Bundesbank, Almanya'da Resesyon Olasılığının Giderek Arttığını Söylüyor

Yazılar 23 Ağu 2022

Bundesbank 22 Ağustos Pazartesi günkü aylık raporunda, euro bölgesinin en büyük ekonomisi olan Almanya'da bir resesyon olasılığının giderek arttığını ve enflasyonun hızlanmaya devam edeceğini ve bu sonbaharda %10'dan fazla artarak zirveye ulaşabileceğini söyledi.

Almanya, Rus gazına aşırı derecede maruz kalan büyük sanayisiyle, enerji arzındaki herhangi bir kesintiye karşı en savunmasız ülkeler arasında yer alıyor ve artan maliyetler, daha fazla acı beklentisiyle üretime zaten ağırlık veriyor.

Merkez bankası, "Kış aylarında ekonomik çıktının düşmesi çok daha olası hale geldi" dedi. "Bu kış gaz arzına ilişkin yüksek düzeydeki belirsizlik ve keskin fiyat artışlarının hane halkları ve şirketler üzerinde büyük bir baskı oluşturması muhtemel." Dedi.

Rusya, Ukrayna'daki savaşı nedeniyle Batı'nın yaptırımlarına yanıt olarak gaz ihracatını kısıyor ve çoğu ekonomist olmasa da bazıları şimdi bir Alman resesyonunu kaçınılmaz olarak görüyor.

Yüksek fiyatlar ve gaz kıtlığı, metal üretiminden gübre üretimine kadar enerji yoğun sektörlerin büyük zarar görmesiyle Almanya'yı tüketimi kısmaya zorluyor.

Bu arada, enerji maliyetleri enflasyonu yükseltmeye devam ederek ve sonbahardan önce Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) %2’lik hedefinin yaklaşık beş katı bir zirveye ulaşması pek olası değil.

Bundesbank, "Genel olarak, enflasyon oranı sonbaharda %10'a ulaşabilir" dedi. "Özellikle Rusya'dan gelen gaz arzının tamamen durması durumunda, enflasyon için yukarı yönlü risk yüksek."

Bundesbank, bu durumun, özellikle yüksek enflasyonu bir ücret-fiyat sarmalı yoluyla sürdürebilecek rekor düzeyde düşük işsizlik göz önüne alındığında, hızlı ücret artışları riskini artırdığı konusunda uyardı.

AMB, enflasyonist baskıyla mücadele etmek için geçen ay rekor düşük seviyelerden faiz oranlarını yükseltti, ancak fiyat artışı görünümü iyileşmediği için daha fazla artış neredeyse kesin.