Bu Hafta Küresel Piyasalarda İzlenmesi Gereken 5 Şey

Yazılar 22 Kas 2022

1. Fed Tutanakları

Fed, 23 Kasım Çarşamba günü Kasım ayı toplantısının tutanaklarını yayınlayacak ve yatırımcılar, politika yapıcıların bu yıl 1980'lerden bu yana hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde faiz artırımlarının ardından sıkılaştırma sürecini yavaşlatmayı düşündüklerine dair herhangi bir işaret arayacak.

Fed Başkanı Jerome Powell ve diğer politika yapıcılar, merkez bankasının gereğinden fazla sıkılaştırmayı önlemek ve ekonomiyi resesyona sokmamak için önümüzdeki ay daha küçük faiz artırımlarına geçebileceğinin sinyallerini verdiler.

Aynı zamanda Powell, normalde politika yapıcılar tarafından Eylül ayında önümüzdeki yıl için ihtiyaç duyacağını düşündükleri %4,6’lık oranın üzerine bu yıl bitmeden çıkılması gerekebileceğini söyledi.

Önümüzdeki haftanın ekonomik takviminde ayrıca Richmond Fed imalat endeksi, ilk işsizlik başvuruları, Ekim ayı dayanıklı mal siparişleri ve Kasım ayı PMI verileri yer alıyor.

2. Kara Cuma

Yükselen enflasyon ve yükselen faiz oranlarının olduğu bir ortamda, tüketici talebinin önemli bir testi, perakendecilerin geleneksel olarak yılın en güçlü alışveriş günlerinden biri olan "Kara Cuma" indirimlerini başlattığı 25 Kasım'da gerçekleşir.

Son veriler, ABD perakende satışlarının Ekim ayında beklenenden fazla arttığını gösterdi ve bu da tüketicilerin yıl sonuna doğru daha sağlam temeller üzerinde olabileceğini gösteriyor. Tüketici harcamaları, ABD ekonomik faaliyetinin üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor.

Perakendeciler, en son kazanç sezonunda karışık sonuçlar verdiler. Geçen hafta, Walmart yıllık satışlarını ve kar tahminini yükseltti çünkü yüksek fiyatlara rağmen bakkaliye talebinin devam etmesi bekleniyor. Buna rağmen Target, tüketici davranışında talebi azaltan "dramatik değişiklikler" uyarısının ardından tatil dönemi satışlarında sürpriz bir düşüş tahmininde bulundu.

Dünyanın en büyük online perakendecisi Amazon, 27 Ekim'de enflasyon nedeniyle "insanların bütçelerinin kısıtlı olması" nedeniyle daha yavaş büyümeye hazırlandığını söyledi.

3. OECD Tahminleri/PMI Verileri

OECD 22 Kasım Salı günü küresel ekonomi için en son tahminlerini yayınlayacak ve bu, bir dizi ülkeden Kasım ayındaki ticari faaliyetlere ilişkin ön okumalarla birlikte dünya ekonomisinin sağlığına dair anlık bir görüntü verecek.

OECD'nin Eylül ayında yaptığı en son tahminler, ABD ekonomisinin durgunluğa düşmesinin beklendiği gelecek yıl için kötüleşen bir görünüme işaret etti.

Çarşamba günü Euro bölgesi, İngiltere ve ABD'den gelecek olan PMI verileri karamsarlığı artırabilir. Çoğu Avrupa ülkesinde PMI'lar genişlemeyi daralmadan ayıran 50'nin altında.

İngiltere zaten uzun bir durgunlukla karşı karşıya. Avro bölgesi ekonomik büyümesi beklenenden daha iyi durumda ve işgücü piyasaları nispeten güçlü durumda. Ancak enerji kıtlığı ve yüksek enflasyon arasında resesyon riskleri hala göze çarpıyor.

4. Dolar Zirveyi Geçti mi?

Dolar endeksi Eylül ayında 20 yılın en yüksek seviyesi olan 114.78'de zirve yaptı ve o zamandan beri düşüyor. Döviz 2017'nin ikinci çeyreğinden bu yana en büyük üç aylık kaybını kaydetme yolundayken, yatırımcılar şimdi zirveyi geçip geçmediğini soruyor.

Doların yükselişi, Fed'in hızlı oran artışları sayesinde 2022'nin baskın ticaret teması oldu ve para birimine yatırımcılar arasında diğer para birimleri karşısında bir avantaj sağladı.

Ancak Goldman Sachs'tan analistler Cuma günü yaptığı açıklamada, Fed'in 2024'e kadar gevşemeye başlamasının beklenmediğini belirterek doların zirvesinin hala "birkaç çeyrek uzakta" görüneceğini söyledi. ABD büyümesinin yakın zamanda dibe vurmasının beklenmediğini de sözlerine ekledi.

5. Çin

Çin merkez bankasının destekleyici politika önlemlerini artırma taahhüdüne uyup uymayacağı kilit kredi faiz oranlarının belirleneceği Pazartesi günü belli olacak.

Politika yapıcıların parasal koşulları daha da gevşeterek Yuan/‘Dolar paritesini düşürme konusunda isteksiz olmaları nedeniyle, Çin Halk Bankası'nın ana kredi faiz oranlarını üst üste üçüncü ayda da değiştirmemesi bekleniyor.

Yetkililer, finansal istikrarsızlığı tetiklemeden ekonomik büyümeyi desteklemenin yollarını arıyor.

Diğer bölgesel merkez bankaları da hafta boyunca politika toplantıları yapacak. Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın Çarşamba günü 75 baz puanlık devasa bir artış gerçekleştirmesi beklenirken, Kore Merkez Bankası'nın muhtemelen yalnızca 25 puan kadar olsa da yeniden sıkılaşmaya gitmesi bekleniyor.