ÇEVRİM İÇİ YATIRIM DÜNYASINDA GÜVENDE KALMA REHBERİ

Yazılar 4 Ara 2019

Çevrim içi ortamda güvende kalmak çağımızın problemlerinden birisi.

Teknolojinin getirdiği nimetler ne yazık ki bazı kötü niyetli kişiler tarafından farklı amaçlarla kullanılarak kullanıcıların bilgilerini çalmak, hesaplarına el koymak, veri sızdırmak gibi hukuksuz birçok olumsuz duruma yol açabiliyor. Bu güvenlik sorunu ne yazık ki çevrim içi yatırımcıların da en büyük sorunlarından bir tanesi.

ONLINE YATIRIM GÜVENLİĞİ


Online yatırım işlemlerinizde güvenliğinizi nasıl sağlıyorsunuz? Ne gibi önlemler alıyorsunuz?

Eğer güvenlik endişeleriniz varsa bu rehberi okumadan çevrim içi yatırım yapmayın.

Yatırım işlemlerini nasıl yaptığınıza gelince kesin olan 2 şey vardır. Birincisi, yaptığınız işlemler çok daha kolay ve rahat hale gelmeye başlar - yani her an bilgisayarınızdan veya telefonunuzdan yatırım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. İkincisi, her ne kadar yeni teknolojik gelişmeler ve güvenlik önemleri olsa da bilgisayar korsanlarının (hackerlar) yatırım portföyünüzü hacklemede kullanabildiği bir dizi yeni yöntemi var gibi görünüyor.

Korsanlıktan veya kimlik hırsızlığından kesinlikle kaçınabileceğinizi hiç kimse garanti edemez. Fakat yatırım hesaplarınızı sorumlu bir şekilde kullanırsanız bu tip durumları asla deneyimlemek zorunda kalmazsınız.

Kendinizi online yatırımlarda güvene alırken çeşitli yatırım stratejilerine ihtiyacınız varsa "10 Adımda Yatırım Yapma Stratejileri" adlı yazımı da okuyabilirsiniz.

Gelin sizi korsanlardan korumaya yardımcı olabilecek bazı ipuçlarına bakalım:

Öncelikle Broker Tercihinizi Akıllıca Yaparak İşe Başlayın


Müşteri desteğinden güvenlik uygulamalarına kadar birçok şey söz konusu olduğunda, yatırım sitelerinin hiçbirisi birbirine benzemez. Örneğin, kullanılamaz bir web sitesine sahip olan brokere soru sormak için uzun uzun bekliyorsanız o web sitesinden uzaklaşırsınız. Brokerin güvenilirliği, tanınmışlığı, web sitesinin alt yapısı, güvenilirliği gibi konulara çok dikkat etmelisiniz. Bunun için internet üzerinden seçtiğiniz brokere ait araştırma yaparak diğer danışanların (varsa) memnuniyetlerini ya da şikayetlerini mutlaka okumalısınız.

Bununla birlikte, bazı tanınmış finans kurumlarına yapılan büyük veri saldırıları haberlerini de bazen duyuyoruz. Bu yüzden ekstra dikkat etmeniz gerekiyor. Bu veri saldırı raporlarını mutlaka dinleyin ve bu finans kurumlarında çalışan brokerlerden kaçının. Eğer halihazırda onların müşterisiyseniz harekete geçin ve kendinizi emniyete alın. Saldırıya uğramış olan bu kurumlar sorunlarını çözseler bile, onlarla çalışmak isteyen ilk kişi olma konusunda acele etmeyin. Önce nasıl ilerleme kaydettiklerine bakın. Saygın bir üne sahip olduklarından emin olun.
Güvenli bir kurumla çalışmadan önce, kurumun koruma yöntemleri hakkında elinizden geleni öğrenmek için çaba gösterin. Örneğin şunları sorun:

Bilgisayar korsanlarının edindikleri verileri kullanamadığından emin olmak için verileri şifreliyorlar mı? Giriş yaptığınızda, periyodik olarak iki faktörlü tanımlama gerektiriyorlar mı? Normalde kullandığınız ve sürekli hesabınıza giriş yaptığınız cihazdan farklı olarak yeni bir cihazdan giriş yapılırsa bildirim gönderiliyor mu?

Son olarak, temel yasal haklarınızı bilin. Komisyoncular, devletin ve bankacılık sektörünün uyguladığına benzer güvenlik standartlarına sahip oldukları için, başvuru ve diğer evrakları gönderirken posta veya faks gibi iletişim olanakları ile sınırlandırılabilirsiniz. Mesela e-posta yoluyla hassas bilgiler gönderen bir yatırım sitesiyle karşı karşıya iseniz bu durumdan kuşkulanabilirsiniz. Çünkü bu, sizi korumak için var olan kuralları takip etmediklerinin bir işareti olabilir.

Cihazlarınızı Korurken Güncel Olduklarından Emin Olun


Bir brokerin verilerinizi ve işlemlerinizi güvende tutma konusunda tam sorumluluk almasını asla beklemeyin. Pek çok tehdit kendi cihazınızdan geldiğinden, verileriniz brokerinize ulaşmadan çok önce, güvenliğiniz için sorumluluk almanız gerekir. Kullandığınız her cihaza kötü amaçlı yazılım koruma yazılımı yüklemelisiniz. Fakat bu bir "yükle ve unut" önerisi değil. Yani, cihanızına bir güvenlik yazılımı kurduysanız her daim güncel olmasına özen göstermeli ve sık sık güncellemelerini kontrol etmelisiniz. Kurduğunuz programın ayarlar kısmından güncelleme bildirimlerini de açabilirsiniz.

Kötü haber: Kötü amaçlı yazılımlar ve virüsler her zaman yıldırım hızıyla geliştirilir! Verilerle desteklemek gerekirse; yalnızca 2018'de, toplamda 10,52 milyar kötü amaçlı yazılım tehdidi tespit edildi.

Ne yapmalı? Her gün cihazınızın güncellemeleri için zaman ayırın. Güncellemelerin ardından hiçbir tehdidin size ulaşmadığından emin olmak için cihazlarınızda mutlaka güvenlik taraması yapın.

Hesaplarınızı Düzenli Olarak Takip Edin


Loss Aversion: Sahip olunan bir şeyi kaybetmenin getireceği mutsuzluğun o şeye sahip olmanın getirdiği mutluluktan daha fazla olması neticesinde kayıplardan kaçınmanın kazanca tercih edilmesi olarak tanımlanır.

Muhtemelen yatırımlara çok fazla dikkatinizi verme konusunda sizi uyaranlar olmuştur. Bu uyarının yapılma sebebi de "loss aversion"dur. Bu, yatırımlarını çok fazla yakından izleyen yatırımcıların uğradıkları zararlara karşı mantıksız cevap verme ihtimallerinin kazançlarına kıyasla çok daha fazla olduğunu gösterir.
Yine de güvenlik açısından brokerinizden aldığınız aylık beyanları asla görmezden gelmemelisiniz.

Aslında, bakiyeleri ve işlemleri sık sık gözden geçirmek iyi bir fikirdir. Beklenmeyen herhangi bir yatırım değişikliğinin arkasında haklı bir nedeni tanımlayıp tanımlayamadığınızdan her zaman emin olmalısınız. Tüm nakit hesaplarınızı kontrol edin ve yapılmış olan her bir işlemi tanıdığınızı doğrulayın.
Yanlış görünen ya da sizin yapmadığınız bir işlem fark ederseniz hemen görüşmek üzere brokerinizi veya bağlı olduğu kurumu arayın. Varsayımlarınız yanlış veya doğru olsun hiç önemli değil. Yeter ki gece daha rahat uyuyun. Fakat ortada ciddi bir güvenlik ihlali söz konusuysa brokeriniz daha sonra yapmanız gereken adımlar konusunda size rehberlik edecektir.

Güvenli Şifreler Kullanın


Güvenli şifreler seçmenin temel kurallarına uyun. Elbette, uzun, karmaşık ve hatırlaması zor olmanın yanı sıra güvenliğiniz, cihazınızdan eriştiğiniz her hesap için farklı bir şifre de kullanmanız da sizin faydanıza olacaktır.

Bunun için bir şifre yöneticisi programı da kullabilirsiniz. Temel olarak bu hizmet, şifrelerinizi gerektiren her olası hesap için benzersiz, çok güvenli şifreler yaratırlar. Yani sadece bir şifreyi hatırlayarak diğer tüm hesaplarınızı kontrol edebilirsiniz. Korumanız gereken tek bir cihazınız varsa, bazı parola yöneticilerini ücretsiz olarak alabilirsiniz. Ücretli sürümlerin yıllık maliyeti de oldukça uygun.

Sonuç


Bir yatırımcıysanız, muhtemelen “geçmiş performansın gelecekteki sonuçların garantisi olmadığını” defalarca duymuşsunuzdur. Bu, yatırım sonuçlarının öngörülebilirliği ile ilgili olsa da, güvenlik riskleri için de geçerlidir.

Umarım özel bilgileriniz ve kimliğiniz asla saldırıya uğramaz.

Klişe olacak ama asla “asla” demeyin. Güvenlik ihlalleri, hackerların hedefi olan büyük ve popüler finansal firmaları bile etkileyebilir. Güvenlik riskleri ve eğilimlerini takip etmeye devam ederseniz - ve yatırımlarınızı korumak için gerekli tüm önlemleri alırsanız - riskleri önemli ölçüde azaltırsınız. Doğru güvenlik koruması seçimleri ve eylemleri, kişisel yatırım yolculuğunuzu sürdürürken yaptığınız alım/satım faaliyetleriniz kadar önemlidir.

Bu rehberin yanında yatırım yapma konusunda kafanızda soru işaretleri varsa buraya tıklayarak yatırım yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları öğrenebilirsiniz.



Kaynak:

blog.wallstreetsurvivor.com