendi.