Bu Hafta Küresel Piyasalarda İzlenmesi Gereken 5 Şey

Yazılar 24 Eki 2022

1. Megacap Kazançları

Piyasa değerine göre en büyük dört ABD şirketi, önümüzdeki hafta faaliyet raporlarını yayınlayacak.  Yatırımcılar yükselen enflasyon zemininde ve Fed'in faiz artırımlarıyla birlikte artan resesyon korkularına karşı şirketlerin nasıl bir performans gösterdiğini görmek istiyor.

Microsoft ve Google Salı günü raporunu Salı günü yayınlayacak. Ardından Perşembe günü Amazon ve Apple gelecek.

Goldman Sachs, Bank of America, Netflix ve Johnson & Johnson gibi şirketlerden alınan sonuçların duyarlılığı artırmasının ardından üçüncü çeyrek şimdiye kadar korkulandan daha iyi geçti.

2. ABD GSYİH

ABD 27 Ekim Perşembe günü üçüncü çeyrek GSYİH'sına ilk verileri yayınlayacak ve ekonominin iki çeyrek üst üsde daralmasının ardından üçüncü çeyrekte yıllık %2,1 oranında büyümesi bekleniyor.

Ekonomik takvim ayrıca, kişisel gelir ve harcama verilerinin yanı sıra, Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan temel kişisel tüketici harcama endeksi hakkındaki verileri de içeriyor. Yatırımcılar ayrıca dayanıklı mal siparişleri, ilk işsizlik başvuruları, tüketici güveni ve konut piyasasına ilişkin raporları hem yeni hem de bekleyen konut satışlarına ilişkin verileri dikkatle izleyecek.

Fed’in dördüncü kez üst üste faiz oranlarını 75 baz puan artıracağından neredeyse herkes emin. Toplantıya kadar Fed yetkilileri geleneksel suskunluk dönemine girecekler.

3. Avrupa Merkez Bankası Faiz Artırımı

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, enflasyonu artıran ve büyümeyi vuran bir enerji krizini canlandırırken, Euro bölgesinde yaklaşan durgunluk ihtimaline rağmen 27 Ekim Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası’nın ikinci 75 baz puanlık faiz artırımı neredeyse kesinleşmiş görünüyor.

AMB’nın %2 hedefinin oldukça üzerinde neredeyse %10'da olan euro bölgesi enflasyonu düşünüldüğünde resesyon riskleri artıyor olsa bile, faiz artırımı konusunda yavaşlaması beklenmiyor.

Perşembe günkü politika toplantısı öncesinde Pazartesi günü Ekim PMI verileri, euro bölgesinin üçüncü çeyreğin sonunda daralma bölgesine daha da girip girmediğini gösterecek.

Bu arada, Cuma günü revize edilecek olan üçüncü çeyrek GSYİH rakamlarının, Fransa'da yavaşlayan büyüme ve Almanya'da bir daralma olduğuna dair kanıtlar göstermesi bekleniyor.

4. Birleşik Krallık Siyasi Kargaşası

Bu hafta, parlamentoda büyük bir çoğunluğa sahip olan ve iki yıl daha seçime gitmek zorunda olmayan İngiltere'nin Muhafazakar Partisi, başbakan olacak yeni bir lider seçecek.

Eski başbakan Rishi Sunak, Penny Mordaunt ve önceki başbakan Boris Johnson, altı hafta sonra Perşembe günü istifa eden Liz Truss'tan görevi devralacak olan potansiyel adaylar.

Truss, sterlin ve tahvil piyasalarını ters köşe yapan ve İngiltere Merkez Bankası'nı müdahale etmeye zorlayan milyarlarca sterlinlik fonsuz vergi indirimlerini içeren ekonomik planının çökmesiyle birlikte kendi kazdığı kuyuya düştü.

Bir sonraki başbakan, artan faiz oranları ve %10'un üzerinde enflasyonla milyonları bir yaşam maliyeti kriziyle karşı karşıya bırakan, durgunluk yolunda bir ekonomiyi devralacak.

Yeni başbakan altında görevde kalması beklenen Şansölye Jeremy Hunt, Cuma günü yaptığı açıklamada, 31 Ekim'de açıklanacak yeni bütçesi öncesinde hükümet borcunu azaltmak için "gereken her şeyi" yapacağını söyledi.

5. Çin

Yatırımcılar, Eylül ayı için ticaret, perakende satışlar, endüstriyel üretim ve konut piyasası ile ilgili raporların yanı sıra üçüncü çeyrek GSYİH rakamları da dahil olmak üzere gecikmeli Çin ekonomik verilerinin yayınlanmasını bekliyor olacak.

Sıkı COVID-19 kısıtlamaları ve Ukrayna'daki savaşın neden olduğu tedarik zinciri kesintileri ve enflasyonu düşürmek için borçlanma maliyetlerindeki keskin artışlar nedeniyle yavaşlayan küresel büyüme, dünyanın en büyük ikinci ekonomisini de vurdu.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Pazar günü emsalsiz bir üçüncü liderlik dönemi elde etti ve analistlerin ekonomi politikası üzerindeki etkilerinin ne olabileceğini yakından izleyen, sadık yanlılardan oluşan üst düzey bir yönetim organını tanıttı.