Çin, Ekonomik Zorluklar Arttıkça Dış Ticaret Üzerinde ‘Büyük' Baskı Konusunda Uyardı

Yazılar 1 Mar 2022

Üst düzey bir Çinli yetkili Salı günü, Çin ekonomisinin bu yıl yurt içinde ve yurt dışında, küresel ticaret üzerindeki belirsizliğin ve hala cansız iç tüketimin "dev" baskısı da dahil olmak üzere birçok zorlukla karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Ticaret Bakanı Wang Wentao, geçen yıl dünyanın en büyük ikinci ekonomisini yönlendirmeye yardımcı olan dış ticaretin belirsiz dış talep ve 2021'den itibaren yüksek bir istatistik tabanı ile karşı karşıya kalacağını söyledi.

Wang, düzenlediği basın toplantısında, "Bu yıl dış ticaret üzerindeki baskı çok büyük olacak ve durum çok ciddi olacak." dedi.

İşçi kıtlığı ve yüksek hammadde maliyetlerinin de Çin'in küçük ve orta ölçekli şirketlerinin denizaşırı siparişleri karşılama yetenekleri üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi.

Wang, küresel belirsizlikler göz önüne alındığında, Çin'in bu yıl iç tüketimi teşvik etmek için "mümkün olan her şeyi yapması" gerektiğini söyledi.

Geçen yıl, Çin ekonomisi, güçlü ihracatın ve bunun sonucunda ortaya çıkan rekor ticaret fazlasının yardımıyla on yıldaki en iyi büyümesiyle toparlandı. Ancak, zayıflayan tüketim ve yerel mülkiyetteki gerileme nedeniyle ivmenin yavaşladığına dair işaretler vardı.

Aralık ayında perakende satışlar, bir önceki yıla göre %1,7 arttı, ortalama %3,7’lik tahmine ulaşamadı ve Kasım ayındaki %3,9'luk artıştan daha düşük bir artış gerçekleşti.

Wang, dördüncü çeyrekten bu yana aşağı yönlü baskının ardından Şubat ayında tüketimde bir miktar toparlanma ivmesi görüldüğünü söyledi.

Komünist Parti 2022'nin sonlarında beş yılda bir yapılacak bir kongre için toplanırken, bu yıl Çin'de toplumun tüm yönlerinde istikrar bir parola olarak benimsenmiş durumda. Başkan Xi Jinping'in parti lideri olarak üçüncü dönem için de başkan olmayı isteyeceği bekleniyor.

Wang, Çin'in pazarlarına erişimi genişletmeyi ve gelişmiş imalat ve stratejik yeni endüstriler de dahil olmak üzere ülkenin sanayi sektörüne daha fazla yabancı yatırım çekmeyi hedefleyeceğini söyledi.

Ocak-Şubat döneminde doğrudan yabancı yatırım çift haneli rakamlarla büyüdüğü belirtiliyor.